MAKALELER / Kuantum Bilgisayarlar ile Problemi iki komutla Çözmek







Kuantum bilgisayarlar ile iki komutla Çözmek Normal Bilgisayar Yerine :



1--Kuantum bilgisayarlarını inşa etmek henüz çok zor. Cep telefonunuzdaki “klasik” bellek, şimdiye dek yapılabilen en büyük kuantum bellekten milyonlarca kat büyük.



1.1--Büyük kuantum bilgisayarları için hazırlanmış baş döndürücü hızda algoritmalar mevcut, ama küçücük olanları aynı kapasitedeki klasik bilgisayarlarla karşılaştırıldıklarında üstünlük sağlarlar mı?



1.2—İşler uzadığında; en verimli yöntemle bile çözümün çok daha fazla uzadığı problemler de var. İşte böyle sadece “zaman karmaşıklığı yüksek” algoritmalarla çözülebilen problemlere “zor problemler” deniyor. 



1.3--Çünkü bazen pratikte karşımıza çıkabilecek boydaki soruları cevaplamamız, bilgisayarın işini bitirmesine ömrümüz yetmeyeceğinden mümkün olmuyor.



2—Yapılan bir kuramsal çalışmada Abuzer Yakaryılmaz ile Prof.AndrisAmbainis şöyle bir senaryo kurdular:



2.1--Bilgisayarın her soruya doğru cevap verme zorunluluğu olmasın. Sadece üzerinde anlaşılmış şekil özelliklerine sahip sorular üzerindeki performansına bakılsın. 



2.1.1--Mesela normalde bir “bölme” programı yazdığınızda kullanıcının “123/41” gibi doğru düzgün bir bölme işlemini anlatan bir soru girmesini beklersiniz. Oysa bazen kullanıcılar “adsd3493jd32/2@£343” gibi saçma sapan şeyler de girebilirler.



2.2—Yazılan bir programın böyle saçma girdilere de “GİRDİ HATASI” gibi bir mesaj çıkartarak cevap verebilmesini beklenir.Abuzer’le Andris ise programların bu gibi girdilere yanıtlarının kale alınmamasına karar verdi.



2.2.1--Ayrıca, söz konusu bilgisayarı inşa edecek mühendislerin fiziksel değişkenleri (sözgelimi voltajları, parçalar arasındaki açıları, vs.) sonsuz hassasiyette doğrulukla ayarlayabileceği va  sayılsın. Bu elbette gerçekçi bir varsayım değil, ama hem klasik, hem kuantum bilgisayarı inşa edecek kişilere aynı hakkı verdiğimiz için bir tarafı kayırmış olmuyoruz



3--Abuzer Yakaryılmaz’la Ambainis, işte bu şartlar altında çözülmesi istenen bir problem tarif ettiler. Problemin ayrıntılarına girilmeyecek olup, ama gayet şık bir şekilde ispatladılar ki,



3.1-- bu problemi kuantum bilgisayarlar sadece iki komutluk bir programla sıfır hatayla çözebilirken, klasik bilgisayarlar aynı işi sadece çok, çok uzun bir programla başarabiliyor.



3.2--Bu çalışma ile İki gerçek zamanlı mimari arasında nihayet bir fark bulunmuştu.



4—Yorum:



1—Klasik bilgisayarlarda kullanılan Uzun programlar ve alogoritmalar yerine aynı problemi kuantum bilgisayarda sadece  2 satırlık komut ile kısa sürede çözmek oldukça önemli.



1.1--Kısaca kuantum bilgisayar ile sayfalarca algoritma 2 satıra inebiliyor.Buna bağlı olarak işlem kapasitesi çok yüksek değerlere çıkarken işlem süresi çok kısa sürelere inebiliyor.



2—Klasik bilgisayarlarda donanım ve yazılımın sonuna herhalde gelindi.Yeni yıldız kuantum bilgisayarlar.



2.1--Microsoft vs firmalar kuantum bilgisayar sistemlerinin işletim sistemi üzerinde çalışmaya devam ediyorlar.



3—Doğadaki örnekler insan beyni vs kuantum bilgisayar olabileceği bu imkan ile belki bilincin-düşüncenin-algının oluştuğu düşünülebilir mi.



3.1--Kauntum bilgisayarların teorik ve fiziksel alt yapısının tamamlanmasıyla bu bilgisayarların insan beynindeki nöronal devrelerle benzeşimi konusu içine girilebilir mi.



3.2--Kuramsal bilgisayar bilimi bir yandan fiziğe, diğer yandan matematiğe bağlı temel bir bilim dalı. Meraklı gençlere tavsiye edilir.



Kaynak:HBT Sayı 50-10 Mart 2017--Klasikten kuantuma, gerçek zamanlı hesaplama-Cem Say





Makalenin İzlenme Sayısı : 240

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.