MAKALELER / İstanbul ve Çanakkale Boğazlar Enerji-su Üretme





1-İstanbul Boğazından Elektrik ve Temiz Su Üretmek:

1—Karadeniz den ve Egeden gelen akıntılar İstanbul boğazından sürekli geçiş yaptığı için bu  hidrolik enerjiden Gerek Kanal İstanbul gerek Normalde İstanbul boğazından bir türbini çevirerek elektrik üretilebileceği gibi,aynı enerjiden karadeniz den gelen %18 tuzluluğa sahip tatlı su ters ozmoz ile İstanbul un kullanım suyu ciddi anlamda karşılanabilir.Hatta ters ozmoz için gereken enerji,boğaza konulacak türbinlerden karşılanabilir.


2—Ters ozmoz ile yılda 1.5 milyar m3 içme suyu üretilebilir.İstanbul da günlük 2 milyon m3 su kullanılırken, kanal İstanbul vs şehre pompalanacak su ile günlük 4.1 milyon m3 su verilebilir.


3—Bu konuda yapılacak şey herhalde bu konuda proje hazırlayan Fikret Bizimcan ve Teknik Üniversitelere İBB tarafından yaptırılacak etüt proje ve sonrası projenin % 80 ofset ihale edilmesi olabilir.


Kaynakça:Sabah Gazetesi-01.12.2013-S:19

 

2-İstabul ve Çanakkale Boğazlarına Su Altı Türbini Kurmak

 

1—TidGen Power System  gelgit dalgalarından faydalanıyor.

 

2—Türbin körfezin yada derin nehirlerin yatağına kuruluyor.Kanatları su tarafından çevrildikçe kalıcı mıknatıslı jeneratörü çalıştırıp kıyıya yaklaşık 150 kw elektrik gönderiyor.

 

3—Geçen yıl Maine kıyısından açığa kurulan ilk TidGen birimi,ABD elektrik şebekesine bağlanan ilk okyanus enerji projesi olmuştu.

 

4—Çevre değerlendirme raporunda deniz eko sistemnine hiçbir olumsuz etkisinin bulunmadığı saptandı.

 

5—İstanbul ve Çanakkale boğazlarındaki akıntılardan enerji üretmek işi Enerji Bakanlığı tarafından fizibiliesi ilgili kurumlara yaptırılarak,Bkanlık tarafından yap-işlet-devret modeliyle yada özel sektöre tüm izin vs gibi hususlarda projesi dahilinde alınmış olarak -projesi ihale ile satılarak ciddi olarak değerlendirilmeli ve bunu sağlamak-bu  enerjiden yaralanmak için su altı türbini sistemleri kurularak eneterkonnekte sisteme bağlanabilmelidir.

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 177

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.