MAKALELER / Belediye Uygulamaları-Deprem-Yeşil Bina-Estetik-Eğtim İçin Bazı Öneriler






Belediye Uygulamaları İçin Bazı Öneriler:


1--Yenilenebilir Enerjileri Destekleyen Öneriler:


1.1-- konutlarda kombi girişine bağlanacak güneş kollektörü ile sıcak su üretiminde % 50 tasarruf sağlanabilir.Bunu teşvik  için projesinde güneş kollektörü kullanılan bina ruhsatlarında Belediye Makina-Elektrik harçlarında % 20 indirim yapılabilir.Yada yenilenebilir enerjiler anlamında verilebilecek teşvik oranları şunlar olabilir.


1-Çatılarda güneş kolektörü ile sıcak su üretmede daire m2 başına 0,35 TL


2—Çatılarda fotovoltaik panel için-işyeri alanın m2 için 0,50 TL


3—Rüzgarlı bölgelerde vs kurulacak rüzgar enerjisi için işyeri alanı için 0,40 TL


4—Yeşil Sertifikalı her binanın m2 için 0,25 TL  Makina-Elektrik harçlarında Meclis kararı ile harç tarifesinde indirim yapılması bu konuyu teşvik edecektir.


1.2--Örneğin Yeni yapılacak ................... Belediye Başkanlığı binasını çevreye duyarlılığın resmi belgesi olan Yeşil Serifika(LEED  vs ) sertifikası alacak biçimde tasarlamak ve bu sertifikayı almak uygun olacaktır.

 

3-- Eğitim Uygulamaları:


1--............... vs mahallerde okuma-yazma kursları açmak


2--İSMEK kurslarını yaygınlaştırmak-gerekirse kira parasını belediyenin karşılayacağı yeni yerler açmak.


3--Okullarda en çalışkan sınıflara yerli ve yabancı roman ve kalem-müzikçalar  vs hediye etmek.


4--Okulların Bilgisayar ve sarf malzemeleri eksiklerini gidermek.


5--Okulların kapı,lavabo ,musluk eksiklerini tamir  ettirmek için bir firmaya bu işi  ihale etmek.


6--TOKİ nin kurduğu okullarda,yeşil adına hiçbirşey yok.Bu okulların peyzaj işlerini Belediye olarak yaptırmak.


4--Trafik Uygulamaları İçin Öneriler:


1--...............Belediyesi sınırları içinde Parkomata bağlı olarak araçlar için park edilecek alanlara belirlenmeli-parkomata bağlanmalı ve bu otoparkların doluluk durumları ve yerleri Turkcell den öğrenilebilmeli.


2--Bursalı Şanmak Makine tarafından imal edilen çok katlı rotasyonel otopark sistemi-ringo park otoparkı olmayan caddelerde otopark ihtiyacını karşılamak için devreye almak.100 m2 lik bir alanda ringopark sistemlerinden 4 tanesini yan yana koyduğunuzda  48 aracın park ihtiyacı karşılanabilmekte.Bu şekilde  caddelerde parklanmanın önüne geçilebilmekte olup, sistem maliyeti 180.000 TL.


2--ilçedeki  trafik akışı için Üniversitelere çalışma yaptırılmalı.Canlı Uydu görüntüsü üzerinden yapılacak çalışma ile ilçenin trafik akışı rahatlatılmalı.


3--Sahada dolaşan Belediye Personelinden,yeni akış güzergahları için öneriler alınmalı.Önerilen yeni yollar10-15 gün süre ile test edilmeli-uygun olursa trafik için kalıcı hale getirilmeli.


5--Belediyede Çalışan Personel İle İlgili Uygulama Önerileri:


1--Yeni gelen genç mühendisler,10 yılı aşmış uzman mühendislerin yanında en az 1 yıl süreyle çalışmalı.ve uzman mühendisler onların usta öğreticisi olmalı.


2--Yeni gelen bir genç mühendis en az 6 ay süreyle,usta öğretici yanında onun bilgisayarında proje çizip hesap yapacak duruma gelmeli.Kısaca personel yetiştirme programı olmalı ve bu programda usta yetiştirici 6 ayın sonunda ilgili yeni personel için proje çizebildiğine dair ilgili rapora imza atmalı.


