MAKALELER / Yüzen Nükleer Santral Yola Çıktı





Yüzen Nükleer Santral Yola Çıktı

 

1--Dünyanın ilk yüzen nükleer santrali yola çıktı. Rusya’nın yaptığı “Akademik Lomonosov” adını taşıyan dev reaktör, 21.500 ton ağırlığında ve 70 megavat elektrik üretebiliyor.

 

2--Rusya’nın yaklaşık 11 seneden bu yana üzerinde çalıştığı 144 metre uzunluğunda ve 30 metre genişliğindeki dünyanın ilk yüzen nükleer santrali, Baltık denizi boyunca ilerledikten sonra Rusya'nın kuzeybatısındaki 300 bin nüfusluk bir şehir olan Murmansk’a ulaşacak.

 

3--Toplamda 69 mürettebatıyla St. Petersburg limanından varacağı istikamete doğru yola çıkan Akademik Lomonosov, 70 MW elektrik ve 300 MW ısı sağlama kapasitesine sahip.

 

3.1--2019 yılına kadar Murmansk şehrine enerji vermesi planlanan nükleer santral, daha sonra Rusya’nın 4 bin nüfuslu en kuzeydeki şehri Pevek’teki petrol kulelerine güç sağlamak için yelken açacak.

 

4--Dünyanın ilk yüzen nükleer santrali, çevreciler tarafından büyük bir tehdit olarak gösteriliyor. Greenpeace’in “Yüzen Çernobil” ve “Nükleer Titanik” olarak nitelendirdiği bu proje, çevresel etkileri nedeniyle sıkça tartışılıyor.

 

5--Nükleer enerji uzmanı Jan Haverkamp, Kuzey Buz Denizi ya da Arktik Okyanusu’ndaki nükleer reaktörlerin iklim değişikliğini körüklediğini ve oldukça kırılgan olan doğaya büyük bir zarar verdiğini söylüyor.

 

6--Rus hükümeti, Akademik Lomonosov gibi en az yedi tane daha yüzen nükleer santral üretmek istiyor. Bunun yanı sıra Çin, Cezayir, Endonezya, Malezya ve Arjantin de benzer projeler üzerinde çalışıyor.

 

7--Yüzen nükleer santraller, uzak bölgelerde elektrik ve ısı üretmek için oldukça etkili bir yöntem olarak görülüyor; ancak doğaya olan etkileri bakımından ele alındıklarında bir hayli tartışmalı olduklarını söyleyebiliriz.

 

8—Yorum:


1--Yüzen Nükleer santraller deniz kıyısında bulunan bir çok yerleşimin elektrik ihtiyacını karşılayabilir. Petrol yakıtlı enerji üreten gemiler yanında,bu tür nükleer yakıtlı gemilerinde enerji üretiminde kullanılması söz konusu olabilecektir.

 

2-Ayrıca uzay ortamında emniyet sistemleri daha gelişkin kılınacak bu santraller ile uzun mesafe uzay yolculuklarında gemi için gerekli enerjiyi sağlamak mümkün olabilir.

 

Kaynak:tamindir.com

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 174

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.