MAKALELER / Yakıt Pillerinin Geleceği





Yakıt Hücrelerinin Geleceği:


1—ABD de RAND şirketi araştırmacıları tarafından yapılan bir baPillerininşka araştırmada ise, 2025 yılına kadar elektrik üretimi ve taşıtlarda kullanılan yakıtların % 25'inin yenilenebilir enerjilerden karşılanacağı ifade edilmektedir


2--Türkiye'deki Yakıt Hücresi Teknolojilerine yönelik olarak düzenlenen Delphi anketinde belirtilen teknolojilerin, 2011 ile 2045 yılları arasında gerçekleşmesi öngörülmektedir.


2.1--Gerçekleştirilen çalışmayla 2020'lerin sonlarında yakıt hücreli araçların pazardaki oranının % 20 civarında olması ve Avrupa enerji sistemlerinde hidrojenin önemli bir rol alması öngörülmektedir.


2.2--Aynı çalışmaya göre Türkiye de yakıt hücrelerinin kullanımlarına yönelik beklentilerde ise, katılımcılar genellikle 2030 yılından sonra toplumsal alanlarda kullanılabileceğini düşünmektedirler.


2.3--Kullanılan hidrojenin büyük bir kısmının da yenilenebilir kaynaklardan elde edilmesi düşünülmektedir. 2010'lann ortasından itibaren yenilenebilir enerjilerde, enerji depolama teknolojilerinin büyük bir oranda kullanılabilmesi öngörülmektedir.


2.3.1--Doğrudan metanol yakıt hücrelerinin geliştirilerek kullanılmaya başlanması, katı oksit yakıt hücrelerinin kullanılmaya başlanması ve seramik bazlı malzemelerin kullanılarak SOFC yakıt hücreleri üretilmesi için öngörülen süreler 2020 ile 2030 yılları arası olarak ifade edilmektedir


2.4--Avrupa'da toplam tüketilen enerjinin 2010 yılına kadar % 12 ve 2030 yılında % 25 olacak şekilde yenilenebilir enerjilerden sağlanması öngörülmektedir.


3--Avrupa'da gerçekleştirilen Futures projesinde, PEM yakıt hücreli araçların 2010'lu yıllarda geniş bir kitle tarafından kullanılacağı, dolayısıyla seri üretimine geçileceği öngörülmüş ve günümüzde de bu öngörünün gerçekleşmekte olduğu görülmektedir.


3.1--Aynı çalışmada 2020 yılı sonrası çok büyük bir pazar payına ulaşılacağı ifade edilmektedir. Finlandiya'da gerçekleştirilen araştırmada ise, 2020'li yıllardan sonra yeni araç satışlarında elektrikli ve yakıt hücreli (FC-Evs) araçların pazarda baskın olacağı ifade edilmektedir


3.2--Danimarka Mühendisler Odası tarafından yürütülen enerji teknolojileri öngorü çalışmasında mikro kojenerasyon sistemleri için yakıt hücresi üretilip ticari hale getirilmesi işleminin 2015 ile 2020 yılları arasında gerçekleştirileceği ifade edilmektedir.


3.3--Bir başka çalışmada ise yakıt hücrelerinin 2025 yılında elektrokimyasal enerji dönüşümünde baskın bir konumda olacağı ifade edilmektedir.


4--Fuel Cell - Electric Vehicle Avrupa Birliği tarafından gerçekleştirilen çalışmada, 2020'lerin sonlarına doğru yakıt hücreli araçların pazar payının % 20 olması beklenmektedir


5--Japonya'da gerçekleştirilen çalışmada ise yakıt hücrelerinin araçlarda kullanımı için öngörülen süre 2020'li yıllar olarak ifade edilmektedir.


6--Avrupa ve Amerika'ya göre network'ten sonra en çok gelişme gösterilen ikinci alan olarak ifade edilmektedir. Ayrıca taşınabilir ekipman pillerinin 2018 yılına kadar yakıt hücreleri ile değiştirileceği, 2022 yılında da katı oksit hücrelerin istasyonlarda kullanılacağı ifade edilmektedir.


7—Yorum:


1—Yakıt pili teknolojileri ve mikro kojenarasyon sistemleri 2020 li yıllardan itibaren  geleceğin enerji depolama ve enerji üretim sistemleri olacağı yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır.


2—Bu anlamda Türkiyede Bakanlık tarafından yakıt pili ve mikro kojenerasyon konusunda bir eylem planı oluşturulabilir.Bu planda milli res gibi milli yakıt pili teknolojisi ve milli mikro kojenarasyon sistemlerinin teknolojinin üretimi-üretimin paydaşları ve yüklenicileri belirlenebilir ve bu teknolojiler ulusal teknoloji bilgi birikimine katılabilir.Bakanlık bu tür stratejik teknolojilerde ulusal yol haritasını ve eylem planını ve paydaşlarını belirlemeli ve sürecin ilerleyişini takip etmeli.


Kaynak:Yakıt Hücreleri Ve Enerjj Depolama Teknolojjleri Üzerine Gelecek Öngörüsü-                Melih Sonerg ELIKTAS-EBILTEM, Ege Universitesi Bilim, Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi, İzmir –Günnur KOCAR-Ege Universitesi Günes Enerjisi Enstitüsü,




Makalenin İzlenme Sayısı : 178

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.