MAKALELER / Buzdolaplarında Buharlaştırıcı Optimum Kanat Aralığı







Buzdolaplarında Buharlaştırıcı Optimum Kanat Aralığı:

 

1--Buzdolaplan ve dondurucular, besinlerin saklanmasını ve uzun sure taze olarak korunmasını sağladığından insan hayatinda çok onemli bir yere sahiptir.

 

1.1--Sogutma çevrimi enerji tuketimini azaltmak ve sistemin verimliliğini artırmak amacıyla ele alındığında, incelenmesi gereken önemli elemanlardan birisinin   buharlastmcı   olduğu   görülür.  

 

1.2—Çeşitli araştırmacılar Düzlem kanatlı borulu buharlaştırıcılarda kanat aralığı, ısı değiştirici uzunlugu ve boru dizilişine bağlı olarak kanatlı ve kanatsız borularda ısı geçisini deneysel olarak incelemislerdir.

 

2--Hava hızı 0,5 m/s icin ısı taşınım katsayısı

kanat arahgi 15 mm için ……………22,803 W/m2K degerinden,

 kanat arahgi 2 mm için……………. 19,867 W/m2K degerine azaldığı saptanmıştır.

 

2.1--Hava hizi 0,5 m/s icin sogutma kapasitesi

kanat aralığı 15 mm için………………39,960 W olup

kanat arahgi 2 mm için……………….197,125 W değerine çıkmaktadır.

 

2.2--Kanatsız durumda ise sogutma kapasitesinin………. 23,766 W degerine düştüğü saptanmıştır.

 

2.3--Bu sonuçlardan buzdolabında istenen sogutma kapasitesini sağlayacak buharlaştırıcının 5 mm kanat aralığına sahip oldugu bulunmustur.

 

2.3.1--Kanat aralıklarındaki azalmanın ısı taşınım katsayısını azaltmasına rağmen toplam alan hızla arttığı için ısı geçişinde artış saptanmıştır.

 

Kaynak: Muhendis ve Makine-Cilt: 49 Sayi: 584--Kanatlı Borulu Buharlaştırıcının Kanat Aralıklarının Soğutma Etkınlıği Uzerıne Etkılerınin Sayısal İncelenmesi—Tuğba Sarıçay-.L.Berrin Erbay-Eskişehir Osmangazi Üniversitesi--Makine Miihendisligi Bölümü

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 646

Eklenme Tarihi : 05.08.2019

Önceki sayfaya geri dön.