MAKALELER / Güneş ve Rüzgar Enerjisi Yatırımlarını Hızlandırmak İçin Öneriler





Güneş ve Rüzgar  Enerjisi Yatırımlarını Hızlandırmak İçin Öneriler:


1-GÜNDER e göre:


1.1—Lisans başvuruları acilen sonuçlanmalı.


1.2—Devlet güneş enerjisi için saha açmalı.


1.2.1—Öneri:Çatılara panel kurulumu,Hidroelektrik Santral baraj yüzeylerine yüzebilir panel kurulumu,verimsiz  tarım alanlarına kurulum yapılabilmeli.


1.3—Güneş ölçüm zorunluğu kaldırılmalı.Yatırımcı gerek duyuyorsa Meteoroloji Genel Md veya diğer akredite kuruluşlardan ölçüm değerlerini alabilmeli. Böylece ham vakit hem de kaynak israfı önlenebilir.


1.4—Lisanssız yatırımlarda öz tüketim şartı getirilsin.Böylece lisanslı lisanssız ayırımı belirginleşebilir.Böylece öz tüketim yapmak da cazip hale gelebilir.


1.5—Çatı üzerine kurulum özendirilmeli.Bunun için çatılara kiralanabilme imkanı getirilebilir.Bunlara belediyelerden ruhsat-izin verilmesi için sadece  en az 10 yıllık statik yapan inş müh ve mimar tarafından imzalı statik-mimari açıdan uygundur raporunun belediye ye  verilmesi yeterli olabilir.


1.6—Konutlarda güneş paneli kurulumu teşvik edilmeli.Devler düşük faizli kredi verebilir.


1.7—Proje onayı ve tesis kabulü makamı aynı kurum olmalı.


1.8—Panel vs cihaz ithalatı için ihtisas gümrüğü kurulmalı.


1.9—Oluşturulacak test ve ölçüm merkezi yerli sanayinin gelişmesinde kaldıraç etkisi oluşturulabilir.


1.10—Güneş enerjisi ihalesinde kamuya özgü tek tip objektif şartnamaler hazırlanmalı ki tüm kamu kurumları bu şartname ile ihaleye gitsin.


1.11-Kamu binaları ve okul,öğretmen evi,yurt, misafirhane,yerleşke,askeri kışla vs yerlerde sıcak su ihtiyacı için güneş enerjili sıcak su kollektörü kullanma zorunluğu getirilmeli.


1.12—Yenilenebilir enerji kullanımı için toplam inşaat alanı 20.000 m2 yerine faydalı inşaat alanı 5000 m2 den büyük binalar  için kurulu elektrik gücünün % 25inin pv panel veya rüzgar enerjisi vs sağlanması ,sıcak su ihtiyacının %50 sinin güneş kollektörü,çevre aydınlatmanın tamamının pv panelli sarı led aydınlatma lambalı direklerden sağlanması uygun olabilir.


1.13—Sektör çalışmalarında eğitim ve belgelendirme çalışmaları başlatılmalı.


2—RESYAD Başkanı Salahattin Baysala göre:


2.1--Rüzgar yatırımlarında yatırımı yapmak isteyenler ilgili kurumlardan izin almada ciddi sıkıntılar yaşamakta.İzin için başvurulan TÜBİTAK-RAPSİM ardından Genelkurmay ardından Kara-Hava-Deniz-Jandarma-Sahil Güvenlik Komutanlıklarına gidiyor.


Sonuçlar Enerji Bakanlığı aracılığı ile EPDK bildiriliyor.Bu işlemler uygulamada aşırı derecede zaman kaybına yol açıyor.TEA olumlu sonucu alınmadan hiçbir yatırımcı inşaat dönemi öncesi işlere başlayamıyor.


2.2—Bu problemin çözümü için TÜBİTAK-Genelkurmay ve benzeri kurumlar rüzgar santrali yapılmayacak yerleri önceden EPDK ya bildirilebilir.EPDK daha başından buraya lisans vermesin.Kurumlar arası yazışmalarda en fazla 1 ay cevaplama süresi verilebilir.Bu sürede cevap verilmemişse olumlu görüş alındığı kabul edilsin.


3.3—EPDK nın Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını RES projeleri konusunda bilgilendirmesi-yönlendirilmesi uygun olur.


Kaynak:Dünya Gazetesi




Makalenin İzlenme Sayısı : 178

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.