MAKALELER / Taşıtlarda Bitkisel Yağların-Biyodizel Kullanımı





Taşıtlarda Bitkisel Yağların-Biyodizel Kullanımı:

 

1-- Bitkisel yağların yenilenebilir olması, kolay esterleşmeleri, fiziksel ve kimyasal özelliklerinin dizel yakıtına yakın olması motor yakıtı olarak değerlendirilmesini sağlamıştır.

 

2--Biodizel molekülü yaklaşık % 11 oksijen içermektedir. Bu oksijen miktarı ve yüksek setan sayısı, yanmanın çok daha iyi olmasını ve is miktarının azalmasını sağlamaktadır. Motor içinde yakıttan kaynaklanan kirleticilerde son derece de azalmaktadır .

 

3--Genellikle üzerinde çalışılan bitkisel yağlar ve esterleri değişik oranlarda dizel yakıtı ile karıştırılarak kullanılmaktadır.

 

4--Bitkisel yağların dizel motorlarda doğrudan kullanımıyla bu yağların yüksek viskozitesi ve yoğunluğundan dolayı çok iyi atomize olamamasından kaynaklanan bir takım yanma problemlerini tespit edilmiştir.

 

5--Yapılan çalışmalarda, termik verimin dizel yakıtına göre biraz düşük olmasına karşın, efektif güç değerlerinin birbirlerine çok yakın olduğu belirtilmiştir.

 

Kaynak: Taşıtlarda Kullanılan Alternatif Yakıtlar-Hüseyin BAYRAKÇEKEN (l), Recai KUŞ (2)1.-Fen Bilimleri Enstitüsü- Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi, AFYON 2.Selçuk Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi, Kampus-KONYA



 




Makalenin İzlenme Sayısı : 182

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.