3--Personeli topluca ihlas armutluya götürmek yerine,her personele aile sayısı kadar değişik tarihlerde olacak biçimde armutlu vs  için 2 günlük konaklama çeki verilebilir.


4--Her personelin bilgisayar erişimi olmakla beraber,akademik kitaplara şimdilik bilgisayardan ulaşılamadığı için, Md. için zorunlu teknik kitapların olduğu bir küçük kitap servisi kurulması ve bir personelin depozitosu yatırılacak bir para ile buradan ödünç süreli kitap alması sağlanabilir.


5--Başkanlığa bağlı bir sinerji grubu oluşturulabilir.Bu grup her hafta ilgili başkan yardımcısının yada Md. başkanlığında başkana sunulmak üzere mevcut problemlere çözüm üretmek için,hızlı konuşmanın ve fikir akımlarının olduğu beyin fırtınası yapabilir.Burada üretilen çözümler başkana sunulabilir.


5.1—Belediyelerde Arge:


1—Teknoparklar içinde bulunan firmaların %20 si arge yapmakta.Geri kalanının burayı ofis olarak kullandığı bir ortamda kamuda çalışan mühendislerin(Belediye,Bayındırlık,Milli Eğitim,DSİ,Karayolları, Emniyet,Ordu vs) arge yapmaları teşvik edilirse bu kaynağın meydana getirdiği sinerji çekirdek arge yapan kuruluşların sinerjisini arttıracaktır.


2--Bu kaynağı teşvik etmek için internette ya genel olarak kamu araştırma sitesi yada yerel olarak örneğin belediyenin araştırma sistesi kurulur.Bu siteye kmauda çalışan mühendisler,sitede yayınlanan her makaleleri için aylıklarına makale başına 200 TL ek yardım(sosyal denge vs) alabilmelidirler.


3--Sitede yayınlanacak çalışmalar meslek içi veya meslek dışı bilimsel yazım kurallarına uygun olarak yazılmalı,değerlendirme kuruluda üniversitelerden seçilecek öğretim üyelerinden bir komisyon değerlendirimelidir.


4--Yazılan makalelerin değerlendirme sonuçları-değerlendirme sonuçlarıyla  yazılı olarak kuruma ve kişiye gönderilmelidir.


5—Kamunun mühendis-mimar-teknik elemanlrınca oluşturulacak bu araştırma havuzu,kamuda yapılacak teşvik ve yaptırımlar için referans kaynaklardan olacaktır.

6--Bölge Uygulamaları:


1--Belediyenin .................. daki yerinde kurulacak 5-10 m2 lik kapalı hobi bahçelerinde insanlar,kiraladıkları bu bahçelerde  hafta sonu kendi bahçelerini ekip-biçebilir-mangal yapabilirler.


2--Bölgede bulunun koşuyollarında büyük mağazaların,burada şube kurmaları için davet edilebilirler.


3-- Bölgede bulunan parklarda,açık havada olan spor aletleri genel olarak kullanılmadığı için,bu oyun aletlerin bulunduğu yer prefabrike olarak kapalı hale getirilir ve başlarına İSMEK ten bir spor hocası atanırsa,bayanlar özellikle ev hanımları burada spor yapabilir.Özellikle ev hanımları için oldukça iyi bir çözüm olabilir.


4--.................. stadyum tarzında en az x adet daha stadyum gerektiği açık bir gerçek.bu anlamda bu stadların bir an önce yapılması uygun olacaktır.aynı zamanda bu stadlar deprem anında halkın toplanacağı yerler olarak da kullanılabilir.


5--Mevcut bölge parklarında,ağaçlandırma arttırılarak,halkın burada sabah koşusu yapması için koşu parkurları-yolları oluşturulabilir.


6--Bazı Dünya Şehirlerinde Yapılan Uygulamalar:


6.1--Polonyanın  Varşova kentinde Şopenin heykeli.....İstanbulda İstanbul büyüklerinin heykellerini uygun yerlere dikmek


6.1.1--Tur Rehberlerinin İstanbul Müzelerini ki Mimarlık-Eski Eserler-Sahaflar(Eski kitaplar)-İslam Bilginlerinin Ürettiği  Otomatlar için oluşturulacak Müzeler-Açık hava müzeleri  tur kapsamına alınabilir..


