MAKALELER / Motorlarda Kanola Biyodizeli ve Etanol Kullanımı





Motorlarda Kanola Biyodizeli ve Etanol Kullanımı:

 

1--Bu çalışmada, alternatif yakıt olarak kullanılan kanola yağı ve etanol karışımlarının dizel motor üzerindeki etkilerini koyan bir araştırma sunulmuştur. Belirtilen sonuçlar deneysel ve teorik sonuçlardan elde edilmiştir.

 

2--Kanola biyodizeli ile yapılan çalışmada kanolanın motor momenti ve efektif gücü yüksek devir sayılarında az da olsa azalttığı, B5 ve B10 karışımlarının 1500 -1800 rpm aralığında

yakıt ekonomisinde %1,3’lük bir iyileşme sağladığı ve B5 karışımının referans dizel yakıta göre verimi %2,2 artırdığı gözlemlenmiştir.

 

3--Etanol ile yapılan çalışmada %96 saflıktaki etanolün motor momenti ve güç değerlerini sürekli azalttığı, E15 karışımının motor momentini %6.7, motor gücünü ise %7,3 oranında azalttığı görülmüştür.

 

3.1--E5 karışımı yakıt tüketimini 1600 – 2400 rpm hız aralığında %3,7 oranında artırırken, E15 karışımı verimi referans dizel yakıta göre %3 artırmıştır.

 

3.2—Egzoz gazı ve yağlama yağı sıcaklıkları referans dizele oldukça yakındır.

 

4--Gerek deneysel gerekse teorik sonuçlar, kanola yağı ve etanolün,kısa süreli testlerde dizel yakıtla hemen hemen aynı motor performansını gösterdiklerinden önemli alternatif yakıtlar olduklarını ortaya koymuştur.

 

 

Kaynak: Mühendis ve Makine-S:647-Cilt:54- Bir Dizel Motorda Etanol Ve Kanola Biyodizeli Kullanımı Üzerine Deneysel Ve Teorik Bir Araştırma--Barış Doğru-Arş. Gör.,Süleyman Bulut Ejder-Yük. Mak. Müh.,İstanbul Teknik Üniversitesi,Makina Fakültesi,Gümüşsuyu, İstanbul





Makalenin İzlenme Sayısı : 182

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.