MAKALELER / Enerji Üretiminde Üretim Sistemi Karşılaştırmaları





Enerji Üretiminde Sistem Karşılaştırmaları:

1--Konutların Birim Elektrik maliyeti Açısından Güneş Pilleri veya Jeneratörlerlerin  Karşılaştırılması:

1.1--Yapılan Bir araştırma da ; Şebekeden bağımsız sistemlerde jeneratörlü sistemlerin birim enerji maliyetlerinin güneş pilli sistemlerin yaklaşık 2 katı kadar olduğu için jeneratör kullanmak yerine güneş sistemlerinin kullanılması uygundur.

 2-Konutların Birim ısıtma enerjisi maliyeti Açısından Doğalgaz-LPG ve Toprak Kaynaklı Isı Pompası(TKIP) Karşılaştırılması:

2.1--Yapılan Bir araştırma da birim ısıtma enerjisi maliyetleri yönünden incelendiğinde DG-Doğalgazlı ısıtma sistemine göre karşılaştırıldığında

LPG sistemi…………………. % 105

Yatay tip TKIP sistemi……… % 65-72  

Dikey tip TKIP sistemi……… % 38 inin

daha pahalı olduğu saptanmıştır.

2.2--DG sistemine en yakın maliyet değerleri DTKIP sistemidir. Tüm TKIP sistemlerin mutlaka hem ısıtma hem de soğutma amacı ile kullanılması uygun olacaktır.


4-- Güneş kaynaklı Isı pompası Kullanımı:


1--Güneş kaynaklı ısı pompası, güneşten gelen enerjiyi kullanılarak çevreye zarar vermeden ısıtma ve soğut­mada ideal konfor şartlarını en ekonomik şekilde sağlayabilirler.


2--Yapılan Bir araştırma da Erzurum ilinde gü­neş kaynaklı ısı pompası sistemininde,s isteme en yüksek kaynak sıcaklığı yaklaşık  38 °C değerinde öğlen saatlerinde sağlanmıştır.


3--Yoğuşturu­cu su çıkış sıcaklıklarının, 45-60 °C değerleri arasın­da değiştiği   ve  ısı pompasının (COP) ve tüm sistemin (COPS) günlük ortalama performans katsayısı sırasıyla 3.47 ve 3.04 değerinde bulunmuştur.

 

5-- Doğu Anadolu Bölgesinde  Güneş Enerjili Su Isıtma Sisteminin Kullanılması:

1--Erzurum ili için yapılan Bir araştırma da  güneş kolektörlerinden sabah ve akşam saatlerinde daha düşük, öğlen saatlerinde ise daha yüksek enerji sağlanırken, maksimum enerjinin saat 13:00 civarında elde edildiği ve maksimum kollektör veriminin öğle saatlerinde 0.61 değerinde olduğu ve de enerji depolama tankındaki su sıcaklığının günün sonunda yaklaşık olarak 40 °C’ye ulaştığı saptanmıştır.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 188

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.