MAKALELER / Elektrikli Otolar ve Oto Şarj İstasyonları





Elektrikli Otomobillerde Gelişmeler-BMW İ3:


1—BMW ,Kasımda Avrupa da,gelecek yıl da ABD de piyasaya süreceği i3 için tasarladığı menzil uzatıcı sayesinde yaklaşık 300 km daha gidebilecek.Menzil uzatıcı aracın şarjı azaldığında elektrik üreten benzinli bir motordan oluşuyor.


2—BMW nin elekrikli otomobili özel istasyonlarda 1 saatten daha kısa sürede,evlerdeki prizlerle 6-8 saate tek şarj ile güç tasarrufu modunda yaklaşık 193 km gidebilecek.Fiyatı da muhtemelen 40.000 doların altında olacak.Tam şarj maliyetinin 10 dolardan az olması Avrupa da bir avantaj.


3—Araçta en yakın şarj istasyonunu gösteren bir göstergede bulunacak,şirket yeterli satış yaptığı bölgelerde şarj hizmeti verecek şekilde yol yardımıda sunacak.Şirket daha uzun yolculuklar için bazen benzinli veya dizel otomobili ödünç verebilecek.


4—BMW i3 ün karoseri alüminyum veya karbondan oluşacak ve yıpranabilecek hareketli aksam sayısı daha az ve frenler için güç geri kazanım sistemi bulunmakta.


5—BMW Satış Birimi Başkanı Robertson a göre elektrikli otomobiller klasik otomobillerden % 10 daha ucuz hale gelip tek şarjda en az 300 km gidebilirse halktan kabul görecek.ve batarya teknolojisi ise 5 yılda son 100 yıldan daha çok ilerleyecek.BMW yılda 150.000 araç satılan elektrikli otopazarında önemli bir oyuncu olmayı planlamakta.


Kaynakça:Sabah Gazetesi-Newyork Times Eki-28.07.2013



2--Elektrikli Oto-Tamamen yerli ve ilk:


1—Türkiyenin tamamen yerli yapım ilk elektrikli otomobili elektrikli etox 3 ay sonra prototipi tamamlanmış olacak ve destek sağlanırsa 1 yıl içinde seri üretime geçilebilecek.


2—Elektrikli Etox ilk etapta saatte 120 km hız yapacak.Bir dolumda 250 km yol gidebilecek.


3-- Elektrikli Etox için 4 yerli firma elektrikli motor geliştirirken,Batarya içinde bir firma çalışıyor.


4-- Elektrikli Etox 30-35.000 TL ye satılması hedeflenmekte.


5—Bir bataryanın dolumu 10 dolara mal olurken,yakıta göre % 90 daha ucuza gelmekte.


6—Üreticisi tarafından yapılan açıklamada Elektrikli Etoxun tip onay ve seri üretim belgeleri olup,tasarım safhasında motor hariç tüm aksamları tamamen yeri üretim olu,motor için yurtdışı merkezlerin buna izin vermediği ifade edildi.


7—Geleceğin otomobillerinin  Elektrikli otolar olduğu açık.Kişi ister petrol istasyonunda ,ister evinde bataryayı şarj edebilir.


7.1--Bu otomobiller petrole bağlı ekonomide yer bulmaya çalışıyor.Ancak özellikle fosil yakıt tüketimine-petrole bağlı küresel ısınma ve Petrolun bitmesine belli bir zaman kalması bu otomobillerin önünü açabilir.Elektrikli oto çıkacak fırsatları işe çevirebilirse çok daha hızla piyasada yer alabilir.Petrol firmaları artık küreselleşen dünyada daha küçük kar marjlarına hazırlıklı olarak,istasyonlarında elektrikli şarja yol vermeleri onların gelecekle işbirliğine girmelerini sağlayabilir.Kısaca geleceğe direnmenin ve geleceği ötelemenin pek de anlamı yok


7.2--Petrol firmaları,Elektrikli otomobilleri ön plana almak yerine sıvı doğalgaza dayalı motorları yeni kar alanı olarak öne alabilirler.Öte yandan geleceği kurgulayan petrol firmaları da araçlara petrol veya sıvı doğalgaz satmak yerine istasyonlarında elektrik satmayı düşünebilirler.Ancak herhalükarda gelecek Elektrikli otodan yana.


7.3--Türkiyede Otomobil Sanayi oldukça güçlü olduğu için,Otomotiv Sanayinin Elektrikli Otoları esas alması uygun olabilir.Bu konuda RenoMais firmasının CEO seviyesinde Elektrikli otoyu ön plana çıkarması oldukça doğru bir yaklaşım gibi görünmekte.


7.4—Türkiye de eski otolara elektrikli motor takılmasıyla ilgili olarak olarak şu görüş önerilebilir.:Eski otolara elektrikli motor takılması,elektrikli motorlu oto satışını azaltacağına artıracağı düşünülmelidir.Ve aynı zamanda bir oto bir kişiye satıldığında ruhsatı kişinin olduğu gibi motoru da o kişinindir.Bu anlamda kişi ister kendi firmasına ister başka firmanın motorunu aracına taktırabilir.Kişinin yönetmelik ile bu hakkının elinden alınması doğru olmasa gerek.Ve aynı zamanda bu tür şeyler firma güçlerine de zarar vereceği düşünülmemelidir.Kısaca bu işte esnek olunması uygun olabilir.


7.5--Yeni Elektrikli Otolar yeni fırsat ve yeni bir teknoloji olduğu için Türkiye Marka olarak kendi Elektrikli Otomobilini oluşturabilir.Komşularla da ortak marka oluşturabilir.Kamu+özel yapılı özerk elektrikli-hibrit evde şarj edilebilen modern bir otoyu üretecek teknolojiye herhalde Türkiye sahiptir.




Makalenin İzlenme Sayısı : 210

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.