MAKALELER / Güneş Enerjisi-Fotovoltaik Enerji-Kurulum Hesabı-1





1--Fotovoltaik Enerji-1:


1---Fotovoltaik Hücre Nedir?


1--Güneş pilleri (fotovoltaik piller), yüzeylerine gelen güneş ışığını doğrudan elektrik enerjisine dönüştüren yarı iletken maddelerdir.


2--Yüzeyleri kare, dikdörtgen, daire şeklinde biçimlendirilen güneş pillerinin alanları genellikle 100 cm² civarında, kalınlıkları ise 0,2-0,4 mm arasındadır…


3--Güneş  pilinin yapısına bağlı olarak % 5 ile % 20 arasında bir verimle elektrik enerjisine çevrilebilir.


4--Güç çıkışını artırmak amacıyla çok sayıda güneş pili birbirine paralel yada seri bağlanarak bir yüzey üzerine monte edilir, bu yapıya güneş pili modülü ya da fotovoltaik modül adı verilir.


4.1--Güç talebine bağlı olarak modüller birbirlerine seri yada paralel bağlanarak bir kaç Watt’tan megaWatt’lara kadar sistem oluşturulur.


5--Güneş pilleri de, yarı-iletken maddelerden yapılırlar.


5.1--Yarı-iletken özellik gösteren birçok madde arasında güneş pili yapmak için en elverişli olanlar, silisyum, galyum arsenit, kadmiyum tellür gibi maddelerdir.


5.2--Yarı-iletken maddelerin güneş pili olarak kullanılabilmeleri için n ya da p tipi katkılanmaları gereklidir. Katkılama, saf yarıiletken eriyik içerisine istenilen katkı maddelerinin kontrollü olarak eklenmesiyle yapılır.


5.3--Elde edilen yarı-iletkenin n ya da p tipi olması katkı maddesine bağlıdır. En yaygın güneş pili maddesi olarak kullanılan silisyumdan n tipi silisyum elde etmek için silisyum eriyiğine periyodik cetvelin 5. grubundan bir element, örneğin fosfor eklenir. Silisyum’un dış yörüngesinde 4, fosforun dış yörüngesinde 5 elektron olduğu için, fosforun fazla olan tek elektronu kristal yapıya bir elektron verir. Bu nedenle V. grup elementlerine “verici” ya da “n tipi” katkı maddesi denir.


5.4--P tipi silisyum elde etmek için ise, eriyiğe 3. gruptan bir element (alüminyum, indiyum, bor gibi) eklenir. Bu elementlerin son yörüngesinde 3 elektron olduğu için kristalde bir elektron eksikliği oluşur, bu elektron yokluğuna hol ya da boşluk denir ve pozitif yük taşıdığı varsayılır


6-- P ve n tipi yarıiletkenler bir araya gelmeden önce, her iki madde de elektriksel bakımdan nötrdür. Yani p tipinde negatif enerji seviyeleri ile hol sayıları eşit, n tipinde pozitif enerji seviyeleri ile elektron sayıları eşittir.


6.1--PN eklem oluştuğunda, n tipindeki çoğunluk taşıyıcısı olan elektronlar, p tipine doğru akım oluştururlar. Bu olay her iki tarafta da yük dengesi oluşana kadar devam eder.


6.2--PN tipi maddenin ara yüzeyinde, yani eklem bölgesinde, P bölgesi tarafında negatif, N bölgesi tarafında pozitif yük birikir. Bu eklem bölgesine “geçiş bölgesi” ya da “yükten arındırılmış bölge” denir. ilk olarak, eklem bölgesine ışık düşürülerek elektron-hol çiftleri oluşturulur, ikinci olarak ise, bunlar bölgedeki elektrik alan yardımıyla birbirlerinden ayrılır


7--Bu şekilde güneş pili, elektronları n bölgesine, holleri de p bölgesine iten bir pompa gibi çalışır. Birbirlerinden ayrılan elektron-hol çiftleri, güneş pilinin uçlarında yararlı bir güç çıkışı oluştururlar. Bu süreç yeniden bir fotonun pil yüzeyine çarpmasıyla aynı şekilde devam eder.


8--Güneş pilleri pek çok farklı maddeden yararlanarak üretilebilir. Günümüzde en çok kullanılan maddeler şunlardır:


9—Verim:


1--Tek kristal Silisyum verim……………..%15′in üzerinde verim elde edilmektedir.


2--Çok kristal Silisyum verim……………..%14


3-- Çok eklemli Galyum Arsenit ( GaS)  verim.......... %30 verim elde edilmiştir.


3.1-- GaAs güneş pilleri uzay uygulamalarında ve optik yoğunlaştırıcılı sistemlerde kullanılmaktadır.


4--Amorf Silisyum verim…………. %5-7 mertebesindedir.


4.1--Günümüzde daha çok küçük elektronik cihazların güç kaynağı binalara entegre yarı saydam cam yüzeyler olarak, bina dış koruyucusu ve enerji üreteci olarak kullanılabileceği tahmin edilmektedir.


