MAKALELER / Bulut Bilişimin Faydaları





1--Bulut Bilişimin Faydaları:


1—Bulut bilişim hizmetini, donanım(hardware),yazılım(software),dosya saklama/depolama lisans,işletim,internet,güvenlik gibi BT hizmetlerini uzak bir bilgisayardan internet bağlantısıyla % 80 tasarrufla tek bir adresten alabilmek mümkün.


2--Bağlantı için masaüstü bir sistem ile orta seviye akıllı cep telefonu aynı işi görebilir.Bu anlamda basit bir donanımla,3G yle,mobil telefonlarla bir ofise ihtiyaç duyulmadan(örneğin evden yapılan bir bağlantı ile yapılan e-ticaret,bankacılık işlemleri vs) istenen yazılıma ulaşılabilmekte.


3--Bulut bilişim kullanımında ,Şirketler kullandıkları taşınabilir cihazlarla(laptop,akıllı telefon vs) bir yandan enerji tasarrufu sağlamakta.Aynı zamanda esnek çalışma saatleri,servisin çalışması ve bakımı için çalışana ihtiyaç duyulmaması gibi diğer avantajlar ise bulut bilişimin diğer faydalarından yaralanabilmekte.


3.1—Öte yandan Youtube yada facebook a yüklediğimiz videolara,aldığımız e-posta hizmetleri,Twitterdan gönderdiğimiz fotoğraflar hepsi dev bir sanal bulutun içinde saklanıyor.


4—Düşük maliyet, hızlı erişim,iş yapış şeklindeki değişiklik,verimliliğe bağlı olarak gelecekte şirketlerin buluta taşınacağı tahmin edilmekte.


5—Bulut bilişim ile toplamda % 80 tasarruf ile aynı zamanda %60 kadar güç ve soğutma maliyeti tasarrufu sağlanabilmekte.


6—25 kişilik bir işletme,tüm bu hizmetleri Turkcell den aldığında alt yapıda % 73—yazılımda % 82 ve genel toplamda % 80 tasarruf sağlayabilir.


7—Yapılan bir tahmine göre 2015 yılına kadar büyük işletmelerin % 50 sinin,KOBİ lerin ise % 70 inin bulut servislerinden faydalanacağı tahmin ediliyor.


8--Bulut bilişim ile yaratılacak BT inovasyonun2015 yılında 1.1 trilyon dolarlık yeni gelir ve 14 milyon kişilik ek istihdam yaratması öngörülüyor.2011 yılında 400 milyon dolarlık gelir ve 1.5 milyon yeni iş fırsatı yaratırken-2012 sonunda de 6.7 milyon kişilik yeni ek istihdam sağlayacağı hesaplanmakta.


9—Türkiyedeki pazarda bulut kullanmayı düşünenlerin ortalaması % 30 civarında.


9.1—Avrupa ülkelerinde bulut bilişim kullanım oranı % 8-12 arasında.


10—Bugün itibarıyla Bulut bilişimde Türkiye için ,50-55 milyon dolarlık,2013 te ise 300 milyon dolarlık bir Pazar sözkonusu.


10.1--Türkiye de özellikle belediyeler,hastaneler,okullar için merkezi bulut servisleri çok büyük avantajlar sunabilmekte.


11—IDC nin raporuna göre Bulut bilişim ile  dünyada iletişim ve medyada  2.4 milyon yeni iş olanağı ve bunun hemen arkasından bankacılıkta 1.4 milyon yeni iş olanağı beklenirken sigortacılıkta ortaya çıkacak yeni iş olanaklarının ise ikiye katlanacağı ifade edilmekte.Ve bu yeni iş imkanlarının özellikle gelişmekte olan ülkelerde ortaya çıkacağı vurgulanmakta.


12—Bulut bilişime mutlak bir güvenlikten ziyade ,risk ve maliyet olarak bakmakta fayda var.Bu anlamda şirketlerin halka açık verilerini ,bazı uygulamalar ve verilerini bulutta tutmasının faydası ağır basarken,ticari sırları ve müşteri bilgileri gibi riske atılamayacak kadar değerli bilgilerini,lokal olarak iyibir antivirus programlı olarak internet bağlantılı kişisel bir bilgisayar sisteminde veya internet bağlantısı olmayan kişisel bir bilgisayarda  tutması daha uygun olabilir.


