MAKALELER / Yenilenebilir Enerji Tesisi Kurarken Seçim Kriterleri





Yenilenebilir Enerji Tesisi Kurarken Seçim Kriterleri


1--Türkiye de kurulu rüzgar gücü,2006 yılına kadar toplam kurulu güç içerisinde % 0.1 ile sınırlı iken,2012 de 2260.5 MW çıkarak% 4.3 e ulaştı.


2—Lisansız elektrik üretiminde üst sınır 1MW iken,daha yüksek güçte üretim yapılsa ve şebekeye verilse sadece 1 MW lık kısmının parasını alabilir.Yani 3 MW ihtiyaç varsa bu kurulabilir ancak geriye kalan 2 MW şebekeye satıp parasını alamaz ancak kendisi için kullanabilir.


3—1MW lık rüzgar türbini Marmara da ortalama bir rüzgarda yılda 2.5 milyon kwh elektrik üretirken aynı güçte bir güneş santralı bunun yarısını üretebilir.


Bu nedenle Marmara da rüzgar tercih edilirken, Konya,Niğde yada Mersinde rüzgar yerine güneşi tercih etmek daha mantıklı olacaktır.


Zira Mersin ve Konya da güneşlenme süreleri Marmara ya göre daha uzun ve Marmara ya göre daha az rüzgar alır.


4—LİDER-Lisansız Elektrik Üretimi Derneği lisansız elektrik üretmek isteyenlere başvurduğu takdirde her türlü desteği ticari bir karşılık beklemeden verilmekte.


5—Lisansız Elektrik Üretimi en çok kimlere uygun:


5.1—Sulu tarım yapan ve elektrik motorlarıyla su basan çiftçiler


5.2—Benzin istasyonları-Çünkü hepsinde genellikle büyük çatı var ve bu çatı güneş panelleri için uygun bir alan oluşturmakta.


5.3—OSB ler deki küçük ve orta boy işletmelerin çatıları bazı yerlerde güneşe uygun bazı yerlerde rüzgara uygun.


5.4—Tavuk ve balık çiftliklerinin çatıları güneş paneli kurmaya müsait.


5.5—Büyük çatıya sahip fabrikalar.


5.6—Trakya da bir fabrika üreteceği elektriğin tamamına yakınını kendisi kullanacak ise  lisansız elektrik üretimi yatırımını ortalama elektrik faturası ödermiş gibi bir finansman formülüyle yapabilir.


Rüzgarda yatırımın geri dönüş süresi 5-5.5 yıl olurken,güneş panellerinde 8-9 yılı bulabilir.


Aynı tesisi Konya da yapacaksanız güneşi tercih etmenizde fayda var.


6—Güneş tesislerinde bakımlar haftalık ve aylık,rüzgar enerjisi tesislerinde 3- 6 aylık olarak yapılmalı özellikle bakım servisi verecek firmalar tercih edilmeli.


7—Güneşte panel,rüzgarda türbin,kule,kanat tercihi yaparken ürünün uluslararası sertifikası olup olmadığı kontrol edilmeli.Özellikle Çin menşeyli güneş panellerinde bu sertifika önemli.


8—Lisanssız üretimde sistemin elektrik üretip-üretmediği,taahhüt edilen kurlu gücün ürettiğinin şebekeye verilip verilmediğinin bir merkez tarafından mutlaka izlenmesi gerekmekte.


9—Devlet jeotermal,rüzgar,güneş,su ve biyo kütleden elektrik üretenlere asgari bir fiyattan alım garantisi sağlıyor.Bu değer kwh başına su ve rüzgar da 7.3 dolar/cent,jeotermalde 10.5 cent,güneş ve çöp gazı-biyokütleye dayalı enerji üretiminde 13.3 cent düzeyinde.


Bu fiyat alım garantisinin adı YEKDEM.YEKDEM  den yaralanmak isteyenler yılın ekim ayı sonunda bir yıl boyunca üreteceği elektriği bu fiyattan devlete satmakta.Öte yandan son yıllarda ortalama piyasa fiyatı YEKDEM in üzerinde.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 184

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.