MAKALELER / Hastaneler-AVM ler İçin Kojenerasyon Uygulamaları





Hastaneler-AVM ler İçin Kojenerasyon Uygulamaları:

 

1--Türkiye’de kojenerasyon sistemlerinin hastaneler başta olmak üzere alışveriş merkezi, otel gibi hizmet tesislerinde geniş yelpazede uygulama potansiyeli mevcuttur.

 

2--Hastanenin kendi elektrik ve ısı ihtiyacını karşılamak üzere seçilen kojenerasyon ünitesi ile;

1--yıllık elektrik ihtiyacının…… % 87’si,

2--ısı ihtiyacının……………….. % 90’ı karşılanmaktadır.

 

2.1--Kojenerasyon ünitesinin

elektrik üretimi kapasite kullanım oranı….. % 90,

ısı üretimi kapasite kullanım oranı ise….. % 65’tir.

 

3--Hastanelerin kurulu trafo güçleri, genellikle gerçek tüketim değerlerine göre oldukça yüksektir. Bunun temel nedeni; radyoloji ve nükleer tıp cihazları başta olmak üzere tıbbi cihazların kurulu güçlerinin büyük,  buna karşın devrede kalma sürelerinin kısa olmasıdır. Bu nedenle kurulu trafo gücüne göre kojenerasyon sistem seçimi yapmak yanıltıcı sonuçlar doğurabilir.

 

4--Ankara’da bulunan 22.000 m² büyüklüğünde A sınıfı bir hastanenin yaz ve kış dönemine ait günlük elektrik tüketim trendini ve ısı ihtiyacını karşılamak için kojenerasyon sistemi kurulmuş olup Kojenerasyon sisteminin kurulumundan sonra bakım giderleri dahil olmak üzere toplam enerji gideri 1.169.000 TL’ye gerilemiş, konvansiyonel sisteme göre 1.124.000 TL/yıl tasarruf sağlanmıştır.

 

4.1--Buna göre toplam tasarruf oranı % 49 olarak gerçekleşmiştir. Toplam yatırım tutarının finansman maliyetleri dahil yaklaşık 650.000 Euro olduğu dikkate alındığında, yapılan yatırımın geri ödeme süresi 14-15 ay civarındadır.

5--Sistem uygulaması trijenerasyon olarak yapıldığında ısı tüketiminin soğutma öncelikli gerçekleşmesi nedeniyle; üretilen tüm ısı soğutma sisteminde değerlendirildiği sırada ısıtma kazanlarının da sıcak su üretmek üzere devreye girmesi ve doğalgaz tüketmesi kaçınılmazdır.

 

5.1--Yıllık kümülatif değerlendirmede trijenerasyon uygulaması toplam tasarrufu arttırsa da, absorbsiyonlu soğutma ekipmanlarının yatırım maliyeti göz önüne alındığında, toplam yatırım geri ödeme süresi kojenerasyon uygulamasına göre daha uzun olmaktadır.

 

5.2--Özellikle Ege ve Akdeniz bölgesi gibi ılıman iklime sahip illerde trijenerasyon uygulaması kojenerasyona göre daha avantajlı olabilmektedir.

 

6-- Türkiye’de kojenerasyon sistemlerinin hastaneler başta olmak üzere alışveriş merkezi, otel gibi hizmet tesislerinde geniş yelpazede uygulama potansiyeli mevcuttur.

 

6.1—Yerel yönetimlerin kojenerasyon uygulanması için belli oranda harçlarda indirim yapması halinde bu uygulamaların daha çok kabul görmesi mümkün olabilir.

 

Kaynak:ICCI-2010-Bildiriler Kitabi--Hastanelerde Kojenerasyon Uygulamalari--Özay Kas--Arke Enerji Sistemleri




Makalenin İzlenme Sayısı : 177

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.