MAKALELER / Rüzgar Destekli Kargo Gemisi





Rüzgar Destekli Kargo Gemisi:


1—Genelde sportif ve gezi amaçlı teknelerde kullanılan motor-yelken kombinasyonu son derece endüstriyel ve daha büyük gemilerdede kullanılmaya başlandı.


1.1—Bu uygulamayı kullanan beluga shipping firması yakıt masraflarında %15-20 lik azalmayı hedefliyor.Beluga ya ait 10.000 tonluk yük gemisi bremen den venezüelaya giderken Atlantik okyanusunun bir bölümünü rüzgar enerjisi ile geçti.Bunu yelken işlevi gören dev uçurtma ile yaptı.


1.1.2—Dev uçurtmanın klasik yelkenden çok daha avantajlı olup yelken direği bulunmaması nedeniyle mal yükleme ve indirme işlemlerinde aksama olmamakta.Dev uçurtma esen rüzgar olduğunda gemi ana tahrik sistemine enerji sağlamakta.Seyir esnasında havada bulunan dev uçurtma bir anlamda gemiyi çekerek enerji desteği sağlamakta.


2—Alman skysails firmasınca geliştirilen dev uçurtmaları kullanarak  rüzgarın itici gücünü ticari gemilerin kullanımına sunuyor.


3—Dünyada ticari taşımacılığın % 95 i yük gemileri ile yapılmakta olup,ticari gemicilikte yılda 2 milyar varil petrol tüketilerek 800 milyon ton karbon dioksit salınmakta.Bu insan kaynaklı emisyonun % 4 ünü oluşturmakta.Aynı zamanda gemicilik sektörü tüm otomobil ve kamyonların toplamından daha fazla sülfür yaymakta.


4—Ticari taşımacılıkta rüzgar desteği dışında doğalgazlı gemilerin kullanımı ile hem enerji tasarrufu sağlanması hemde küresel ısınmanın etkilerinin daha azaltılması mümkün olabilir.


Kaynak:Dünya Gazetesi




Makalenin İzlenme Sayısı : 190

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.