MAKALELER / Enerji Sektöründe İstihdam ve Finansman-Türkiye





Enerji Sektöründe İstihdam ve Finansman-Türkiye:

 

1—Enerji Sektöründe İstihdam- Türkiye:

 

1-- Önümüzdeki 10 yılda 2 katına çıkacak enerji üretimini destekleyecek bir insan kaynağı geliştirmek sektör için zorunluluktur. Özelleştirme sürecindeki enerji KİT’lerinde 1990’lardan bu yana çalışan sayısı 15.000’inin üzerinde azalmıştır.

 

2--Mesleki liselerden başlayan ve lisans üstüne kadar uzanan geniş bir spektrumda eğitim kurumları ve sektör işbirliği yaparak yönetim ve teknik kadrolar yetiştirmelidir.

 

3--Sektör; sadece stem mezunu olan sadece mühendis değil, yönetici kadrolar, teknik elemanlar gibi bir çok pozisyonda işgücü geliştirmesi iyi yönetim yapabilmek için şarttır.

 

6--Enerji alt sektörlerinde çalışacak insan kaynağı geliştirilmeli.Okullarda pratiği ve stemi güçlü enerji bölümleri.

 

7-- Alman Sürdürülebilir Kalkınma Enstitüsü her bir milyon TEP tasarruf edilen enerjinin 2000 kaliteli ve tam zamanlı iş yarattığını hesaplamıştır. AB için ortaya konan enerji tasarrufu potansiyelinin Avrupa’da net bir milyon yeni iş imkânı doğmasına yol açacağı belirtilmektedir.

 

 

2—Enerji Projelerinde Finansman- Türkiye:

 

1-- Her-yıl ortalama 4-5 milyar USD yatırım gerektiren enerji sektörüne ucuz ve uzun vadeli finansman sağlanmalıdır.

 

2—Temiz Enerji finansmanında Dünya Bankası’nın temiz enerji fonları, Avrupa Yatırım Bankası kaynakları önemli olmakla birlikte yeterli değildir. Sektöre kaynak girişi; krediler, yabancı yatırım fonları ve halka arzlarla sağlanabileceği gibi kamu, özel sektör hatta vatandaşların dahil olabileceği sermayeyi ve karı tabana yayabilecek özerk yapıda Enerji Yatırım Fonları kurulabilir.

 

3-- Türkiye bir yandan kendi kaynaklarıyla ar-ge yapmaya çalışmalı diğer yandan küresel çaptaki firma ve araştırma kurumlarıyla işbirlikleri geliştirmeli, yenilikçi projelere ortak olmalıdır.

 

3.1--Diğer bir yol ise; küresel firmaların bazı birimlerini Türkiye’ye çekmek veya Türk firmalarıyla ortaklık yapmak olmalıdır. 4-5 milyar USD’ye varan enerji iç yatırım ortamında Türk firmaları da varlık göstermelidir.

 

3.2-- Türkiye’de her zaman bir sermaye açığı olmuştur. Önümüzdeki döneme bakıldığında 80-90 bin megavatlara çıkabilecek büyük bir yatırım ihtiyacı varsa mutlaka buna küresel sermayenin hem kredi hem de öz kaynak olarak girmesi gerekiyor.

 

3.3--Bu sermayeyi Türkiye’nin enerji piyasasına entegre edemezsek bu dönüşümü bizim fnanse etmemiz mümkün gözükmüyor”-(yabancı sermaye bankalar yoluyla inşaata akmaya devam ederse)

Maruf Dindar / Daruma Finance


Kaynak:

1--Türkiye Enerji ve Enerji Verimliliği Çalışmaları Raporu-“Yeşil Ekonomiye Geçiş”-Ağustos – 2010- TEVEM - ENVER Enerji Verimliliği Derneği- Haziran 

2-- Dünyada Ve Türkiye’de Enerji Verimliliği-Oda Raporu-Tmmob Makina Mühendisleri Odası-Nisan 2008

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 198

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.