13—Bulut bilişim hizmeti satın alırken, hizmet alınacak şirketten hangi şartlarda sistemlere erişim hizmeti alınacağı,erişimhızı,sistem kesintisizliği ve çalışılabilirlik oranlarının iyi tespit edilmesi gerekir.


14—Bulut bilişimde önemli bir yetenek açığı olup,yabancı dil bilgisi,veri tabanı sistemleri,dizin servisleri deneyimi,temel network bilgisi ve becerisi,Unix/Linux platformları ve ileri seviyede sunucu sanallaştırma teknolojisi bilgisi,veri depolama ve yedekleme yazılımları teknolojisi,veritabanı bilgisi gibi konularda bilgisi olan  özellikle mühendislik bölümü mezunları bu alanda çalışabilir ve hızla yükselebilir.


14.1—Öte yandan Bilişim sektöründe daha çok mobil iş çözümleri,uzaktan veri erişimi ve kontrolü,e-ticaret network uzmanlığı,sistem mühendisleri ve ağ mimarlarına ihtiyaç duyulmakta.


15—Türkiye de bilişim sektöründe çalışanların sayısının toplam istihdamın ancak % 1 leri seviyesinde olup,bulut bilişimde çalışanların  ise bu oran içinde en çok % 5-10 seviyesinde olduğu tahmin edilmekte.


16—Bulut bilişimde veri güvenliği ciddi problem olarak ortada bulunabilmekte.Servis sağlayıcıların veri merkezlerinde enerji kesilmesi,bazen servis sağlayıcının bir nedenle hizmet verememesi hatta veri kaybına neden olunabilmesi vs sorunlar nedeniyle veri depolamada gizlilik derecesi düşük ve orta bilgiler yerli yada yabancı bulut servisleri ile saklanabilir yada rutin işlemler bu şekilde ağ üzerinden işlenebilir.


Ancak ciddi firma ve kurum bilgileri-arge projeleri vs herhalde internetten veri çalınması dikkate alındığında internet bağlantısı olmayan ağ ve bireysel bilgisayarlarda saklanabilir.veri transferi ise sadece bu bilgisayarlarda kullanılan-internet bağlantısı olan hiçbir bilgiyara girilmemiş harici disk vs kullanılabilir.


Kaynakça:Para Dergisi-13/19.05.2012-S:26/39



2--Bulut Bilgi İşlem-1:


1—Bulut Bilgi İşlem bir word-excel-ofis uygulamaları gibi bir uygulamanın web üzerinden kendi sisteminiz de  herhangi bir yazılım-kurulum gerektirmeden çalışabilmesi anlamına geliyor.


2-Bulut bilgi işlem ortak bir havuz oluşturarak,şirketlerin kendi kurdukları ve yönettikleri server lardan çok daha etkili.Bu anlamda şirker bir kere bulut bilgi işlem olarak sistemini kurdumu,kişisel server kurmasına gerek kalmadığı gibi kişisel serverine internet erişimine uygun herhangi bir  noktadan giriş yapabilmekte.


3—Bulut Bilgi işlem tabiî ki internetin ana kontrolu üzerinde olan ABD dışında,her ülkenin yazılım ve bulut bilgi işlemleri de ülke ana serverin de yedeklenmesi herhalde uygun olacaktır.Zira ABD  kontrol edilen bu server ve yazılımın zarara uğraması halinde ülke ana serverlerin de yedeklenmiş bilgilere bir zarar gelmesi söz konusu olmayacaktır.


4—İnternetin işlem dağılımı bugün itibarıyla,ABD deki ana servere bağlı olarak yapılmaktadır.Oysa İnsan beynini çok daha mükemmel bir biyolojik internet olarak kabul edilirse,bütün bilgiler bütün hücreler tarafından halografik  olarak kaydedildiği için,beynin bir bölümüne zarar gelmesi halinde diğer bölümler aynı görevi devralabilmekte.


Bu anlamda internette bütün bilgiler ABD ve birkaç ülke dışında bütün serverlere halografik olarak dağıtılırsa internet olması gerekn tekamül noktasına bir adım daha yaklaşmış olacaktır.Bu anlamda İnternetin halografik karakterini sağlamak için ülke ana serverlerine bilgilerin yedeklenmesi uygun olacaktır.Ülke ana serverlerinden  erişilecek bilgilere için 14 haneli kırılması uzun bir şifreye sahip olunması halinde sadece şifreye sahip olanlar bu bilgilere erişebilecektir.


