MAKALELER / Algoritma Zekasından Sanat Eseri







Algoritma Zekasından Sanat Eseri:

 

1—ABD deki Rutgers Üniversitesi ve Charleston Koleji ile Facebook Yapay Zeka Laboratuvarının ortaklaşa geliştirdiği sistem-üretici muhalif ağ-GAN da iki sinir ağı gitgide daha iyi sonuçlar elde etmek amacıyla birbirine karşı çalışıyor.Biri çözüm üretirken diğeri onu yargılıyor. Sonuçta algoritma istenen sonuç elde edilene değin döngüsel olarak çalışıyor.

 

2—Bu ağ 81500 tablo kullanarak-farklı fotograf, şemalar,stilleri ayırt edecek biçimde eğitildi.Üretici ağ ayırt edici ağın sanat eseri olarak tanımladığı ancak var olan stillerin hiçbirine uymayan görüntüler üretmek üzere programlandı.

 

3—Bu tablolar çevrimiçi bir anket ile değerlendirildiğinde yapay zeka sistemi tarafından üretilen görüntüler insanlar tarafından tablolardan biraz daha yüksek puan aldı.

 

4—Bu algoritmalar zeki sonuçlar üretiyor. Tıpta,sanatta, tıpta teşhis koymada,borsa tahmininde, insan kaynaklarında zeki sonuçlar üretebiliyor.Felsefi olarak bakıldığında bilinç sahibi olmayan-yada kör diyebileceğimiz bu algoritmalar ağ zekasının ürünü.

 

4.1--Kısaca zeka ağlarla mümkün olabiliyor.Bu zeka akıl kavramını karşılayabilmesi için herhalükarda ağın bilinç sahibi olması gerekir.Bilinci olmayan bir zeki ağ kördür. Farkında olmadığı zeki cevaplar üretir hepsi o kadar.

 

4.2--Ağa öğrettiğinizin dışında bir şey sorduğunuzda, farklı bir cevap gerektiren problemlerde bu ağların zekası bu işe yeter mi.Öte yandan Akıl denilen şey ise tanımladığınızın dışındaki şeylere cevap verme imkanı sunabilir.Yaratıcı süreçlere dahi uygulanabilecek bu zeki ağ zekasının akıl sahibi olduğunu söylemek herhalde mümkün olmayabilir.

 

Kaynak:Tübitak Bilim ve Teknik Dergisi-01.09.2017



 




Makalenin İzlenme Sayısı : 274

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.