MAKALELER / Çatılarda Kurulan Fotovoltaik Elektrik Üreten Tesislerde Yangın Riski





Çatılarda Kurulan Fotovoltaik Elektrik Üreten Tesislerde Yangın Riski:


1—Çatı tipi GES-Güneş Enerji Santralleri için yapı ruhsatı kalktı.Bu imkan ile çatı tipi GES ler daha kolay kurulabilecek.


2—Bu tip tesisleri kurarken aşağıdaki önlemler önerilebilir:


1—Çatının çelik kontrüksiyon veya ısı yalıtımı yapılmış beton teras olması uygun olacaktır.Ahşap çatı uygun olmayacaktır.Yangında çelik mukavemetini yitirdiği ve bu şekilde çatı çökebileceği için çelik yerine beton teras daha uygun olabilir yada çelik konstrüksiyonda yangına dayanımlı boyalar-yangını kesen bariyerler uygun olabilir.


2—Çatıda bu tip tesislere uygun yangın ihbar sistemi ve kameralı izleme sistemi kurulması ve bununda yangın otomasyonuna bağlanması uygun olacaktır.


3—Çatıda yangın durumunda manule ve otomatik olarak hem binanın gazı hemde açtıdan gelen elektrik kesilebilmeli.


4—Çatıda akım taşıyan ana kablolar yangına dayanıklı olmalı.


5—Çatıda yangın çıktığında yangını söndüren(sulu sistem uygun olmayabilir) bunun yerine gazlı sistem-yangını boğan toplar uygun olabilir.


6—Bu tip tesislerin riskinden dolayı topluluk Merkezleri-okul,Pazar,cami,benzin istasyonu, elektrik tesisleri-trafo,ulaşım yolu vs belli m mesafede olması uygun olabilir.


7—Bu tip tesislerde çalışan elemanların konuyla ilgili simülasyon eğitimi sertifikası almış olması


6—Çatılarda bu tip tesisler kurulurken bu tip tesislere onay verebilecek uluslar arası denetim yapabilen akredite bir denetim şirketinin onay belgesi  ve Belediye Ruhsat ve Denetim Md ce işi bilen Makine Müh.bu onayı ve yerinde kontrolü ile daha sıkı ve sağlıklı bir kontrol süreci oluşturulabilir.


Kaynak:Dünya Gazetesi





Makalenin İzlenme Sayısı : 255

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.