MAKALELER / Metrobüste Tıkanan Yollara Monoray Çözüm





Metrobüste Tıkanan Yollara Monoray Çözüm:


1—Beylikdüzü-Zincirlikuyu metrobüs hattında Beylidüzü-Cennet Mah arası E-5 trafiği sabah tıkanmakta.Bunun nedeni metrobüs hattının E-5 den geçirilmesi sonucu yolun metrobüs dışındaki araçların geçtiği yolun daralmasıdır.Metrobüs hattında sabahları insanların metrobüse binemeyecek kadar hattın kalabalık olduğu da düşünülürse bunun için iki çözüm önerilebilir.


1.1—Kısa vadeli olarak Metrobüs hattının Beylikdüzü cennet arasındaki tercihli yol diğer araçalara açılabilir.Metrobüs yolundan hem metrobüsler hem de diğer araçların geçmesi sağlanabilir.Bu durumda İstasyonlara gelen yolcular,obüse akbil basarak girebilir.Ayrıca daha önce kapatılan Topkapı hatları açılarak yolcu trafiğinde metrobüse destek olarak bu hatlarla sağlanabilir.Yolcuların bir kısmı bu hatlara yönelebilir.Metrobüs hattı eski hatların yeniden devreye girmesiyle rahatlar.


1.2—Zincirlikuyu-Beylikdüzü hattı kısmi veya tamamen raylı hale getirilebilir.Bu durumda daha çok yolcu taşınabileceği için hattın rahatlaması sağlanabilir.Buna karşın hattın tek hat olması yani alternatif hat olmaması dezavantajdır.Zira otobüsler arıza yapar ve otobüs gelmez ise istasyonlar yolcu anlamında hızla şişmeye başlayacaktır.Sonuç olarak metrobüs hattına alternatif taşıma hattı oluşturulması herhalde gerekir.Bunu sağlayacak hatlar , eski topkapıya yolcu taşıyan hatlar olabilir.


1.3—Metrobüs hattının üzeri monoray olarak düzenlenirken altındaki yol eskisi gibi yine tüm araçlara açılabilir.


1.3.1—Monoray Çözüm:


1—Düzcenin Çilimli ilçesinde kurulu Türkarge Ulaşım A.Ş. ürettiği monoray araçlar kısa sürede imal edilebilmesi ,maliyetinin ucuz ucuzluğu nedeiyle kent içi ulaşımda metrobüs, metro ve tramvaya alternatif ulaşım aracı olarak sunulabilmekte.


2-Monoraylar 18 kişilik deri koltuklu vagonlarda şehri deri izleme imkanı bulunmakta.20 km bir hatta bir yolcunun maliyeti sadece 2 kuruş.


3—Tasarım ve üretim % 100 yerli olmasının dışında  yapım süresi çok kısa.İlk yatırım maliyeti çok düşük.Sistem elektrikle çalışmakta.


4—Firma yap-işlet-devret modeliyle her yerde sistemi kurmaya hazır.Firma kent içi ulaşımda kişiyi 1 TL ye taşıyacağını taahhüt etmekte.


5—Monorayda azami hız  azami 85 km/h ve % 10-15 lik eğimleri rahatlıkla tırmanabilmekte.


6—Monoray yolunda tünel,viyadük gibi bir şey yapmaya gerek yok.İki kolon arası 18-20 m olup,zeminden 5-6 m yukarıda gitmekte.


7—Metroda km başına maliyet 60-70 milyon dolar iken  monoray sistem kurulum maliyeti km de 3 milyon dolar civarında.


Kaynakça:Dünya Gazetesi





Makalenin İzlenme Sayısı : 188

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.