MAKALELER / Yakıt Pilleri





1--Yakıt Pilleri:


1—Yakıt pilleri Hidrojen ile oksijeni-yada metanol ü kullanarak elektrik ve ısı üreten sadece su buharı çıkaran cihazlardır.Hidrojenin-metanol ün yanması alevle değil,kimyasal işlem olarak oluşmaktadır.


2—Yakıt pilleri evlerde elektrik ve ısı üretmek,motorlu taşıtlarda uçaklarda, otomobillerde,gemilerde,trenlerde sistemi süren elektrik motoru için elektrik üreten cihazlardır.Eğer bir gün hidrojen petrolün yerini alırsa,evlere doğalgaz borularından belki hidrojen gelecek,bütün taşıtlar hidrojen veya metanol ile çalışacak.


3—Anahtar teslimi yakıt pili güç üretim sisteminin maliyeti 1000-1200 dolar/kw civarında olup 400 dolar/kw inmesi verimlerinin %80 fazla olması hedeflenmekte.


4—Yakıt pilleri birkaç yüz kw-küçük-mini güçlere kadar geniş bir aralıkta üretilebilmekte.


4.1—Önümüzdeki yıllarda 5-10kw güçlerde elektrik ve sıcak su üreten konut tipi yakıt pilleri kullanıma girebilir.


5—Yakıt piline ve yapısına bağlı olarak elektrik enerjisi üretimi %40-60 arasında olup,atık ısı değerlendirildiğinde toplam verim %85 e yaklaşmakta.


6—Yakıt sağlandığı sürece kesintisiz güç üretimi devam etmektedir.




2--Japonya nın Enerji İhtiyacı İçin Yakıt Pili Teknolojisi:


1—Japonya da reaktörleri kapanan enerji şirketleri açığı kapatmak için yakıt ithal edince fiyatlarını artırmak zorunda kaldılar.Bu durum onları yeni arayışlara itmeye başladı.


2—70 milyar dolarlık Japon teknoloji yatırım şirketi Softbank,Silikon vadsinden genç bir şirket olan Bloom ile ortak bir girişim başlatıyor.Bu girişimden amaç 2011 fukuşima felaketinden sonra nükleer enerji programını nerdeyse tamamen sonlandırmaya başlayan Japonya ya yakıt pili teknolojisini getirmek.


3—Yakıt hücreleri teknolojisi yenilenebilir enerji projelerini bütünlediği aynı zamanda yenilenebilir enerjilerdeki dalgalanmaları dengeleyecek bir elektrik üretme teknolojisidir.


Zira yenilenebilir enerjilerden sağlanacak elektrik ile suyun hidrolozinden üretilecek hidrojen ve ithal edilecek doğal gaz yakıt pilleri için gereken enerji kaynağıdır.


4—Merkezi enerji üretimine alternatif olarak yerel yakıt hücreleri kullanımı doğal afetlere karşıda iyi bir koruma sağlayabilir.


5—Bloom un yakıt hücrelerinde kumdan üretilen ince seramik levhalar kullanılmakta.


6—Japonya da konutlara yakıt pili tedarik eden şeirketlerden Mitsubishi yakıt hücreli elektrik santralleri geliştirmek için devlet destekli bir projenin ilk evrelerinde çalışmakta.


7—Softbank-Bloom ortaklığının orta ölçekteki boşluğu doldurabileceği belirtilmekte.


8—Bloom un sistemlerinde verim % 60 olup, yaşlanmayla % 50 ye düşerken sasaki deki  mevcut yakıt hücrelerinde verim%40 civarında.


Yakıt hücrelerinde ,Isıl uygulamalarla verim % 90 lara çıkabilmekte.Normal klasik içten yanmalı motorlarda verimin en fazla  %40 lara ulaştığı düşünülürse,yakıt hücrelerinin verim açısından daha iyi bir konumda olduğu açık.


9—Geleceğin dünya enerjisi temiz olacak ve bunun büyük kısmı yenilenebilir olacak.Yenilenebilir enerjiyi bütünleyecek teknoloji yakıt pili teknolojisi olarak durmakta.


Türkiye ticari olarak teknoloji yatırım şirketleri kururak-bunların kurulmasını sağlayarak(Büyük gruplar-Koç vs),bunların teknoloji üreten firmaların finansmanını sağlaması şart olup,ülke olarak konutlar ve siteler için  yakıt pili teknoloji hızla üretime ve uygulamaya girmelidir.


Kısaca ülke olarak yakıt pili teknolojisinde çok geride kaldık hızla üretime ve ticari uygulamaya girmek zorunda olduğumuz açık bir gerçek.


Kaynakça:Sabah Gazetesi-Newyork Times Pazar Eki





Makalenin İzlenme Sayısı : 174

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.