MAKALELER / Yakıt Pillerinin Avantajları





Yakıt Pillerinin Avantajları:


1—Yakıt pilli araçlarda  hidrojen dolumu çok hızlı olup, Aracın yakıt pilini neredeyse depoya benzin doldurur gibi hızla dolum yapabiliriz.


2—Hidrojen yakıt hücreleri lityum-iyon pillerden ve dizel yakıtlı jeneratörlerden daha uzun ömürlü.


2.1—Küresel ısınmaya karşı en iyi çözümler nükleer enerji/kaza riski bulunmakta  ve rüzgar santralleri –hidroelektrik santraller(son araştırmalar baraj göllerinin küresel ısınmaya ciddi anlamada katkı sağladığını göstermekte) vede ürettiği CO2 yi depolayan temiz enerji üreten termik santralleri olabilir.


2.1.1--Bu kaynakların ürettiği elektrik ile yakıt pilinin hidroliz ile ürettiği hidrojen üretilirken,yakıt pilinin grafen vs deposunda bu hidrojen depolanırken,enerji-elektrik üretimi için depodaki hidrojen kullanılacaktır.


2.1.2—Eğer evlere doğalgaz(büyük oranda içinde metan olup) çekilen doğalgaz ile yakıt pilleri çalıştırılabilirse yakıt pili atık olarak sadece sıvı su üretecektir.İleri yıllarda hatlara doğalgaz yerine belki enerji santrallerinde üretilen hidrojen basılabilecektir.


3—Elektrik kesildiğinde jeneratör yerine duvara asılı yakıt pili kullanabilir ve bu pili güneş panelleriyle besleyebilirsiniz.


4—Elektrikli yük treninin lityum iyon pilini şarj etmek için garda 8 saat beklenemeyeceği-yada Newyork-Los Angeles arasına elektrik hatları dikmek pratik değil.Yada limanda şarj olması için bir yük gemisinin 8 saat beklemesi uygun olmayacaktır.


4.1—Bu anlamda yakıt pili taşıyan gemi yada yük treni inşa etmek akıllıca olabilir. Dizel yerine hidrojen yakan yakıt pili çevreyi kirletmeden çok daha verimi çalışacaktır.


5—Yakıt pilleri yapısına emdirilen hidrojeni oksijenle yakarak elektrik enerjisi üretirken atık olarak su buharı değil sadece sıvı su üretir.


5.1—Temiz enerji kaynağı olarak gösterilen nükleer füzyon reaktörleri bile karbondioksitten 60 kat daha etkili sere gazı olan su buharı üretir.


6—Yakıt pilleri için gereken dolum istasyonları AB Ülkelerinde yaygınlaşmakta.Fosil yakıtların enerjide payı azaldıkça petrol şirketleri dolum istasyonlarında benzin-dizel yerine hidrojen dolumu yapacak ve hidrojeni ise belki yüksek verimli güneş panelleri ile çöllerden elde edebilecek-belki evlere doğalgaz gerine hidrojen basılacak ve bu hidrojenle yakıt pili çalışacak ve evin ısınma ve elektrik ihtiyacını karşılayacak çıkan sıvı su belki kullanım suyu deposuna gönderilecek.


7—Sonuç olarak Otomobillerde-Gemilerde-Uçaklarda-Trenler ve binalar için enerji üretimi için temel çözüm adayı yakıt pili olabilir.Bu gerçeği fark eden İskandinav ülkeleri şimdiden hidrojen dolum istasyonlarını artırmaya girişmiş durumdalar.


Kaynak:Populer Scinece-Aralık-2016




Makalenin İzlenme Sayısı : 180

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.