MAKALELER / Temiz Enerji-Kömür Santralleri-Sugözü Santralı





Temiz Enerji-Kömür Santralleri-Sugözü Santralı:


1--Toplam kurulu gücü 1320 MW olan ve yılda yaklaşık olarak 10 milyar kWh elektrik enerjisi üreten İSKEN Sugözü Enerji Santrali; ülkemizde tüm yasal izin ve ruhsatlarını alarak onların gereklerini sürekli olarak yerine getiren ilk kömür yakıtlı enerji santralidir


2--Almanya’daki temiz kömür ve kentsel enerji santralleri modeline uygun olarak geliştirilen ve ülkemizin ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi ve OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Sertifikalarına sahip ilk ve tek kömür yakıtlı enerji santrali olan Sugözü Enerji Santrali’nde çevrenin koruması ile iş sağlığı ve güvenliği yüksek öncelik taşımaktadır.


3--Sugözü Enerji Santrali’nde kullanılan taş kömürü Güney Afrika ve Kolombiya gibi ülkelerden deniz yoluyla santrale getirilmektedir. Kömürü taşıyan gemiler santralin açığında demirlemekte ve Kömür transferinin her aşamasında tamamen kapalı sistemler kullanılmakta ve tozuma önlenmektedir.


3.1--Kömür depo alanında da kömürün tozumasını önlemek amacıyla bir dizi önlem alınmıştır. Bunlardan en önemlisi; depo alnının etrafını çevreleyen fıskiye sistemleridir.


4—Santralde kullanılan deniz suyu-soğutma suyu ise hiçbir işleme tabi tutulmadan ve içeriğinde herhangi bir değişikliğe uğramadan, kalitesi korunarak 1200 metre uzunluğundaki boru ve difüzör yapılarından oluşan derin deniz deşarj sistemi ile tekrar denize verilir.


4.1--Kullanılan deşarj sistemi ve difüzör yapıları soğutma suyunu denize verirken deniz yüzeyinde yönetmeliklerde belirtilen sınır değerlerin çok altında ısınma sağlayacak ve ekosistemi hiçbir şekilde etkilemeyecek biçimde tasarlanmıştır.


4.2--Bu alanda yapılan izleme çalışmaları da deşarj sisteminin denizde hiçbir etkiye neden olmadığını göstermektedir.


5--Yanma sonucunda oluşan baca gazı da arıtma tesislerinden geçirilip arıtıldıktan sonra atmosfere verilmektedir. Bu çerçevede oluşan gaz ilk olarak elekrostatik filtrelere gönderilir. % 99’dan daha yüksek toz tutma verimi ile çalışan elektrostatik filtrelerde baca gazının içinde bulunan; toz, kül ve diğer katı partiküller tutulmaktadır.


5.1--Filtrelerde tutulan maddeler kül silolarına aktarılır. Santralde oluşan kaliteli taş kömürü külü gelişmiş ülkelerde olduğu gibi çimento katkı maddesi olarak çimento fabrikalarında kullanılmaktadır.


5.2--Yoluna devam eden baca gazı elektrostatik filtreden geçtikten sonra baca gazı arıtma ünitesine girmektedir. Burada baca gazının üzerine farklı yükseklikteki borulardan kireçtaşı çözeltisi püskürtülür.Kireçtaşi ile baca gazındaki karbondiksit reaksiyona girerek alçı taşı oluşur. Böylece gaz kireçtaşı ile yıkanmış olur. Burada meydana gelen kimyasal reaksiyonlar sonucunda baca gazının içinde yer alan kirleticiler tutulur ve nihai ürün olarak; alçıpan imalatında kullanılan alçıtaşı elde edilir.

 

5.3--Tüm bu arıtma kademelerinden geçerek arıtılan baca gazı su buharı olarak 150 metre yüksekliğindeki bacaya iletilmekte ve buradan da atmosfere verilmektedir.


6--Çıkan emisyonlar ise bacada bulunan emisyon ölçüm cihazlarıyla sürekli olarak ölçülmekte ve kaydedilmektedir.


6.1--Bütün bunların yanında Sugözü Enerji Santrali’nin baca gazı emisyonları; kurulan on-line sistem aracılığıyla Adana Valiliği İl Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından da sürekli olarak izlenmektedir.


7—Su gözü Enerji Santrali’nin faaliyetleri; yürütülen ve alanında bir ilk olan “Çevresel İzleme ve Yönetim Programı” kapsamında, ilk günden bu yana alanında uzman, yetkili ve bağımsız bilimsel kuruluşlar tarafından detaylı bir şekilde izlenmektedir.


Kaynak:ICCI-2010-Bildiriler Kitabi--Sugözü Enerji Santrali - Sürdürülebilir Enerji Üretim Modeli--Gülben Gülcan Pehlivanzade-- Şeref Hacioğullari--İskenderun Enerji Üretim Ve Ticaret A.Ş.




Makalenin İzlenme Sayısı : 181

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.