MAKALELER / Enerji Santrallerinin Çevreye Etkileri





Enerji Santrallerinin Çevreye Etkileri:

 

1—Fosil Yakıtlı Santraller(Doğalgaz-Kömür-Dizel-Fueloil)-1:

 

1--Doğalgaz kombine çevrim santrallerinde yakıt olarak genelde doğalgaz kullanılmaktadır. 

 

2--Kojenerasyon santralleri likit petrol gazı (LPG) fuel oil nafta ve bunların kombinasyonu motorin kok, kömür , atık ısı, jeotermal enerji ve hidrolik enerji ile de çalıştırılmaktadır.

 

3--Doğal gazlı sistemlerde daha düşük baca gazı sıcaklığına ulaşılması mümkündür.Baca gazı ile atılan ısının kısmı ısıtma sistemleri vs kullanılarak-kazanılarak verimde artış sağlanabilmektedir.

 

4—Fuel-oil alternatif yakıtlar içerisinde naftadan sonra en uygun olanıdır.

 

5--Dizel yakıtın üstün tarfları ; daha yüksek elektrik verimi, daha iyi kısmi yük verimi ve doğalgaz hattının varlığından bağımsız olmasıdır. Sakıncaları ise SO2 emisyonu . baca gazı çiğ noktasının yüksek olması ve yüksek yatırım maliyetidir.

 

6--Kömür Yakıtlı Termik Santrallerin Çevreye Etkileri :

 

6.1—Üretilen Birincil kirleticiler  COx,NOx,SOx, PbOX,TSP

 

6.2--Yanma dışı reaksiyonlar ve güneşin uv ışınları ile ikincil kirleticilere-Aerosollar, aldehit ler, olefinler, PAH, nitrosamin, oksidantlar vb. kirleticiler bulunmaktadır

 

6.3--iklim değişikliğine neden olmakta, bazıları biosferi zehirlemektedir.(dioksin ve furan-kanserojen maddeler,

 

6.4--Radyoaktif elemenetler,yağmur suları ile sonucunda çevre sularına karışarak kirliliğe neden olur

 

6.5--Atık ısının çevre nem miktarının yükselmesi turizm ve tarım potansiyeli yüksek alanlarda yer aldıklarını ,kirleticilerin yayılmasını engelleyici önlemlerin başlangıçta alınmadığını , baca desülfirizasyon tesislerinin yeni yapılmakta olduğunu,

 

6.6--yeni inşa edilen santrallerde akışkan yatak gibi yeni yakma yöntemlerinden yararlanılmadığını—santrali besleyen kömürlerin fiziksel ve kimyasal özelliklerinin santralın kazan – ocak tasarım değerleri ile uyuşmadığını göstermektedir. 

 

6.7—Yakma sistemlerinde

 

6.7.1--Yakıtların verimli kullanımı ile toplam kirletici emisyon miktarlarının azaltılması

 

6.7.2--Yakıtların çevre ile uyumlu hale getirilmesi-doğal çevreye uygun yakıt kullanılması

 

6.7.3--Hava kirleticilerin yanma odasında tutulması-yakılması(turbo(fazla hava) kompresörle yakma-yan gazların tekrar yanma odasına geri gönderilmesi) gerekir.

 

7--Yanma sonucu oluşan ve yakıcıda kalan kül ve ermiş kül ise hava kirletici olarak değil , toprak ve su kirletici olarak düşünülür.

 

7--Doğal Gazın Çevreye Etkileri:

 

1--Serbest kükürt yoktur.Kükürt oksitler meydana gelmez.

 

2--Tam yanma kolaylıkla sağlandığında kurum , is gibi katı partiküller ve ara oksidasyon olmadığından ,bacanın daha uzun süre ile temiz kalmasını sağlar sık sık temizleme gerektirmez .

 

3--Doğalgazda kül yoktur.Kül-Kurum-İs Isı transfer yüzeylerini kaplayan ısı aktarımına engelleyerek  ısı transferini düşürmektedir.

 

4-NOX ler 1300°C besleme havasındaki moleküler azottan kaynaklanır.Bunlar Monoksit ve azot dioksit dir.%95  ini azot monoksit %5 ini ise azot dioksit oluşturmaktadır.Atmosferdeki oksijenle tepkimeye gererek azot dioksiti oluşturur.

 

4.1--Bunlar Su ile tepkimeye girerek asit oluştururlar.Kalma süreleri yaklaşık bir haftadır; büyük bir kısmı asit veya nitratlar halinde çökerek kirliliğe neden olur.Akciğer tahriş edicisidir.Akciğer kanseri ve anfizem karaciğer şişkinliği gibi çok Hemeglobinle birleşerek kanın oksijen taşıma kapasitesini düşürür.

 

5—Emisyonda SO2 miktarı Yakıtın yanar kükürt içeriği ile doğru orantılıdır.Kömürün yakılması sonucu Kükürt oksit yayınımı olmaktadır.SO2 nin havada kalış süresinin 2 ile 4 gün olabileceği ve bu sürede SO2 kirliliği, uluslar arası bir boyut kazanır.Kükürt oksitleri su ile birleşerek sülfürik asit oluşturur.sudaki çözünürlükleri yüksek olduğu için yağmur damlacıkları ile birleşerek asit yağmurları olarak yeryüzüne ulaşırlar

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 188

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.