MAKALELER / Kömür Santralları İçin Temiz Kömür Teknolojisi







Kömür Santralları İçin Temiz Kömür Teknolojisi:


1—Kömür santrallarında yakın gelecekte karbondioksit tutulumu ve bunun yeraltı mağaralarına gömülmesi amacıyla yeni teknolojiler hızla devreye girebilir.


2—Mayıs-2103 de atmosferde ölçülen CO2 seviyesi 400 ppm ulaştı.Uluslar arası Enerji Ajansına göre 2009 yılı sera gazı salınımı 31 Gt.Eğer salınımı azaltmaya yönelik bir şeyler yapılamaz ise 2050 de bu değerin 58 Gt olması buna bağlı sıcaklıkta 6 C artış olabilir.Bu nedenle enerji üretiminde CO2 tutulumu oldukça önemli.Özellikle Çin gibi yoğun kömür teknolojisine yatırım yapan ülkeler için oldukça önemli.


3—Ohio State Üniversitesi Kimya ve Biyo moleküler Müh. Bölümü Temiz Kömür Araştırmaları Laboratuvarı yöneticisi Prof. Liang.-Shih Fan ve ekibi  tarafından geliştirilen teknolojide ,Temiz kömür teknolojisinde  kimyasal reaktör içinde1,5-2 mm lik metal küçük demir oksit tanecikleri ile 100 mikrometre büyüklüğünde kömür tanecikleri tepkime sıcaklığına kadar ısıtılır,kömür ile demir oksit birleşir ve açığa çıkan CO2 kapalı çevrimde tutularak depolanır.Geriye kalan sıcak demir ve kül içinden,sıcak demir ayrılarak,enerji üretmek için buhar üreterek elektrik üreten bölüme geçer.Bu şekilde hem CO2 yi tutan kömür santralı hemde ham demir üretimi için ideal.


3.1—Bu sistemle kömür santraları ile demir üretimi tesisleri dönüşerek,hem enerji hem demir üretmesi hemde CO2 yi tutması sağlanmış olacaktır.


4—Bu sistem ABD Enerji Bakanlığının açığa çıkan CO2 yi %90 tutması ve üretim maliyetini % 35 den fazla artırmaması koşullarını karşılamakta.


5—Teknolojinin 25 kwh pilot uygulaması yapılmış olup,250 kwh bir pilot tesisin yapımının planlandığı ve ticari uygulamalara yönelik testlerin devam etmekte.


6—Türkiye de Ereğlı-İskenderun vs Demir Çelik işletmeleri teknik ekibi  ile  Afşin-Elbistan vs bazı Kömür Santralları teknik ekibi yeterli bilgi birikimine sahip olup, ortak proje yaparak,ilk pilot tesisi kurabilir ve söz konusu deneyimden yola çıkarak demir çelik tesislerini ve kömür santralarını bu doğrultuda dönüştürebilir.


Kaynakça:Bilim ve Teknik Dergisi-TÜBİTAK-Temmuz-2013-S:47






Makalenin İzlenme Sayısı : 216

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.