MAKALELER / Enerji Üretiminde Sorunlar-Türkiye-Öneriler





Enerji Üretiminde Sorunlar-Türkiye-Öneriler:

 

1--Mevcut hidroelektrik ve linyit santrallerinde işletme sorunları yaşanmaktadır.Bunların çözümlenmesi gereklidir.

 

2--Garantili projelerin payı aşırı oranda yüksektir.Oranı aşmamak gerekir.Devlet yönetimi oranlar üzerine kuruldur.

 

3--Elektrik tüketiminde ağırlıklı paya sahip özel kesimin, sektörün planlama ve yapılanmasında rolü ve etkisi bulunmamaktadır. Planlamaya özel sektörde % 45 oranında  katılabilir.

 

4--Doğalgazın enerji ve elektrik tüketimi içinde payı artmaktadır.Ciddi bir sorun.Çözüm fotovoltaik+rüzgar+jeotermal enerjide teşvikler sağlanabilir.

 

5--Elektrik dağıtımında yüksek kayıp ve kaçak oranları önemli bir sorundur.Çözüm akıllı şebekelerin kurulumu

 

6--Mevcut elektrik tarife sistemi sanayici lehine çalışacak biçimde düzenlenebilir. çalışmaktadır.

 

7--4628 sayılı kanun idaresi ve kontrolü zor. Kanun aynı zamanda karmaşık.Kanun yeterli, sürekli ve düşük maliyetli elektrik’ amacını  gerçekleştirmekten uzak bir sistem getirmektedir.Kanunu basitleştirmek gerekir.Zira kanunlar basitlikten uzaklaştıkça işlevsellikten de uzaklaşmakta.

 

8--Ülke enerji politikalarının adresi-sahibi her konuda konsensus dahilinde enerji bakanlığı olmalıdır.Çok başlı yönetimde idare olmaz.

 

9--Elektrik  tarife formülasyonunda , kayıp – kaçak oranlarında değil, dağıtım maliyetlerinin esas alınması uygun olabilir.

 

10--Türkiye enerji planlamalarını eski teknolojilere, fosil yakıtlara göre değil, daha akılcı, verimli ,temiz ve çevreye uyumlu,daha az enerjili yeni teknolojilere göre tekrar düzenlemelidir.


 




Makalenin İzlenme Sayısı : 194

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.