MAKALELER / Nükleer Atıklardan Enerji Üretme Teknolojisi





Çin Nükleer Atıklardan Enerji Üretme Teknolojisi Geliştirdi:


1—Çin kullanılmış nükleer yakıttan uranyum ve plütonyum elde edilmesini sağlayan yeni bir teknoloji geliştirdi.


2—Geliştirilen bu yeni teknoloji ile mevcut uranyum kaynaklarıyla nükleer reaktörlerin ihtiyacı olan yakıtı 3000 yıl boyunca sağlanabileceği ileri sürülmekte.


2.1—Mevcut teknolojilerle kullanılmış nükleer yakıtın yalnızca %4-5 yeniden üretmek için kullanılmakta.


3—Çin 2020 yılına kadar çoğu 1000 MW gücünde 60 nükleer reaktör kurmayı planlıyor.Çinde şuanda 23 nükleer reaktör inşa halinde.Ve Çin artık kendi nükleer rekatörünü inşa etme düzeyine geldi.Çin rekatörler için satın aldığı uranyum miktarını 5000 tona çıkardı.


3.1—Çin Nükleer ve yenilenebilir enerjilerde ön plana çıkmaya başladı.Bunun nedeni temiz enerjilere yönelmek- petrole bağımlılığı ciddi oranda azaltmak-hava kirliliğine karşı ciddi kazanımlar sağlamak-enerji tüketimini artırarak,teknolojide ABD nin yerine geçmek.


4—Yorum:


1—Türkiye kendi nükleer teknolojisini üretecek politikalara yönelmek zorunda.Kendi nükleer teknolojisini ürettiğinde ülke içindeki toryum ve uranyum kaynaklarını kullanabilme yetkinliğine ulaşabilir.


1.1--Nükleer teknolojiyi İran ve Pakistan ın yardımıyla daha hızlı biçimde kuracak duruma gelebilir.


1.2--Türkiye enerjide Çin in yaptığı gibi nükleer ve güneş-rüzgar-jeotermal enerjilere vede aynı zamanda temiz kömür teknolojilerine ağırlık verebilir.


Kaynak:Sabah Gazetesi




Makalenin İzlenme Sayısı : 173

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.