MAKALELER / Taşıtlarda Hidrojen Kullanımı





Taşıtlarda Hidrojen Kullanımı:

 

1-- Hidrojenin yanma ısısı oldukça yüksektir ve zehirli etkisi yoktur. Yanma sonucu sadece su buharı meydana gelir. Aynı ağırlıktaki benzine göre sıvı hidrojenin enerjisi 2.75 kat daha fazladır.

 

2--Hidrojenin motor yakıtı olarak kullanılmasında en büyük problem taşıma ve 

depolama problemi olup uygun tasarlanmış yüksek basınçlı tüplerde sıkıştırılmış gaz olarak depolanabilmektedir.

 

3-- Hidrojen gaz veya sıvı olarak saf halde tanklarda depolanabileceği gibi, fiziksel olarak nano tüplerde veya kimyasal olarak hidrür şeklinde depolanabilmektedir.

 

3.1--Hidrojenin depolanmasında 1--Yüksek basınçlı gaz şeklinde, Kroyojenik (aşırı soğutulmuş) sıvı halde, bu durumda hidrojen genellikle alçak basınçlıdır ve metal- hibrit şeklinde depolanmasıdır 

 

4--Hidrojen, kömür ve doğal gaz gibi fosil yakıtlardan, güneş enerjisi ve nükleer enerjiden, su gibi sonsuz bir kaynaktan elde edilebilir.

4.1--Hidrojenin yakıt olarak kullanılmasında, yanma ürünü olarak su buharı açığa çıkarması nedeni ile çevreye hiç bir zararı yoktur.Hidrojenin direkt yanması sonucu ortaya çıkan su buharı atmosferde sera etkisi yaratan bir gazdır.

 

5--Hidrojen: hem buji ile ateşlemeli motorlarda hem de enjeksiyonlu motorlarda sistemde büyük bir değişiklik yapmadan kullanılabilmektedir.

 

6--Hidrojen, Yüksek alev hızı ve tutuşma yeteneği, düşük ateşleme enerjisi gerektirmesi, geniş tutuşma ve yanma sınırları, yüksek ısıl değer ve termik verim, kirletici egzoz gazı emisyonlarının azlığı ve sahip olduğu yüksek oktan sayısı nedeni ile vuruntuya karşı dirençli olması hidrojeni çekici kılmaktadır.

 

6.1—Hidrojenin Teknik Özellikleri:

Alt Isıl Değeri…………….119,93 Mj/Kg

Laminer Alev Hızı……….2,91 m/s

Oktan Sayısı……………..130

Buharlaşma Isısı………...0,447 Mj/Kg

 

6.2--Hava fazlalık katsayının 0.15-4.35 değerleri arasında tutuşma sağlanabilmektedir. Hidrojenin kendi kendine tutuşma sıcaklığının ( 1 atm. basınçta 574-591°C) ve oktan sayısının yüksek olması Otto motorlarında kullanımında avantaj oluşturmaktadır.

 

Kaynak: Taşıtlarda Kullanılan Alternatif Yakıtlar-Hüseyin BAYRAKÇEKEN (l), Recai KUŞ (2)1.-Fen Bilimleri Enstitüsü- Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi, AFYON 2.Selçuk Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi, Kampus-KONYA





Makalenin İzlenme Sayısı : 174

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.