MAKALELER / Trafik Sıkışıklığının Bedeli Milyarlarca Euro





Trafik Sıkışıklığının Bedeli Milyarlarca Euro:


1--Ingiliz Ekonomi ve İşAraştırmaları Merkezi, trafik konusunda karamsar bir rapor  yayınladı.


2--Raporda, hem araç sahiplerinin hem de ülke ekonomilerinin, trafik sıkışıklığı nedeniyle milyarlarca euro para kaybettigi vurgulanıyor.


3--Trafik sıkışıkjlığının maliyeti, önümüzdeki yıllarda kısa vadeli olarak, roket hızıyla yükselecek.Zira olayın fonksiyonu üstel fonksiyon.Artık üstel fonksiyonun lineere yakın kısmı aşılmış katlamalı artan kısmında ilerleniliyor.


4-- ABD, Ingiltere, Fransa ve Almanya'da geniş kapsamh olarak yapılan araştırmalardan  sonra yayımlanan rapor, hükümetler için de bir uyarı niteliğinde.


5--Avrupa'da ve ABD'de araç sürücüleri, yılda ortalama 111 saatlerini trafikte harcıyor. Araç trafiğinin giderek artmasının sakıncalrını önceden gören bazı şirketler çoktan esnek iş saatlerine geçtiler bile.


6--Rapora dönecek olursak, söz konusu dört ülkenin geçen yıl, trafik sıkışıklığından kaynaklanan kaybının 155 milyar euro oldugunu saptanmış.


7--Önlem alınmazsa bu kayıp 2030 yılında en az % 50 artarak 230 milyar euro'ya çıkacak. Örnegin, Almanya 15 yıl  içinde toplamda 520 milyar euro kaybedecek ki, bu rakam ülkenin günümüzdeki gayrisafi ulusal hasılanın beşte biri.


8—Trafik sıkışıklığının en önemli nedenlerinden birisi de yapılan yeni yollar.Zira yapılan her yol trafiğin artmasına neden olabilmekte.İlk önceleri yol hafif dolmakta ardından yol dahada kalabalık hale gelmekte.Bu bir nevi bir yere liman yaparsanız gemileri oraya çekersiniz olayına benzemekte.


9--Bu anlamda sonuç olarak 


1--yeni yollar yapmaktan  kaçınmak,


2--bir yaklaşıma göre yolları kötüleştirmek-


3--yapılacak yol masrafı kadar yardımı il dışına göçü önlemek için yatırım yapmak,


4--ülke cep tlf opertaörleri tarafından herkesin yol güzergahında olan araçlara binmesini sağlayan uzakdoğuda kullanılan(araç sahibi güzergahı ve alabileceği aracı ve plakasını veriyor-yol güzergahındaki kişide aynı bilgileri veriyor-servis sağlayıcı bunları eşleştiriyor) önerilebilen çözümlerden bazıları.




Makalenin İzlenme Sayısı : 196

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.