5—Öte yandan internette kapalı işletim sistemi yazılımların virus ve gelişimlerinin sınırlı olması sonuçta internette işletim sistemi yazılımlarının Linux gibi açık uçlu yazılımlara kaymasına yol açacaktır.Bu ise internettin çok daha fazla ve hızlı gelişmesine yol açacaktır.Şunu da teslim etmek gerekir ki kapalı yazılımların internetin gelişme döneminde yaşanması internetin gelişmesini hızlandırmış olacağı açıktır.Ancak süresini dolduran her şey gibi kapalı yazılımların yerini açık uçlu işletim sistemi yazılımlarına bırakacağı herhalde açıktır.yaz


6—Bulut Bilgi İşlem internetin halografik karakteri için,ülke serverleri ile bilgilerin yedeklenmesi ile birlikte bilgiye erişilmesi açısından ikinci önemli olgudur.


7—Bulut Bilgi İşlemleri ile ciddi oranda enerji tasarrufu,ciddi oranda donanım tasarrufu ve ciddi oranda karbon emisyonu tasarrufu sağlanabilecektir.


8—Bulut işlemler sayesinde yerel olarak donanım yada yazılıma bağlı arızalar herhalde ortadan kalkacak.Bu ise ciddi personel,donanım ve yazılım masrafının ortadan kalkması demek.


8-- Bulut Bilgi İşlemleri ile


8.1—Sunucular sanallaşmakta.yeni sunucuların kurulması 45 günde sürerken,bulut ortamı içinde sadece birkaç dakikada oluşturulabilmekte.                                                                                                                              


8.2-Veri merkezine yeni bir sunucu kurmak için için gereken süre üç ayı bulurken,şirket alt yapısı için özel bir bulutun geliştirilmesi ile sunucu kurma süresi dakikalara inebilmekte.3—Özel bulut işlemler sayesinde toplam masraflar % 50 oranında azalabilir.Bunun % 15 i donanımın daha etkin kullanılmasından,geri kalanı ise insan müdahalesinin azalmasından oluşacak.


9—Bulut bilgi işlemlerde birtakım avantajlar elde edilirken aynı zamanda önemli bilgilerin buluta yüklenmesinin getirdiği risklerin olması,servis sağlayıcıların-sunucuların çeşitli nedenlerle(elektrik,heklenmek vs) buluta erişimin belli süre devre dışı kalması-bilgilerin tamamen uçabilmesi riski dikkate alındığında,bulut sunucuların yerel olması buluta bağlı güvenlik risklerini en aza indirebilir.Öte yandan  bir şirket,vs için çok önemli bilgilerin yine internette her zaman güvenlik riski olduğu kabul edilirse internetten bağımsız özel kişisel bilgisayarlarda saklanması sözkonusu olabilir.


Kaynak:Dünya Gazetesi


3--Rusya Kendi Bulut Sistemini Kuruyor

 

1--Kommersant gazetesi, Rusya'nın teknolojide dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla Microsoft Azure ve Amazon Cloud'a alternatif olacak 'Rosplatform' adlı yeni bir bulut sistemi geliştirdiğini yazdı.

 

2--Rusya'da yüksek boyutlu veri transferlerini hızlandırmada yararlanılan Microsoft Azure, VMware vCloud ve Amazon Cloud gibi yabancı yazılımların kullanım payı % 75'ten fazla. Bunun ekonomik karşılığının da 1.4 milyar dolar olduğu söyleniyor.

 

3-- Hayata geçirilebilmesi için 16 milyon dolardan fazla yatırım gerektiren projenin 2020 yılı sonrasında yıllık satış hacminin 50 milyon doları bulması ve 8 milyon dolar kadar kâr getirmesi bekleniyor.

 

4--Bulut sistemleri SQL Server, Visual Studio gibi veritabanı ve uygulama geliştirme  araçlarının internet üzerinden kullanımı sağlıyor.

 

4.1--Bu tür yazılımlar sayesinde internet uygulamaları ve veri depolama merkezi gibi bilişim sektörünün kullanabileceği platformlar bir arada bulunduruluyor.

 

Kaynak:http://tr.sputniknews.com/bilim




Makalenin İzlenme Sayısı : 246

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.