MAKALELER / Dizel Otolar Daha Fazla Emisyon Salıyor





Dizel Otolar Daha Fazla Emisyon Salıyor:

 

1—AB çapında yapılan bir araştırmada- International Council on Clean Transportation (ICCT) tarafından hazırlanan yeni bir rapor, modern dizel otomobillerin, otobüs ve kamyonlara oranla litre başına 10 kat daha fazla zehirli gaz emisyonuna yol açtığı ifade ediliyor.

 

2--Euro 6 dizel otomobiller kilometre başına ortalama 500 miligram NOx (azot oksitleri) salgılarken; otobüs ve kamyonların kilometre başına salgıladığı zararlı azot oksitleri oranı 210 miligram.

 

3--Azot Oksit (NOx) emisyonları Avrupa genelinde her sene on binlerce erken ölüme yol açıyor. Ölüm oranının en yüksek olduğu ülke ise İngiltere.

 

4--Avrupa’da dizel otomobillerin otobüs ve kamyonlardan daha fazla zehirli gaz üretiyor olmasının temel nedeni, AB genelinde otobüs ve kamyon gibi ağır vasıtalar için binek otomobillerden daha katı kuralların uygulanıyor olması.

 

5--Avrupa Birliği ülkelerinde PM’den kaynaklanan sağlık harcamalarının ton başına yaklaşık 75 bin euro, NOx'den kaynaklanan harcamaların da yaklaşık 12 bin euro olduğu tahmin ediliyor.

 

6--Avrupa Birliği ülkelerinde katı parçacıklardan kaynaklanan kirliliğin, insan ömrünü ortalama 8,6 ay azalttığı tahmin ediliyor. Aynı şekilde açık ateşin sebep olduğu solunum yolu rahatsızlıkları nedeniyle dünyada her yıl yaklaşık 1,5 milyon insanın hayatını kaybettiği belirtiliyor.

 

7--Azot oksit (NOx) salınımı en düşük otomotiv yakıtı LPG.

 

7.1--LPG kullanan bir araç km başına


doğalgazlı bir araca göre………. % 50


benzinli bir araca göre………….% 75


dizel kullanan bir araca göre……% 200 daha az NOx üretiyor.


Kaynak:HBT

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 227

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.