MAKALELER / Yenilenebilir Enerjide Örnek Ülke-Portekiz





Yenilenebilir Enerjide Örnek Ülkeler-Portekiz:


1--Bu yıl Portekiz de üretilen elektriğin yaklaşık % 45 i yenilenebilir enerji kaynaklarından gelecek. Portekiz 2011 yılında elektrikli arabalar için ulusal şarj istasyonları açan ilk ülke olmayı hedefliyor.


2—Portekiz de rüzgarla çalışan türbinler,en rüzgarlı zaman olan gece boyunca yokuş yukarı su pompalıyor.


Daha sonra su yokuş aşağı akarak elektrik üretiyor.Portekiz de kurulan elektrik sisteminde hem konuttan sisteme hem de sistemden konuta elektrik satmak mümkün.Bu anlamda çatılara konulan fotovoltaik panellerden elektrik sistemine elektrik aktarılabiliyor.


3--Ülkenin elektrik üretim maliyetleri ve elektrik ücretleri Avrupa ortalamasına yakın.Hükümet ,şirketleri Portekiz in yeni pazarına çekebilmek için onlarla 15 yıl sabit fiyat üzerinden sözleşmeler imzaladı.


4--Portekiz hükümeti elektrik üretimiyle dağıtımı birbirinden ayırdı.Hükümet elektrik ve doğalgaz için iletim hatlarını tek elde kendi kontrolünde toplayabilmek için uygun Pazar fiyatlarıyla satın alırken,rüzgar ve hidroelektrik santrali kurmak isteyen özel şirketler için özel ihaleler düzenledi.


5—Portekiz in yürüttüğü bu deneyin ardından diğer ülkelerde Portekiz in ardından gitmeye başladı.

6--2025 yılında Danimarka ve İngiltere de elektrik ihtiyacının % 40 ını yenilebilir kaynaklardan karşılamaya çalışacak.ABD ise % 16 lık pay ile bu ülkelerin gerisinde kalacak.


Başbakan Socrates Portekizin yaptıkları,bu değişikliklerin çok kısa süre içinde yapmanın mümkün olduğunu gösteriyor.


Kaynakça:Sabah-Newyork Times 29.09.2010 ekinden.S:5





Makalenin İzlenme Sayısı : 194

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.