MAKALELER / Üniversiteler Kampüslerinde Yenilenebilir Enerjiye Yöneliyor





Üniversiteler Kampüslerinde Yenilenebilir Enerjiye Yöneliyor:


1—Yeditepe üniversitesi kayışdağı kampüsünde yer alan Güzel Sanatlar Fakültesi çatısı üzerine 3850 adet axitec güneş paneli ile huawei inverter kullanılarak oluşturulan güneş santrali ile ihtiyaç duyulan enerjinin % 10 karşılanacak.


1.1—Ayrıca üniversitenin şile sosyal tesisleri için 1MW rüzgar yatırımı sözkonusu.


2—Ayrıca Diğer üniversitelerde Aydın Üniversitesi vs. yenilenebilir enerji ve enerji tasarrufuna yönelmekte.Bu anlamda üniversiteler:


1—Kurulu elektrik gücünün %20-30 unu kampüs binaları çatılarına konacak pv panellerden ve rüzgarlı bölgelerde rüzgar santrallerinden karşılayabilir.


2—Kampüs kullanım sıcak suyunun  min %40 çatılara konacak güneş kollektörü ile sağlanabilir.


3—Kampüs içine yapılacak doğalgazlı kojenarasyon santrali ile elektrik ve ısıtma-absorbsiyonlu soğutma yapılabilir.


4—Aydınlatmada gün ışığı veya sarı renkli tasarruflu lambalar-hareket sensörleri ve aydınlatma izleme sistemi kurulabilir.


5—Binalara dıştan perlitli sıva ile min 1.5 cm mantolama-bununda üzerine min 5 cm karbonlu strafor ile mantolama yapılıp üzerine açık renk su bazlı boya yapılabilir.Binaların çatıları krem rengi kaplama malzemesi ile kaplanabilir.


6—Binalarda doğal havalandırma için sensörlü derslik pencereleri ve atrium tavan pencerelerini yarım açılabilir hale getiren motorlu sistemler kullanılabilir.


7—Bina çatılarından gelen su filtre edilip wc rezervuarlarında ve sulamada kullanılabilir. Kampüslere yeşil kampüs anlayışı içinde kalınlığı 5 cm den az olmayan akasya-ceviz-ıhlamur-erik vs çok sayıda ağaç dikilebilir.


Kaynak:HBT-S:35-25.11.2016-s:8




Makalenin İzlenme Sayısı : 170

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.