MAKALELER / Kömür Kullanımı-Enerji Üretiminde-Öneriler





Kömür Kullanımı-Enerji Üretiminde:


1--Türkiye %12 olan kömür kullanımını %16'ya çıkarmaya çalışılıyor.


1.1--Avrupa'da kömür kullanımının % 34, ABD'de

% 45 olduğunu düşünülürse Türkiye'nin daha gidecek yolu var.


1.2--Ancak çevreciler termik santraller vede kömür kullanımı ile ilgili atılan adımlara tepkili.


2—Kömürlü santral teknolojisinde mevcut santrallar son teknoloji ile rehabilite edilirse yeni santrallar bu teknoloji ile kurulursa ciddi anlamda oldukça temiz santrallar kurulabilir.Kullanımın önündeki çevre kirliliği ve emisyon konusuda önemini yitirebilir.


2.1—Kömür yakmada en iyi yerli teknoloji yerli mühendislerin katkısı ile Elbistan 4 de uygulandı. Aynı zamanda Sugözü termik santralıda oldukça çevreci bir santral.


2.1.1--Termik tantrallarde en önemli konu kömürü çok temiz yakmak ve oluşan emisyonu tutup depolamak sözkonusu olabilir.Bu bağlamda Kömür yakmada stinga teknolojisini kullanma  önerilebilir.


2.2—Kömür santrallarında bakanlık:


1—En iyi yakma teknolojisi


2—En az emisyon çıkarma


3—Çıkan CO2  depolama veya kullanma


4—Çevresel kaynakları en az etkileme ve kirletme ve bunların bakanlık ve belediye tarafından online izlenebilirliği


5—Santralın enerji ve su tasarrufunda gerekli kriterleri yerine getirmesi(türbin verimleri,elektriğin doğru akım hatlarıyla iletimi,jeneratör verimleri,su tasarrufu)


6—Santral personelinin yetkinliği ve personel için sosyal imkanlar


7—Çevre ve peyzaj projesi gibi kriterlere dayalı olarak santrallar kontrol edilebilir.Gereken teşvik(1.sınıf santrallara ödenecek satın alma birim fiyatı daha yüksek tutulabilir) ve süresi içinde yapılması gerekenleri yapma şartı-özelleştirme aşaması veya sonrasında istenebilir.


8—Kömür santrallarında kullanılan cihaz ve ekipmanın ne kadarı yerli imkanlarla imkanlarla-temsan,aselsan, netaş vs tarafından üretilebilir. Bakanlık bu yolu açabilir.


9—Sonuç olarak temiz ve çevreci kömür santralını kurmak-rehabilite etmek  iyi bir güneş çiftliği kurmak kadar önemli ve çevreci hareket olarak kabul edilebilir.


9.1—Dünyanın kömür enerjisinden vazgeçmesi zor.Önemli olan kurulan tesisi çevreci tesis olarak kurmak.Nükleer ve kömür santralları daha güvenli ve çevreci olarak kurulduğu sürece enerji üretiminde yerlerini koruyabilecekler.




Makalenin İzlenme Sayısı : 196

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.