MAKALELER / Akaryakıt dağıtım Şirketleri için Dağıtım Sistemleri





Akaryakıt dağıtım Şirketleri için Sipariş ve Dağıtım Yönetim Sistemleri:

1--Önerilen model,Web-tabanlı Sipariş Yönetim Sistemi" (WSYS) ile "Dağıtım Yönetim Sistemi" (DYS), bu iki alt-sistemi birleştiren bir "Bütünleşme Modülü" şeklinde olabilir.

2--WSYS, sipariş kabulü ve sipariş işlem süreçlerini kapsamak üzere tasarımlanırken, DYS odaklanılan müşteri grubuna ait lojistik işler için operasyonel bir karar destek sistemi olarak tasarımlanır.

3--Karar desteği için bir haftalık  yuvarlanan ufuk bazlı olarak her gün çalıştırılan bir tam-sayı programlama modeli ile sağlanır.

4--Model, bir sonraki hafta için gerekli olan karışık (heterojen) araç filosu, müşterilere sevkiyat miktarları ve tarihleri ile sevkiyat rotalarını belirlerken, şirketin dağıtım giderlerini azalamayı hedefler.

5--Yapılan Pilot çalışma ile Geliştirilen ana model ve onun kolay çözülebilen 'bölünmüş' versiyonu altı değişik senaryo için CPLEX yazılımı kullanılarak yapılan çözümlere göre önerilen  DYS modeli, yaklaşık 2 saatlik bir hesaplama süresinde dağıtım maliyetlerinde %13.5 ila %20 arasında değişen bir azalma sağlanabilmekte  ve çok daha az sayıda taşıyıcı firma ile çalışmayı mümkün kılabilmektedir.

6--Önerilen sistem ile  yardımıyla,lojistik  şirketlerinde, sipariş ve dağıtım süreçleri üzerindeki kontrolünün iyileşmesi sağlanırken ,çalışma tarzının reaktif olmaktan proaktif olmaya doğru ilerlemesi sağlanabilir.

Kaynakça: MMO-Endüstri Mühendisliği Dergisi--Cilt: 16--S ayı : 4  S ay fa: (15-26)--Bir akaryakıt dağıtım şirketi için bütünleşik sipariş ve dağıtım yönetim sistemi tasarımı--Seda FİDANBOY, Pİnar GÜNEŞ, Baykal HAFIZOĞLU, GüneŞ ORAK, Yeliz SAY, Sedef MERAL, Halim DOĞRUSÖZ-Orta DoĞu Teknik Üniversitesi-Endüstri Mühendisliği Bölümü





Makalenin İzlenme Sayısı : 265

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.