MAKALELER / Şehir içi Ulaşımda Ortak Araba Kullanımı





Şehir içi Ulaşımda Ortak Araba Kullanımı::


1—Avrupa da onlarca yıldır uygulanan otomobil paylaşımı ABD de zipcar sayesinde tutuldu.


2—Durak odaklı sistemde üyelerin aracı önceden belirlenmiş yerde ve ücreti peşin alnım  ve belli zaman dili için alınmakta,işleri bitince aynı yere bırakmasını gerektirmekte.


3—Ticari tek yönlü Otomobil paylaşım sisteminde GPS ve akıllı telefon uygulamaları ile,otomobil park yeri bulunan herhangi bir yere konulabilmekte,kullanıcılar kullanım süresine göre ücret ödemekte.


4—Almanya da Berlin de tek yönlü paylaşım sistemi uygulanmakta.Bu tür uygulamalar Almanya da iki yıl önce başladı.İlk olarak Daimlerin Smart otomobillerini kullanan Car2Go Almanya Ulm bu işin öncüsü oldu.Şimdi 21 şehirde hizmet vermekte. Üye sayısı 400.000.


5—Diğer firma Drive Now filosu mini ve diğer BMW modellerden oluşmakta.


6—Tek yönlü araç kullanım sisteminde kısa süren yolculuklarda taksi ücretinden az tutmakta.Kayıt ücreti 39 dolar,1 dk sürüş ücreti 32-46 sen arası.Car2Go da ise kayıt ücreti 27 dolar ve 1 dk sürüş ücreti 39 cent.


7—Sistemi sevenler 30 yaş civarı teknoloji seven erkekler.Firmaların şehirde hizmet süreleri arttıkça kadın ve yaşlı üyelerinde sayısı artmakta.


8—Kullanıcılar açısından sistem iyi işlemekle beraber şirketlerin masraflarının gelirlerinden yüksek olduğu endişesi var.


9—Toplu taşımda en az 2-3 aktarma olduğu düşünülünce,sistem Genel otomobil kullanım verimini maksimum yaptığı vede bireysel araba satın alınmasını azaltan bireysel bir çözüm olarak düşünülebilir.


Kaynakça:Sabah Gazetesi-Newyork Times Eki




Makalenin İzlenme Sayısı : 202

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.