MAKALELER / Hesler-Karadeniz Derelerine HES Yerine Helikal Türbin





Karadeniz Derelerine HES Yerine Helikal Türbin:

  

1--ABD'nin Boston Kentindeki Northeastern Universitesi'nde mühendislik profesorlüğü yapan Gorlov, barajlara gerek olmadan-baraj kurulmadan-nehir veya dere üzerinde sudan enerji elde edilmesine yarayan teknolojiler üzerinde çalışıyor.

 

2--Düzenekte ucucu bir hidrokarbon helikal türbin suyun akışı ile , bir jenerator uzerindeki türbin kanatlarını çevirerek elektrik üretimini saglıyorr.

 

3--Gorlov Helical Turbine adını verdigi sarmal türbini de derelerden ve med-cezir kanallanndan kolay yoldan enerji elde etmek için geliştirilmiş.

 

4--Sarmal türbin-DNA Sarmalı gibi –sarmal türbin , derede akan suyun kinetik enerjisini, %35 verimle elektrik enerjisine çevirebiliyor. Sıradan türbinlerle saglanabilen verimse% 20 düzeyinde.

 

5--Gorlov Türbinleriyle olusturulan 5 kilowatt'hk bir sistemle 14 odali bir motelin enerji gereksinimi karşılanabilmekte.

 

6--ABD'nin enerji gereksiniminin %10'unu hidroelektrik santrallerince karşılandığı hidroelektrik potansiyelin %90'nın ise üzerinde baraj kurulamayacak su yollannda bulunduğunu vurgulayan Gorlov, bu potansiyelin ancak sarmal türbin ve benzerlerince karşılanabileceğini  söylüyor.

 

7—Türkiyede TEMSAN ın nehir tipi-yüzer helikal türbin üretmesi,bakanlığın lisanlamada helikal türbin şartını belirtmesi ile karadenizde hes kurulumuna bağlı problemler azalabilir.

 

7.1—Bakanlığın 10MW daha küçük HES lerin kurulumuna onay vermemesi oldukça uygun bir çözüm olup bu sınırı 20MW çıkarıp,helikal türbin ile MW şartına bakılmaksızın elektrik üretimine izin vermesi çevreci bir seçenek olarak uygun olabilir.

7.2—Türkiye de 16.041,2 MW'lik Hidroelektrik gücün önemli bir kısmı% 35 ini-5833 MW ı 383 adet küçük santralle de sağlanmakta.Bu anlamda küçük santraller ile üretilen güç önemli olup,çevreye verilen zararın en az olması akarsu yüzey tipi-HES kurulmaksızın helikal vs türbinli santraller sağlanması en uygun yol olabilir.

 

Kaynakça:TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi




Makalenin İzlenme Sayısı : 186

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.