MAKALELER / Taşıtlarda Alkol-Matanol-Etanol Kullanımı





Taşıtlarda Alkol-Matanol-Etanol Kullanımı:

 

1.1--Taşıtlarda Alkol Kullanımı:


1-- Ülkemizde alkol büyük oranda şeker pancarından üretilmekte, yakıt amaçlı alkol üretimi için herhangi bir çalışma yapılmamaktadır.


2--Alkol kullanımının yaygınlaşmasını engelleyen temel faktörler, Dünya petrol üretiminin günümüzde yeterli düzeyde olmasının yanı sıra alkol ve türevlerinin alt ısı değerinin düşük dolayısıyla birim kütle başına maliyetinin benzine göre yüksek olmasıdır.


1.3--Avantajları;


1--Alkol ve türevleri ham petrolden elde edilen yakıtların yerine geçebilirler.

 

2--Alkol üretimi (özellikle etil alkol), zirai imkanları geniş olan ülkelerin çiftçileri için iyi bir gelir kaynağı oluşturabilir.

 

3--Alkol ve türevlerinin oktan sayısı 90-100 olan benzin ile karıştırıldığında, 110 gibi yüksek oktan sayısına sahiptir ki; bu durumda motorlarda yüksek sıkıştırma oranlarına çıkılarak, motor performansı arttırılabilir.

 

4--Benzinle çalışan bir motorda değişiklik yapılarak saf metanolle çalıştırılması halinde performansta % 10 luk güç artışı elde edilebilmektedir.

 

5--Alkol kullanan motorlar benzinle çalışanlara göre daha fakir karışımlarda çalışabilirler.

 

6--Alkol benzinle karıştırıldığında karışımın oktan sayısını arttırıcı etki gösterirler.

 

1.4--Dezavantajları;

 

1--Alkolün özelliğinden dolayı, benzinden alkole dönüştürülmüş olan yakıt sisteminin filtrelerinde tıkanmaya sebebiyet verebilirler.

 

2--Alkol - benzin karışımları içerisine az miktarda da olsa su karışmış ise, özellikle soğuk havalarda faz ayrışması oluşur. Faz ayrışması daha çok metanollü karışımlarda ortaya çıkmaktadır.

 

3--Bazı benzinli motorların yakıt sistemi parçaları alkole uyumlu değildir. Özellikle kalay-kurşun alaşımı ile kaplı tanklarda bu durum öne çıkmaktadır.

 

4--îlk hareket zorluğu olabilmekte, bunu önlemek için, alkoller uçucu maddeler ile karıştırılırlar.

 

5--Alkollü araçların trafikteki seyri esnasında oluşabilecek güç düşmesini önlemek için emme manifoldu ısısının sürekli olarak yüksek olması-sıcak iklim aracı gereklidir.

 

6--Alkol atmosferden nem kapma özelliğine sahiptir. Bu nedenle alkol kullanılan yakıt tanklarında yakıt filtreleri sıkça yenilenmelidir.

 

7--Alkolün benzinin yerini alması ile üretim ve dağıtım istasyonlarının kurulması ve yaygınlaşması gerekecektir.

 

8--Alkollerin motor yakıtlarına alternatif olarak kullanılmasının bir nedeni de, kirletici egzoz emisyon değerlerini düşürmeleridir. Özellikle metanol, hava kirliliği açısından alternatif yakıtlar arasında ilk sıralarda bulunmaktadır

 

 

 

 

 

1.2—Taşıtlarda Metanol Kullanımı:


1--Biyokütle, kömür ve doğal gazdan elde edilebilen metanol, benzinli motorlarda fazla bir değişiklik yapılmadan, saf olarak veya benzinle karıştırılarak kullanılabilmektedir.


2--Metanol ün vuruntuya dayanıklı olması nedeniyle, sıkıştırma oranı yüksek motorlarda kullanılması halinde motor gücünde daha fazla artış elde edilebilmektedir


3--Metanolle karıştırılmış benzinlerde; alkol, su miktarı, ortam sıcaklığı ve

benzinin bileşimine bağlı olarak faz ayrışması oluşmaktadır. Ayrışmış karışımla çalışan bir motorda düzensiz yanma, tekleme, sarsıntı ve ilk hareket güçlüğü görülmektedir.

 

3.1--Faz ayrışmasını önlemek için alkollü benzinlere değişik katkı maddeleri katılmaktadır

 

Kimyasal formül

Metanol

CH3OH

Etanol

C2H5OH

Benzin

c7h16-c8h18

Yoğunluk (kg/m3)

796

794

727

Kaynama noktası (K), 0,1 Mpa

338

331

305-490

Donma noktası (K) 0,1 Mpa

175

155

243-263

Alt ısıl değeri (kJ/kg)

20110

27000

39800-44345

Hava/yakıt oranı (kg/kg)

6.46/1

8,96/1

14.5/1

Motor oktan sayısı

90

90

82-92

Tablo 1. Metanol, Etanol ve Benzinin Fiziksel Özellikleri

 

1.3—Taşıtlarda Etanol Kullanımı:


1--Renksiz, saydam hafif kokulu bir sıvı olup, Buharlaşma gizli ısısı metanoldan 1.3 kat daha azdır.


2--Buharlaşma esnasında emme manifoldundan daha az ısı çekmesi soğukta ilk hareket kolaylığı sağlamaktadır.


3--Alt ısıl değerinin metanole göre daha yüksek olması motorlu araçlarda daha küçük boyutlarda yakıt deposunun kullanılmasına imkan tanımaktadır


4--Etanol, biokütle kaynaklardan (şeker kamışı, şeker pancarı, sorgun dansı, tahıl) metanol ise biokütle kaynakların yanı sıra kömürden de elde edilebilmektedir.

 

Kaynak: Taşıtlarda Kullanılan Alternatif Yakıtlar-Hüseyin BAYRAKÇEKEN (l), Recai KUŞ (2)1.-Fen Bilimleri Enstitüsü- Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi, AFYON 2.Selçuk Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi, Kampus-KONYA





Makalenin İzlenme Sayısı : 183

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.