MAKALELER / Asfaltitten Elde Edilen Ham Petrolün Ekonomik Değeri





Asfaltitten Elde Edilen Ham Petrolün Ekonomik Değeri:


1--Yapılan çalışmanın amacı, asfaltitin sıvılaştırılması sonucu elde edilen sentetik ham petrolün, diğer ham petroller ile kıyaslanarak ekonomik ve fizibıl olarak kullanımının değerlendirilmesidir.


2--Kaliteli petrolün kalitesini ve fiyatını belirleyen en önemli unsurlar, kükürt oranının düşük ve API (American Petroleum Institute) derecesinin yüksek olmasıdır.


3--Asfaltitin sıvılaştırılması sonucu elde edilen sentetik ham petrolün, Tüpraş Kırıkkale Rafinerisi, Vitsan Gözetim Mümessillik ve Ticaret A.Ş. ve Tübitak MAM’da yapılan analiz sonuçlarında, kükürt oranının % 4,52 - 6,45 aralığında, API derecesi ise 18,10 değerindedir.


3.1--Bu orana bağlı olarak yakıtın çevresel etkileri kadar korozif özelliğinden dolayı ürünü kullanılamaz kıldığı ve kükürdün prosesi olumsuz yönde etkileyeceği , kükürt giderimi işleminin ise pahalı olması sebebiyle bu değerin, yakıtı fiyat olarak ikiye katlayacağı düşünülmektedir.


3.2--Elde edilen sonuçlar dahilinde, asfaltit, ham petrol ürünleri ile kıyaslanarak, ekonomik ve fizibıl açıdan kullanımı değerlendirildiğinde; yakıtın düşük nitelikte ve kalitesiz olduğu kanısına varılmıştır.


4—Sonuç olarak asfaltitten petrol eldesi şimdiki teknolojiyle ekonomik olmadığı kabul edilebilir.


Kaynak:ICCI-2010-Bildiriler Kitabı-Asfaltitin Sivilaştirilmasi Sonucu Elde Edilen Ham Petrolün Değerlendirilmesi Ve Diğer Ham Petrol Örnekleriyle Karşilaştirilmasi--Murat Aytekin-Yasemin İlhan--Ciner Grubu, Enerji Ve Madencilik Bölümü




Makalenin İzlenme Sayısı : 246

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.