MAKALELER / Petrolün Alternatifleri





Petrolün Alternatifleri:


1—Hidrojen:


1—Yakıt pili kullanımı ile elektrik üretilebilir.Bu elektrik ile elektrik oto,gemi,uçak vs çalıştırılabilir yada bir evin ihtiyacı olan elektrik üretilebilir.


2—Sudan hidrojen elde edilmesi-elektroliz elektrik kullanılması ile mümkün


2.1—Bu elektrik , kömür gibi fosil yakıt tüketen bir enerji santralinden sağlanıyorsa, hidrojen yakıtın çevreci niteliğinin hiçbir anlamı kalmaz. Üstelik hidrojenin bu şekilde üretimi, sağlayacağı enerjiden daha fazlasını harcamayı gerektirir.


2.2--Akılcı kullanımı ancak, hidrojenin güneş enerjisi zengini bölgelerde-fotovoltaik panellerle ,enerji santrallerinde fazla enerjinin depolanması ya da biyokimyasal-mutasyona uğratılmış hidrojen üreten bakteriler üretimiyle mümkün.


2—Biyogaz:


1--Tezek, bitkisel atıklar gibi organik maddeler bir biyogaz reaktöründe havasız ortamda ısıtılarak, çeşitli kademelerden sonra metan bakterilerince parçalanır. Elde edilen gaz yüzde 55-70 oranında metan gazı içerir. Bu gaz elektrik ve ısının birbirine bağlı olarak üretildiği ünitelerde yakıldığında bir jeneratör tarafından elektrik enerjisine dönüştürülür; aynı süreçte ortaya çıkan sıcaklık ısıtma amaçlı kullanılır.


2--Avantajları: Gerekli hammadde sınırsız miktarda mevcut; yanma sırasında çevreye salınan karbondioksit miktarı bitkilerin evvelce almış olduklarından fazla değildir; üretim sırasında oluşan verimli katı madde gübre olarak kullanılabilir.


2.1--Dezavantajı: Enerji değeri doğalgazdan düşük.


3--Biyo-Etanol:


1--Tahıl sapları, patates veya şeker pancarı gibi bol miktarda şeker, selüloz veya nişasta içeren bitkisel maddelerden fermantasyon yoluyla etanol üretilir.


2--Etanol (etil alkol) iki ayrı biçimde benzine karıştırılabilir: Ya doğrudan etanol olarak ya da benzinin oktan değerini yükselten katkıya (etil tertiari bütil eter) dönüştürülmüş haliyle.


2.1--Dizel yakıta karıştırıldığındaysa emisyonda zararlı zerreciklerin oranını düşürür.


3--Avantajları: Biyo-etanol elde etmek için gereken hammaddeler devamlı yeniden yetişmektedir; üstelik biyo-etanolun yanması tıpkı biyogaz gibi iklim dengesini bozmaz. Etanole dayalı enerji santrallerinin yapımı da planlanıyor.

 

4—Biyodizel:


1--Bitkisel yağlardan elde edilen bu yakıt Almanya'da örneğin ekonomik öneme sahip kolza yağından üretiliyor.


2--Çok sayıda bildiğimiz dizel motorlu araçta bu akaryakıt kullanılıyor. Ayçiçeği veya hindistancevizi yağı, Güney Amerika'da jatropha bitkisi cevizi, hatta hayvansal yağ atıkları ve kullanılmış kızartma yağları da biyodizele dönüştürülebiliyor.


3--Avantajları: Biyodizelin hammaddeleri sürekli yetiştirilebilir; bir hektar kolza tarlasından takriben 1.500 litre ham petrole eşdeğer akaryakıt elde ediliyor.


4--Dezavantajı: Biyodizel üretimi tek yönlü tarımı (monokültür) teşvik ediyor. Ayrıca bazı biyodizel çeşitleri dizel motorun contalarını aşındırabiliyor.



5—BTL:


1--Biyokütleden elde edilen akaryakıtın kısaltması (Biomass to Liquid).


2--Katı biyokütle önce gaz haline getiriliyor, ardından gaz damıtılarak sıvı akaryakıta dönüştürülüyor.


3--Hammadde olarak her türlü biyokütle kullanılabilir ama genellikle ağaç tercih ediliyor. Dört kg nemsiz ağaçtan bir litre yüksek nitelikli akaryakıt üretiliyor.


4--Petrolden sağlanan ve 500 kadar farklı bileşen içeren dizel yakıtın aksine, BTL az sayıda hidrokarbon zincirinden oluşur.


5--BTL gaz halinde doğalgazın yerini tutuyor.


6--Avantajı: BTL'nin yamalığı fosil kaynaklardan daha yüksek, ayrıca karbondioksit salınımı dengeli.






Makalenin İzlenme Sayısı : 194

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.