6.2--Polonya Gdansk da Uzun Çarşı-Uzun Cadde.......İstanbul ve Anadolu kentlerinde oldukça uzun çarşıları plana almak.


6.3--Polonyanın Wroclaw kentinde 800 projektörlü-300 fıskiyenin olduğu kışın suyun donduğunda 4700 m2 lik buz pistine dönüşen Wroclaw çeşmesi.....Erzurum,Sivas,Hakkari,Kars,Van vs da böyle çeşmeler oluşturulabilir.


6.3.1--Wroclaw da Japon bahçeleri-Botanik bahçesi.....bu tip bahçeler İstanbul,İzmir,Ankara,Eskişehir,Kayseri,Bursa ve anadolu kentlerinde oluşturulabilir.Bahçelerin finansmanı Belediyelerin geliri yetmiyorsa Kültür ve Turizm Bakanalığınca karşılanabilir. 6.3.2--Wroclaw da yine su kulesi....İstanbul-Antalya-Ankara -Bursa-İzmir de yine  tur alanları içinde böyle kuleler kurulabilir.


6.4--Kiev yollar at kestanesi ağaçlarıyla dolu.....İstanbulun ve Anadolunun değişik kentlerinde bazı bulvarlar-bazı semtlere sırf bazı tür ağaçlar dikilebilir.Örneğin Beşiktaş ın çoğu sokakları ıhlamur-Bakırköy dut  ağaçları-Avcılarlarda bazı sokaklar vişne-Beylikdüzünde bazı bulvarlar ceviz ağaçaları ile kaplanabilir.


6.5--Ukrayna da Donetsk de Alışveriş cenneti Artema Sokağı...........İstanbulda niş semtlerde alışveriş sokakları oluşturmak. ve bu sokaklardaki çeşitleri daha da zenginleştirmek.


6.6--Ukrayna Harkovda Özgürlük Meydanı......İstanbul(Bakırköy de var-Şişli-Kadıköy,Eminönü,K.Çekmece de )oluşturmak ve Anadoluda bu tip meydanları oluşturmak.


6.7--Uluslararası yabancı ve yerli sanatçılara kültürümüze uygun heykeller yaptırmak.


7--Depreme Karşı Politika Önerileri:


7.1--.....İlçesindeki Bölgede bulunan bütün eski binaların risk durumu,

İTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Görevlisi Dr.Seda Kundak Japon Uluslar arası İşbirliği Ajansı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi nin 7.7 büyüklüğündeki Deprem Senaryosuna göre farklı kriterler açısından deprem riski en yüksek mahallelerini belirledi:Bu Listeye göre:

 

a)-Mahallenin yaşı,konut adedi,plansız yapılaşma kriterlerine göre:

Bağcılar…Demirkapı,Kirazlı,Fatih      , Güngören….Güneştepe    ,         K.Çekmece….İnönü

Esenler….Oruç Reis                             , Ümraniye….Kazımkarabekir ,   Bahçelievler…Zafer

Pendik…..kavakpınar

 

b)-Mahallenin eğiminin %30 un üzeri ve 7.7 büyüklüğündeki depremin yarattığı ivmeye -kriterlerine göre:

Avcılar………………….Denizköşkler,Ambarlı,Gümüşpala Bahçelievler……………Merkez,Şirinevler,Siyavuşpaşa.Hürriyet,

Bakırköy………………..Şenlikköy,Yeşilköy, Ataköy7-8-9-10.kısım   

 

7.2-Güçlendirme için , mevcut binanın , kullanılan beton sınıfının saptanması ve buna göre mevcut binanın statik açıdan kontrolü gerekir.beton sınıfının tayininde , genellikle kolonlardan karotla numune alıp, dayanım sınırının laboratuarda saptanması gerekmektedir. Beton sınıfının tayininde genellikle kullanılan yol budur.

Ancak öngörü yapmak amacıyla aşağıdaki bilgiden de yararlanılabilir:Yapılan bir çalışmada :Normal bir bastırma kuvveti ile 720W lık matkap ,darbeli çalışmada,8 mm lik beton uç ile 7 cm uzunluğu cep telefonun kronometresi ile yapılan ölçümde beton kalitelerine göre matkap ucu aşağıdaki ifade içinde,beton içindeki yolu süre olarak tamamlamıştır.

