MAKALELER / Hibrit Araçlar






1--Hibrit Araçlar:


1--Melez araçlar, frenleme sırasında ısıyla açığa çıkan enerjinin bir kısmını ve normal seyir sırasında yakıtla sağlanan enerjinin bir bölümünü, bataryaları doldur­mak üzere yeniden kullanıyor.


1.1--Böylece, elektrikli ara­balarda olduğu gibi, aracı belli aralıklarla fişe takmak gerekmiyor.


1.2--Şimdilik, melez araçların ilk maliyeti benzinli araçlarınkine göre daha fazla. Ama, çevre dostu olmaları ve daha düşük yakıt tüketimiyle dış pazarda gün geçtik­çe daha fazla tercih ediliyorlar.


1.3--Hibrid elektrikli araçlar ise, konvansiyonel bir içten yanmalı motor ile elektrik motorunun birlikte tahrik amaçlı kullanıldığı araçlardır.


2--Konvansiyonel bir araçta ısı şeklinde kaybedilen frenleme enerjisinin araç üzerinde depolanabilmesi Araçta iki farklı tahrik sisteminin kullanılması, iki farklı kaynağın verimleri açısından optimize edilerek, konvansiyonel bir araca göre yakıt  tüketimi ve emisyon açısından verimli hâle gelmelerine sebebiyet vermektedir.


2.1--Kullanılan elektrik motorunun getirdiği bir başka avantaj da, bu araçların gürültü emisyonunun diğer araçlara göre çok daha az olmasıdır.Özellikle, şehiriçi toplu yolcu taşımacılığında sıklıkla kullamlan otobüs ya da midibüs segmenti, hibrid araç kullanımı için diğer araçlara göre daha fazla avantaj sağlamaktadır.


3--Hibrid elektrikli araçların avantajını ortaya koyan unsurların başında, farklı Sürüş sırasında, içten yanmalı motorun kapatılabilmesi, sıfır emisyonlu araç konseptinin de yaygınlaştırılması adına önem arz eder.


3.1--Moment karakteristiğinden iki farklı çekiş sisteminin bir arada kullanılması, enerji tasarrufu ve emisyonların ötesinde sürüş konforunun artırılmasından, gürültü-titreşim özellilerinin iyileştirilmesine kadar farklı alanlarda avantaj sağlamaktadır.


4--Melez araç teknolojisi, elektrikli ve benzinli araçların üstün yanlarını alıp tek bir araçta birleştiriyor. Benzin­li araçlarda olduğu gibi, motorun başlangıç hareke­ti, elektrikle veriliyor, ilk hızlanma süresince ve normal seyirde aracın motoru, fosil yakıt kullanıyor.



4.1--Böylece, araç tek dolumda daha uzun mesafe gidebiliyor.



4.2--Sol­lama ya da rampa çıkma gibi ek güce gereksinim du­yulan durumlarda, elektrik enerjisi (bataryalar) devre­ye giriyor. Böylece, tek başına elektrik motoruyla elde edilemiyen güç düzeylerine ulaşılırken, yakıttan da tasarruf sağlanıyor.



5--Bu arada, elektrikli araçlar cephesi de boş durmuyor. Yakın zamanda geliştirilen ve 4 saatten az sürede ta­mamen şarj edilerek, hiç durmadan 350 km yol giden yeni bir tasarım, alternatif enerji kullanan araçlar için önemli bir başarı elde etmiş oldu.



5.1--O'dan 100 km/saat hıza 6 saniyede çıkabilen bu aracın fiyatı, her ne kadar küçük bir servet değerinde olsa da, ileride yollarda da­ha fazla elektrikli araç göreceğimizin habercisi.

 




2--Hibrit Araçlar-2:


1--Hibrid elektrikli araçlar ise, konvansiyonel bir içten yanmalı motor ile elektrik motorunun birlikte tahrik amaçlı kullanıldığı araçlardır.


2—Hibrit-Melez araçlar, frenleme sırasında ısıyla açığa çıkan enerjinin bir kısmını ve normal seyir sırasında yakıtla sağlanan enerjinin bir bölümünü, bataryaları doldur­mak üzere yeniden kullanıyor.


2.1--Böylece, elektrikli ara­balarda olduğu gibi, aracı belli aralıklarla fişe takmak gerekmiyor.


3--Şimdilik, melez araçların ilk maliyeti benzinli araçların-kine göre daha fazla.


3.1--Ama, çevre dostu olmaları ve daha düşük yakıt tüketimiyle dış pazarda gün geçtik­çe daha şazla tercih ediliyorlar.


4--Konvansiyonel bir araçta ısı şeklinde kaybedilen frenleme enerjisinin araç üzerinde depolanabilmesi Araçta iki farklı tahrik sisteminin kullanılması, iki farklı kaynağın verimleri açısından optimize edilerek, konvansiyonel bir araca göre yakıt  tüketimi ve emisyon açısından verimli hâle gelmelerine sebebiyet vermektedir.


5--Kullanılan elektrik motorunun getirdiği bir başka avantaj da, bu araçların gürültü emisyonunun diğer araçlara göre çok daha az olmasıdır.Özellikle, şehir içi toplu yolcu taşımacılığında sıklıkla kullanılan otobüs ya da midibüs segmenti, hibrid araç kullanımı için diğer araçlara göre daha fazla avantaj sağlamaktadır.


6--Hibrid elektrikli araçların avantajını ortaya koyan unsurların başında, farklı Sürüş sırasında, içten yanmalı motorun kapatılabilmesi, sıfır emisyonlu araç konseptinin de yaygınlaştırılması adına önem arz eder.


7--Moment karakteristiğinden iki farklı çekiş sisteminin bir arada kullanılması, enerji tasarrufu ve emisyonların ötesinde sürüş konforunun artırılmasından, gürültü-titreşim özelliklerinin iyileştirilmesine kadar farklı alanlarda avantaj sağlamaktadır.


8--Melez araç teknolojisi, elektrikli ve benzinli araçların üstün yanlarını alıp tek bir araçta birleştiriyor.



9--Benzin­li araçlarda olduğu gibi, motorun başlangıç hareke­ti, elektrikle veriliyor, ilk hızlanma süresince ve normal seyirde aracın motoru, şosil yakıt kullanıyor.



9.1--Böylece, araç tek dolumda daha uzun mesafe gidebiliyor. Sol­lama ya da rampa çıkma gibi ek güce gereksinim du­yulan durumlarda, elektrik enerjisi (bataryalar) devre­ye giriyor.



9.2--Böylece, tek başına elektrik motoruyla elde edilemiyen güç düzeylerine ulaşılırken, yakıttan da tasarruf sağlanıyor.



10--Bu arada, elektrikli araçlar cephesi de boş durmuyor. Yakın zamanda geliştirilen ve 4 saatten az sürede ta­mamen şarj edilerek, hiç durmadan 350 km yol giden yeni bir tasarım, alternatif enerji kullanan araçlar için önemli bir başarı elde etmiş oldu.



10.1--O'dan 100 km/saat hıza 6 saniyede çıkabilen bu aracın fiyatı, her ne kadar küçük bir servet değerinde olsa da, ileride yollarda da­ha fazla elektrikli araç göreceğimizin habercisi.







Makalenin İzlenme Sayısı : 209

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.