MAKALELER / Trafik-Daha Fazla Yol Daha Fazla Trafik Sıkışıklığı





Daha Fazla Yol Daha Fazla Trafik Sıkışıklığı:


1--1968 Yılına kadar yol sayısı artarsa araç yoğunluğunun azalacağı ve trafik sıkışıklığının ortadan kalkacağına inanılıyordu.


2--1968 yılında Alman metamatikçi Dietrich Braess bu kanının doğru olmadığını yol sayısını artırmanın işleri daha kötüye götüreceğini gösterdi.


3--ABD Santa Fe Enstitüsünden bilgisayar uzmanı Dr.Michael Gastner tarafından Yapılan bilgisayar simülasyonlarında yeni yollar açmak yerine kilit noktalardaki kestirmeleri kapatmanın diğer yollardaki yolculuk süresini % 30 kadar kısaltabilir.


4--Bu anlamda planlamacılar trafik sıkışıklığına karşı  mevcut yolların sayısını azaltmaları gerekebilir.


5--Gastnere göre yol ağını kötüleştirmek performansı artırabilir.


6--Gastnerin bu yaklaşımı karayolları için doğru olabilir ancak demir ve deniz yolları için ayrı simülasyonlara gerek olduğu açık.


7--Muhtemelen demir yollarında demir yolu ağını geliştirmek demiryolu trafiğini azaltabilir.


8--Olayı matematiksel analiz olarak fonksiyonlaştırırsak-böyle bir kabul yaparsak zamana bağlı  karayolu trafik fonksiyonu sabit doğru ise yeni yollar da bu fonksiyonun türevi ise bu fonksiyonun  türevi sıfır olur.


8.1--Kısaca karayollarında yeni yol yapmak karayolu gelişimini kötülemekte.


8.2--Demir yolları trafik fonksiyonu ise parabolik olarak kabul edersek bunun türevi doğrusal fonksiyon olur.Yani demiyollarının gelişimi doğrusal olarak artacaktır.


8.3--Deniz yolları trafiği ise 3.dereceden polinom olarak kabul edilirse türevi parabol olduğu için yeni yolların gelişimi karesel olarak artar.


8.4--Hava yolları ise 4.dereceden bir polinom kabul edilirse gelişimi 3.dereceden bir polinom olabilir.


Kaynakça:NTV Bilim Dergisi-Kasım2010-s:54




Makalenin İzlenme Sayısı : 186

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.