MAKALELER / Yenilenebilir Enerji Yatırımları Haberleri





Yenilenebilir Enerji Yatırımları Haberleri:

 

2.1--Türkiye'nin en büyük güneş tarlası DENİZLİde Kuruldu

 

1--Türkiye'nin en büyük güneş tarlası DENİZLİ Serinhisar’a bağlı Ayaz Köyü’ne Türkiye’nin en büyük güneş enerji santralı kuruldu.

 

2-- Renoe Enerji’ye ait Renoe Ayaz Santralı, 500 kWp güçle güneş enerjisinden elektrik üretecek.

 

3--1 milyon euro yatırımla tarıma elverişsiz 10 bin metrekarelik alanda 1818 güneş paneli kullanılarak oluşturuldu.

 

Kaynak: http://www.faalenerjidergisi.com/

 

 

2.2--Karamanda Güneş Enerjisi Santrali Kuruldu

 

1-- Türkiye’de güneş enerjisi potansiyelinin en yüksek olduğu illerin başında gelen Karaman’da mülkiyeti İl Özel İdaresine ait ve imar planında enerji üretim ve iletim tesisleri alanı olarak planlanan alanda,Mevlana Kalkınma Ajansının desteğiyle mülkiyeti İl Özel İdaresine ait Kocadüz mevkiinde bulunan ve 10 bin metrekarelik bir alan da kurulu gücü 500 KW gücünde güneş enerjisi santrali (GES) kurulması çalışmaları başlatılmıştı.

   

1.2--Önümüzdeki günlerde tesis tamamlanacak olup, TEDAŞ kabulünden sonra santral enterkonnekte sisteme bağlanıp elektrik üretmeye başlayacak

 

2--Bölgede yatırım yapmak isteyen gerçek ve tüzel kişiler şartların haiz olması durumunda enerji santrallerinin kurulacağı arsaları 25 yıllığına kiralayabilecek.

 

3-- Lisanlı ve lisansız güneş enerji santrali projeleri için İl Özel İdaresine ait parselde yaklaşık 950 bin metrekarelik alan ayrılmış durumda.

 

 

2.3--Elbistan'ın Güneşi İçin 8 Dev Enerji Firması Yarışacak

 

1--Yıllık güneşlenme süresi Türkiye ortalamasının üzerinde çıkan Elbistan’da lisanslı olarak güneş enerjisi santrali kurmak isteyen 8 firma, Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ)’ın düzenleyeceği yarışmaya katılacak.

    

2--Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) da Elbistan’a bağlı Doğan, Evcihüyük,     Büyük ve Küçük Yapalak ile İncecik Mahalleleri’nde lisanslı güneş enerjisi santrali kuracak firmayı belirlemek için yarışma düzenleyecek.

 

3--Elbistan’ın güneşi için ise lisans istenen güneş enerjisi santrallerinin toplam kurulu gücü 110 MW’ye ulaşıyor.

    

4--Doğan Mahallesi, Kızılseher Dağı eteklerinde güneşlenme başta olmak üzere 4 ayrı birimde ölçüm yapan güneş santrali deneme sisteminin 1 yıllık verilerine göre ilçedeki güneşlenme oranının bin 780 saat olarak gerçekleştiği açıklanmıştı.


Kaynak: http://www.faalenerjidergisi.com/    



3--Yenilenebilir Enerji Yatırımları-Tosyalı Holding


1—Tosyalı Holding Osmaniyedeki 250.000 m2 lik Fabrikasının çatısına 50MW/h kapasitede fotovoltaik paneller ile kaplayacak.Bu imkan ile Fabrikanın enerji tüketiminde %25 i yenilenebilir enerjiden karşılanacak.


2--Yorum:Türkiyede birçok firma çatılarına fotovoltaik panel kurarak enerji ihtiyacının %20-25 bedavaya getirebilir.Bunu sağlamak için Sanayi Bakanlığında ,firmalar için ücretsiz yenilenebilir enerji projesi hazırlayabilir ve firmalar ücretsiz sunabilir ve bu aynı zamanda kamu hizmeti olarak yorumlanabilir.Öte yandan teşvik verilerek bu işler hızlandırılabilir.


Kaynak:Dünya Gazetesi  




Makalenin İzlenme Sayısı : 201

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.