MAKALELER / Güneş Paneli İle Kaplamak-İş Merkezi-Gölet





1--İş Merkezi Cephelerini Güneş Paneli İle Kaplamak:


1—İngiltere nin Manchester kentindeki CIS servis kulesinin üç tarafına 7244 güneş paneli yerleştirilmesi aralık ayında tamamlandı.


2—Bu durumuyla yapı Avrupa nın en büyük dikey güneş paneli olma özelliğini kazanmış bulunmakta. Kaynak:Popular Mechanics-Arlık-2005


3—Türkiye de birçok iş merkezinin özellikle İstanbul da gökdelen iş merekezlerinin bazı cepheleri dikey olarak güneş panelleri ile kaplanarak binanın enerji ihtiyacı ciddi oranda azaltılabilir.Belediye bunu teşvik etmek için inşaat harçlarında ciddi oranda indirim yapabilir.



2--Gölet ve Barajların Yüzeyine Güneş Panelleri Kurmak:


1--Güneş panelleri Kuzey California'daki pek çok evin çatısında, garajında ve tarlalarda görülmeye başlandı.


2--Son zamanlarda bazı girişimciler su yüzeyine yerleştirilebilecek su üstünde yüzen dubalara monteli-sabitlemek için gölet tabanındaki çapalara bağlı güneş panellerinde büyük potansiyel görüyor.


3--Eyaletteki Petaluma bölgesinde,üzüm bağlarını sulamak için kullanılan 1 hektar büyüklüğündeki bir göletin yüzeyinde 144 tane güneş paneli var.


4--Firmalar çiftçilik ve madencilik için kullanılan göletlerin, hidroelektrik baraj göllerinin ve su kanallarının üzerinde paneller kurmak istiyor. Bu niş bir pazar olsa da, küresel açıdan büyük bir potansiyeli var. Su yüzeyine güneş paneli tarlaları kurmak için belediyelerin su işleri bölümleri, çiftçiler ve maden şirketlerinden talep geldiği belirtiliyor.


5--SPG Solar, 2007'de ozel bir proje kapsammda Far Niente'nin su tizerinde yüzen 400 kw güneş panellerini inşa etti ve son 4 yılı panellerin "Floatovoltaics" adı verilen ticari bir modelini geliştirmekle geçirdi. Yöneticilerin yere monte edilmis konvansiyonel bir sisteme sahip bu modelin fiyat açısından toprağa veya çatıya monte edilenlerle rekabet edebilir düzeyde olduğunu söylüyor.


6--Faaliyete geçmemiş olan güneş paneli tarlası, gölet tabanına döşenmiş bir iletim kablosuna bağlanacak. Proje tamamlandığında 2016 panelin gölet yüzeyinin büyük bir kısmını kaplayacağını ve en yüksek verimle çalışırken dakikada 1 MW elektrik üretecek.


7--Suyun soğutucu etkisinin Far Niente saraphanesindeki elektrik üretimini toprağa monte edilmiş standart bir sisteme kıyasla % 1 oranında artırdığını söylüyor.


8--Şirketler, ayrıca bu güneş paneli tarlalarının güneş ışığını kullanarak sudaki zararlı yosunların büyümesini engellediğini belirtiyor.


9--Çinli güneş paneli üreticisi Suntech tarafindan yapılan standart fotovoltaik panelleri, dubalara tutturulmuş metal panellerin üzerinde sekiz derecelik açıyla eğilmiş ve rüzgar ve dalgalara dayanabilmesi için çapalara bağlı bir şekilde duruyor.


10—Baraj Göl-gölet yüzeyine döşenmiş paneller varsa kuraklık durumunda, barajın elektrik üretimi dursa bile elektrik üretimi devam edecektir.


11-Türkiye benzer yolu izleyerek Enerji Bakanlığı baraj göllerinin yüzeylerini yap-işlet-devret modeliyle ihale ederek yenilenebilir enerji yatırımlarında önemli bir sıçrama yaratabilir.


Kaynak:Sabah Gazetesi-Newyork Times Eki-Mayıs-2011-Pazar






Makalenin İzlenme Sayısı : 179

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.