MAKALELER / Sürücüsüz Otomobiller





Sürücüsüz Otomobiller:


1—Geleceğin otomobilleri muhtemelen yarı otomotik pilot düzeniyle 5-10 yıl içinde yollarda yer alabilecektir.Aynı bağlamda sürücüsüz traktörler ise tarlaları uydu kontrolü altında sürmeye başlayabilir.


2—Sürücüsüz otomobiller konusunda oldukça yol almaya başlayan Google test aracı ile her gün silikon vadisi ile San Francisco arasındaki yolu turluyor.


3—Sürücüz otomobiller-taşıt araçları ile yerleşim yerleri çok daha uzak yerlere taşınabilecek,insan kaynaklı kazalar azalacak,park yeri makineler arası iletişimle otonun ekranında otomotik olarak belirdiği için,oto otomatik olarak park yapabilecek.Hız değişimlerinden kaynaklanan yakıt israfları giderilmiş olacak.


4--Bu otomobillerde sonraki hedef tamamen otomatik hale getirilmiş otoyollarda seyahat etmek.Araçlar otoyola girdiğinde  araçların idaresi tamamen merkezi sistem ve araçtaki bilgisayara bırakmak.


4—Sürücüsüz tolar şu anda önceden haritada işlenmiş yollarda gidebiliyor,araçlarda bulunan sensörlerin çoğu araçın değerinden yüksek.Oxford Üniversitesi ile Nissan işbirliği ile geliştirilecek proje kapsamında çok yüksek maliyetlere sahip olan sensörlerin maliyetini 5000 pound a kadar indirmeyi başarabildiler.Eğer proje başarılı oursa ABD den sonra Avrupa da İngiltere de sokalarda insansız otolar görülmeye başlanabilecek.


5—Sürücüsüz otomobillerde,en önemli cihaz şüphesizki lidar.Araç üstünde etrafı 360 derece tarayan kamera ile yine tepeye yerleştirilen birdizi lazer ışını kaynağı bulunmakta.Lazer çevredeki nesneler çarpıp dönerken sisteme uzaklık bilgisi verdiği gibi çevrenin 3 boyutlu bir modelini anında çıkarabiliyor.


5.1--Burada en önemli konu çevrede tarana nesnelerin,önceden yapay zeka ile işlenmiş nesne tanımlarına göre çevredeki görüntülerin analizini yapmak.


5.2--Burada ileri adım olarak tanımlanan nesnelerin öğrenen bir yazılama dayanması ve sürücünün belli eğitim süresi boyunca yeni nesneleri programa tanıtması olabilir.


5.3--Bir sonraki adım ise tüm sürücüsüz otomobiller bir ağ dahilinde birbiri ile etkileşime girmesi olacaktır.Bu mevcut öğrenmeyi çapraz robot eğitimi gibi anormal düzeyde sıçrama yapabilecektir.


5.4--Bir sonraki adım ise bilgisayar sistemine yapay bilinç oluşturma süreci olabilir.Yapay bilinç ile bilgi işlem sürecinde algıda körlük tamamen ortadan kalkacaktır.


5.5--Bu araçlar yerde,denizde,havada giden araçların 2020 ya kadar geliştrilimesiyle çizgisel yoldan 3 boyutlu harekete geçiş sağlanacaktır.


5.6--En önemli konu bilgisayarda yazılım olarak yapay bilincin yaratılması olacaktır.


5.7--Dünyadaki araçlar dünyada ve uzayda hareket edecek biçimde geliştirilmiş muhtemelen hidrojen depolamalı-yakıt pilli elektrikli 3 boyutta hareket eden araçlar olacaktır.


6—Günümüzde google dahil sürücüsüz otomobillerin hepsi 80.000 dolar değerinde lidar sistemi kullanmakta.Otomobilin güvenli yol alabilmesi için Google aracını önceden sokakları gezerek haritalama işlemini gerçekleştirmesi gerekmekte.


6.1--Öte yandan Ford,Mercedes gibi firmalar düşük hızlarda seyahat ederken aniden karşınıza çıkabilecek araç veya yaya için otomatik olarak aracın fren yapmasını sağlayan sistemleri geliştirdiler.Nissan ise aracı şerit içinde tutan sistem geliştirdi.


7—Sürücüsüz otomobilde:


1—Dikiz aynasının hemen altına yerleştirilmiş video kamera ile  ile  trafik ışıklarını ve hareketli nesneleri tespit ediyor. ,


2—Lidar:Hızla dönen lazer sensör 60 m lik çevreyi tarayarak 3 boyutlu harita çıkarıyor. ,


3—pozisyon belirleyici: arka sol tekerde bulunan ivme ölçer aracın harita üzerinde hızını ve bulunduğu konumu belirliyor.


4—Mesafe sensörleri ise üçü ön,bir arka tamponda bulunan 4 radar çevredeki nesnelerin konumunu ve hızını tespit ederek aracın hızını ayarlıyor.


Kaynakça:Dünya Gazetesi


2--Volvonun Sürücüsüz-Otonom Sürüşli Otomobili:


1—Volvo Drive Me adlı proje ile 2017 de kendi kendine giden içinde 100 adet otomatik pilot sahip aracını İsveç in Gothenburg kentinde yollara çıkaracak.


2—Yeni araçta kullanılan sistemler:

1—Yolda giden cisimleri ve yol işaretlerini algılayan 76 GHz frekanslı radar ve kamera.


2—Ön ve Arka tamponların a arkasında yer alan 4 adet radar360 derece açıyla çevre cisimleri algılıyor.


3—4 Ad kamera araca yaklaşan cisimleri izliyor.


4—Ön camın arkasında yer alan 3 odaklı kamera geniş ve dar açılarda derin bir algılama sağlıyor.


5—Arka tamponda yer alan arkadan hızla yaklaşan araçları algılayan uzun mesafe radarı.


6—12 adet ultrasonik sensör araca yaklaşan cisimleri algılamakta.


7—Yüksek çözünürlüklü dijital harita ile çevre bilgisi sağlanmakta.


8—İleri düzey GPS ve 3 eksenli ivme ölçer ile  haritadan gelen bilgiler birleştirilerek otomobilin konum-çevre bilgisi ile algılayıcılardan gelen bilgiler Drive Me yazılımında harmanlanarak gerçek zamanlı en iyi rota seçilmekte.


9—Araç bulut üzerinden servis trafik hizmetine bağlanabilmekte.Kontrol merkezi gerektiğinde sürücüye otonom modan çıkması gerektiğinide bildirebilmekte.


3—ABD,İngiltere,İsveç bir çok ülke yakın yıllarda otonom sürüşe sahip otolarını yollara çıkarmaya çalışıyor.


3.1--Türkiyede bulunan otomobil fabriklarınında öncelikle elektrikli otomobil ve otonom sürüşe sahip otomobil konusuna girmesi herhalde öncelik olmaya başlayacak.


Kaynak:Populer Science-Mayıs/2015-s:15




Makalenin İzlenme Sayısı : 193

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.