“Beton sınıfı ile süre yaklaşık olarak birebir orantılıdır.”Bu anlamda, herhangi bir kolonun vs beton dayanımı için 720W lık matkapla-L=7 cm/ d=8 mm beton uç ve darbeli çalışmada Kronometre ile ölçüm yapıldığında ölçülen süre t=20 sn ide beton kalitesi C20 olarak yada eski binada t=14 sn ölçülmüş ise C14 olarak kabul edilebilir.



7.3-Marmara Depreminde Hasar Durumu Ve Yüzdeleri Şöyle:

1-Tablo- 

Göçen bina oranı .....% 6   ,   


Ağır Hasarlı Bina oranı....% 7,2  , 


Orta Hasarlı Bina oranı...% 14,5      


Az Hasarlı bina oranı....% 16,5  , 


Hiç Hasarsız bina oranı....% 55,8

 

2--Yukarıdaki tabloya göre can kaybına neden olan göçük bina ve işyeri oranı % 6 olduğu için yapılacak en iyi şey göçecek binaları saptayacak bir yöntem bulmak ve bu binaları yıkıp yeniden yapmak.Bu anlamda:

2.1--Binaların göçüp göçmeyeceği konusunda en etkili ve hızlı bilimsel yöntem olarak P25 Metodu kullanılabilir.P25 Metodu İTÜ İnşaat Müh.Öğretim Üyesi Prof.Dr.Gülten Gülay-İnş.Yük.Müh.Engin Bal ve Prof.Dr.Semih Tezcan  tarafından 18 aylık bir süre içinde geliştirildi.

 

2.2--P25 metodu ile binayı  bir saat içinde  yani bina başına 750$ gibi düşük bir maliyet ile betonarme binanın göçüp-göçmeyeceğini karot numunesi almadan 3 kişilik bir ekip ile elektronik ultrasonografik yöntem ve bilgisayar programı ile % 95 kesinlikle tahkik etmek mümkündür.

 

2.2.1--Yöntemde  kolon-perde ve dolgu duvar boyutları,taşıyıcı sistem düzeni,bina yüksekliğiyönetmelikte tanımlanan çeşitli yapısal düzensizlikler,malzeme ve zemin özellikleri gibi parametreler ve ultrason ile elde edilen değer programa girilmekte P puanı 25 in altında ise  depremde binanın kesin olarak çökeceği kesinleşmekte.


2.3--Bu yöntem ile bina başına 750$ bir saat içinde kent genelinde ise 2 yıl içinde bütün binalar hızlı ve etkili olarak bu testten geçebilir.


2.4--Bu metod için www.gocergocmez.com--www.egitim-arvakfi.org--tezokan.gmail.com--0212.3526559 tlf dan bilgi alınabilir.


2.5--Yığma binalar için ise benzer amaçlı bir bilgisayar programı "MASON" kullanılmaktadır.


2.6--Bu yöntem ile Türkiyede öncelikli iller taramasıda yapılabilir.Örneğin Antalya da 1998 den önce 85000 bina yapılmış bulunmakta.


2.7--Prof.Naci Görür e göre Marmarada 2029 akadar en az 7.2 büyüklüğünde deprem olacak.Öte yandan yetkililer İstanbulda yap stokunun % 60 ının depreme güvenli olmadığı söylüyor.


2.8--Binalarda Çelik Kullanımının Teşviki:


1--Türkiyede  konutlarda çelik kullanım oranı % 0,5 iken,İngilterede % 54, İskandinav ülkelerinde % 40, Fransa ve Almanyada ise % 30 civarındadır.


2--Çelik ahşaptan 21,betonarmeden 10 kat daha esnektir.Deprem güvenliği açısından risk taşıyan zeminli bölgeler için uygun bir malzemedir.


3--Türkiyede özellikle kentsel dönüşümde hafif çelik yapı sistemleri ile lüks ve kalıcı konut üretilebilir.


4--Depreme en iyi karşılık veren malzeme çeliktir.Bu nedenle kentsel dönüşümde yenilene binalar için hafif çelik yapı kurulması 
bazı bölgelerde zorunlu kılınırken bazı bölgelerde teşvik edilmelidir.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 730

Eklenme Tarihi : 05.08.2019

Önceki sayfaya geri dön.