MAKALELER / Acil Servis Araçları Yerleşiminin Belirlenmesi-Lojistik





Acil Servis Araçları Yerleşiminin Belirlenmesi-Lojistik:

1--Hastanelerde , Sistem yöneticileri araç sayısını arttırarak veya mevcut araç yerleşim düzenini geliştirerek ulaşma zamanını azaltabilir.

2--Araç sayısının arttırılması mali nedenlerden dolayı genellikle kısıtlanmakta hatta bazen imkansız hale gelebilmektedir.

2.1--Bu durumda, etkin bir araç yerleşiminin sağlanması çok önemli bir amaç haline gelmektedir.

3--Yapılan bir bilimsel çalışmada ; araç yerleşimi yapılacak bölge sayısı arttıkça potansiyel çözüm kümesi logaritmik olarak artmakta olduğu sonucu saptanmıştır.

4--Acil servis araçları için kullanılacak yerleşim yeri sayısını yani otopark alanını arttırarak hızlı ve daha etkin müdahale imkanı sağlayabilirler.

4.1--Bunun için,servisteki günlük acil hasta sayısı başına düşen otopark alanı,iyi ve etkin hizmet veren-l(aminar akış sınırı içinde) bir hastanenin acil servisindeki  oranlar ,tasarım için bütün diğer hastane acil servisleri içinde kullanılabilir.

4.2--Ulaşım alanı daraldıkça servisteki hasta akışı,laminerden,türbülanslı akışa doğru kayacaktır.

4.2.1--Belli bir eşik değerden (hasta akış hızı,hasta akış yoğunluğu ve hasat akış akıcılığı ve servis alanı m2 sine bağlı reynolds sayısı değerine bağlı olarak)sonra akış tam türbülanslı hale gelebilir.

4.3--Tam türbülans adından anlaşılacağı gibi tam karışıklık anlamına gelir ki bu durumda hastalara müdahale  artık imkansızlaşır.

4.4--Bu anlamda acil servislerde hasta akış hızının  laminar sınırda kalması sağlanmalı ve bunun için en etkin araç servis alanını belli bir kriter dahilinde optimum tutmak olmalıdır.


Kaynakça: MMO-Endüstri Mühendisliği Dergisi- Acil servis araçları yerleşiminin belirlenmesinde yeni bir model-Hasan SELİM -İrem  ÖZKARAHAN -Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü-Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 241

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.