MAKALELER / Trafik Cezalarının Dağılımı





Trafik Cezalarının DağılımIı:


1—Park yasağını ihlal etme……………..% 37


2—Kırmızı ışığı ihlal etme………………..% 30


3—Alkollü araba kullanmak………………% 1


4—Emniyet şeridi ihlali…………………….% 19


5—Direksiyonda cep tlf kullanma………..% 10


6—Motosikleti  kasksız kullanma………..% 1


2—Trafik  kusurları için öneriler:


1—Ağır vasıta kazalarının tek tek incelenerek kazaya neden olan kusurlar için ceza ve çözümlerin uygulanması.


2—Hatalı sollamalar vs fotoğrafı çekilerek cezaların adrese gönderilmesi.


3—Cep tlf  kullanımı için TV lerde aklı başında-uygulanabilir  çözümlerin-örneklerinin yayını.


4—İstanbul vs büyük şehirlerde ana arterlerde motosiklet kullanımının belli saatler için yasaklanması-kasksız kullananlara verilecek cezanın ağırlaştırılması.Kesinlikle çocuklu-yan oturmalı kullananlara verilecek cezanın daha ağır olması.


5—Emniyet şeridinin ihlal edilmemesi  için sağlık-emniyet  açısından vs burayı kullanmamak gerektiği üzerine TV yayını yapmak.


6—İstanbulda yol ayrımından evvel konulacak ışıklı panolar ile örneğin TEM doluluğu…% 30,E5 in doluluğu ….% 10 şeklinde panoya yazı yazmak.


7—Durak uzunluklarının kısa olması halinde bindirme-indirme  vs nedeniyle yolun tıkanmasına karşı durak uzunluklarının uzatılması.


8—Yol aydınlatmalarında  ana arterler ı  gün ışığına karşı duyarlı kılmak ,ara arterlerde ise tıpkı apartman merdivenlerinde olduğu gibi harekete karşı duyarlı - fotoselli olarak kumanda etmek.Yani kişi ilerledikçe yol  lambaları yanmalı.


9—TV de kısa Trafik bilgilendirme filmlerinde sürücüleri eğitici reklam yaparken onları motive eden senaryolar düzenlenmelidir.Örneğin reklamda yolda giden ağır vasıtanın tam kaplumbağanın önünde durması değil,kaplumbağaya 10 m geride durup-hayvanın geçmesini beklemesi daha uygun olacaktır.Cep Tlf ile nasıl konuşulabilir-sağlıklı uygulama filmleri daha iyi motive aracı olabilir.Kısaca bu filmler iyi bir düşünce süzgecinden geçirildikten sonra yayınlanmalıdır.


10--Yapılan bir matematik-bilimsel çalışmaya göre Yollarda trafik akış halinde eğer tıkanma-düğüm noktaları oluşuyorsa bunun nedeni akış hızının değişmesidir.Yani 80 km/h gidilirken yol daralması nedeniyle akış hızı düşüyorsa daralmadan belli km sonra tıkanma-düğüm noktası oluşacaktır.


Bu anlamda yol genişliğinin akış hızının sabit değerini koruyacak genişlikte olması her zaman sağlanmalıdır.Bu anlamda ana artere yol bağlanırken oluşacak hız düşümüne karşı,bağlantıdan sonra sağlanacak yol kesiti bağlantıdan önceki hız ile aynı olması sağlanmak zorundadır.Yollarda trafik akışı Mühendislikte öğretimi yapılan borulardaki akışkanlar mekaniği kuralları ile benzer özellik gösterir.Borularda akış halinde ana boruya yapılan ilave boru akışı ile ana boruda lokal-yerel basınç kaybı olur.Trafik akışında ise bu kayıp hız kaybı olarak kendini gösterir.





Makalenin İzlenme Sayısı : 184

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.