MAKALELER / Yeşil Lojistik ve Küresel Isınma





Yeşil Lojistik ve Küresel Isınma:


1—Küresel ısınmanın dünya ekonomisine maliyetinin 5.5 trilyon Euro olacağı öngörülmekte olup bu miktarın belli bir yüzdesi harcamayapılarak- basit ve etkili tedbirlerle önlem alınabilir.


2—AB nin hedefi 2020 yılına kadar emisyonları %20 azaltmak.


2.1—Türkiye 2014 Haziran ayı itibarıyla yıllık 420 milyon ton emisyon oranını aşmış durumda.


3— Lojistik firmaları ,Yeşil lojistik prensibi ile mevcut emisyonlarını %30-40 azaltabilirler.


4—Yeşil Lojistik prensipleri olarak aşağıdaki maddeler önerilebilir:


1—Araçlarda yakıt tasarrufu için - mevcut araç filosunun değişimde esas olarak  öncelikle  elektrikli-biyoyakıtlı-LNG li olarak sıralanabilir.


2—Araçlar takip sistemi ile takip edilerek %20 ye yakın yakıt tasarrufu sağlayabilmekte.


3—Kısa mesafe taşımacılığında mekanik ardından elektrikli bisiklet ve motosikletleri kullanmak.


4—Araç sürücülerini işe aldıktan hemen sonra ve her yıl en az 10 gün simülasyon eğitimi-sürüş teknikleri-teknik bilgiler-emniyet tedbirleri-son teknik bilgiler konusunda hizmet içi seminere almak.


5—Araçlar yola çıkmadan önce tıpkı uçakların seferden(uçaklar bu çekap uygun kontrol edildiği için havada düşme oranı en alt düzeye inebilmekte) önce yapıldığı gibi tüm teknik kontrollerinin uzman tarafın kontrolü ve onun onayından sonra yola çıkılması.Uzmanın motor kontrolü,lastik kontrolü,hareket-direksiyon sistemi vs kontrolleri yapması-şoförün yola çıkması için sağlığının uygun olduğunu onaylaması gerekir.


6—Taşımacılıkta intermodal olarak kara taşımacılığın minimuma indiği-raylı sistem ve denizyolunun ağırlıklı uygulandığı sistemi seçmek.


7—Denizyolu taşımacılığında uçurtama-yelken destekli sistemler-LNG li –biyoyakıtlı-elektrikli-yakıt pilli  motorlar-tasarruflu motorların kullanıldığı sistemleri kullanmak.


8—Sıfır emisyon prensibini esas alarak firmanın ürettiği karbondioksit emisyonu kadar ağacı fiili olarak dikmek veya karşılığı olan parayı kredi olarak kullandırmak.


9—Lojistik depo tasarımında enerji-su tasarrufu sağlayan sistemleri kullanmak ve depo çevresini meyve ağaçları-ıhlamur-akasya vs ile çevrelemek.


10—Tüm çalışanları yeşil lojistik-organik yaşam prensipleri ile yaşayan insanlar olarak eğitmek.Çalışanlar ve şefleri-CEO larla grup oluşumu için doğa yürüyüşlerine çıkmak.


11-Lojistik depolarında kullanılan ambalaj malzemesi-kağıt-metal-atık yağ vs geri dönüşüm firmaları ile anlaşarak bunların geri dönüşümünü yapmak.


Kaynak:Dünya Gazetesi




Makalenin İzlenme Sayısı : 173

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.