MAKALELER / Rüzgar Türbinlerinde Kanat Formu ve Verim





Rüzgar Türbinlerinde Kanat Formu ve Verim:

 

1--Büyük rüzgar türbinlerinde rotorlar ve rotor kanatları rüzgarın esme yönüne ve esme şekline bağlı olarak optimum enerjiyi üretebilecek şekilde otomatik olarak ayarlanabilmektedir.

 

2--Tarımsal işletmeler için büyük rüzgar türbinlerinin kullanımı uygun değildir.

 

3--Tarımsal işletmelerin talebi ise daha küçük güç değerlerine sahip ve kuruluş maliyeti çok daha düşük olan rüzgar türbinleridir.

 

4--Rotor kanatları otomatik kontrol sistemi dahilinde ayarlanır ve Rotor kanat açılarının optimum düzeyde olması gerekir.Aynı zamanda rotor kanat profilinin seçimi önemlidir.

 

5--Araştırma Sonuçları:Yapılan çalışmaya göre  

 

5.1--Açısı 20 derece, 4 kanatlı bir rotor ve kanadın rotora 10 derece açı ile bağlanması şartı altında bu profilden optimum verim elde etmek mümkündür. Zira bu rotor formu daha yüksek rüzgar hızlarında devreye girebilmektedir.Rüzgar potansiyeli düşük olan yörelerde bu rotor formunun kullanımı uygun değildir.

 

5.2--Rotorun mil gücü 5139 W, birim rotor alanı başına mil gücü ise 262 W olarak bulunmuştur. Yapılan bir çalışma için üretilen rotorların çap değerleri ise 30 cm ‘dır.

 

5.3--Çok düşük rüzgar hızlarında harekete ise C 135 rotor formu kullanılabilir.Burada 1 rakamı burulma açısının 0° olduğunu-3 rakamı da rotorun 4 kanatlı olduğunu-5 rakamı da bağlama açısının 18° ifade etmektedir. 




Makalenin İzlenme Sayısı : 175

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.