5--Kadmiyum Tellürid (CdTe) verim……….. %7 civarında verim elde edilmektedir.


5.1--Bakır İndiyum Diselenid (CuInSe2): Bu çokkristal pilde laboratuvar şartlarında %17,7 ve enerji üretimi amaçlı geliştirilmiş olan prototip bir modülde ise %10,2 verim elde edilmiştir.


6--Optik Yoğunlaştırıcılı Hücreler:


6.1--Gelen ışığı 10-500 kat oranlarda yoğunlaştıran mercekli veya yansıtıcılı araçlarla modül verimi %17′nin, pil verimi ise %30′un üzerine çıkılabilmektedir.


6.2--Yoğunlaştırıcılar basit ve ucuz plastik malzemeden yapılmaktadır.


6.3--İtibarlı üreticiler ürettikleri kapsüllerin simdi 1-20 yıl ömürlü olmalarına güvenebilmektedir. Birçok üretici en az on yıllık bir garanti vermektedir.


6.4--Amorf güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren üniteler için garanti genellikle 2-3 yıl arasındadır.


7—Fiyatlar:


1--Oldukça büyük kristalli silikon kapsülleri siparişleri için fabrika dışı fiyat yaklaşık 4.00 – 5.00 ABD$/Wp’dir.


2--Donatıların monte edilmiş (kurulu) fiyatları…….7.00 – 

8.00 ABD$/Wp’dan aşağı olması mümkün değildir.


3--Gelişmekte olan ülkelerin kırsal alanlarından gelen küçük siparişler için, ….. 10.00 ABD$/Wp’ın üzerinde ayarlanacaktır.


8--Donatıların bakım ihtiyaçları basittir. Yapılması gereken temel bakım, yüzeyi temiz tutmak olacaktır.


8.1--Yüzeyin çok az tozlanması bile toplam elektrik akımının azami çıkış gücünü önemli ölçüde azaltabilir.


8.2--Ayrıca, donatıların üzerine düşebilen kus pislikleri ve yaprak gibi küçük nesnelerin ortadan kaldırılması da önemlidir. aynı zamanda üniteler sağladığı enerji ile aşırı ısınmış hale gelebilir ve bu durum her zaman için zarar verebilir.Bu nedenle yeni yaklaşım PV modüllerin su ile soğutulması ile düşecek verimi artırma biçimindedir.


8.3--Yine donatının tamamen bir şeylerle karartılmamış olduğundan emin olmak esastır;


8.3.1--Küçük bir karartılmış alan bile elektrik akımının azami çıkış gücünü %50’ye kadar azaltabilir.


9--Fotovoltaik hücreler daha yüksek akım,gerilim veya güç seviyesi elde etmek için elektriki olarak seri veya paralel bağlanırlar.


9.1--Fotovoltaik modüller çevre etkilerine karşı sızdırmazlık sağlayacak şekilde birbirine eklenmiş fotovoltaik hücreler içerirler.


9.2--Fotovoltaik paneller elektrik kabloları ile birbirine bağlanmış iki veya daha çok sayıda Fotovoltaik modül içerirler.Fotovoltaik diziler ise belli sayıda Fotovoltaik modül veya panel içeren enerji üretim ekipmanlarıdır.

 

10--Fotovoltaik Hücrelerin V-I denklemi Kirchoff’un akım(birinci) yasasından türetilerek elde edilmiştir.            

       I=Iph-Id=Iph-Is.(exp(V/m.Vr)-1)

Burada;

IPh: : Işık Akımı--  ID: Diyot Akımı--   

IS: Diyot  Ters Doyum Akımı

m: Diyot “ideal faktörü” m = 1…5VT Termal gerilim: ; VT = 25,7mV at 25°C.


k s: Boltzmann sabiti k = 1,380658 • 10-23 JK-1

T: mutlak sıcaklık; [T] = K (Kelvin) 0 K = -273,15°C

e: bir elektronun yükü e = 1,60217733 • 10-19 As


Çok Kristalli (10x10 cm) hücrenin E=430 W/m ışınım ve T=300 K sıcaklıkta V-I Grafiği 0-0,6V-0-1.4 A aralığında voltaj arttıkça 1.3 A başlayarak yaklaşık  0,4 V kadar düz,0,4-0,6V üstel olarak azalarak 0,55V da 0 A erişen bir değişim izler.


Sonuç olarak böyle bir hücre 0-0,4 V aralığında yaklaşık 1.25 A akım üretir.Işınım değiştikçe aynı grafik eğilimin değişik V-I değerinde benzer değişimleri oluşur.


11--Bir Fotovoltaik Sistemin Çalışması:


1--PV dizisi tarafından üretilen DC gerilim bir adet şarj kontrolünden geçirildikten sonra akü grubuna yollanır burada depolanan enerji ışınımın az olduğu saatlerde sisteme gerekli enerjiyi sağlar.


2--Akü grubundan çıkan DC gerilim bir adet inverter yardımıyla AC gerilime dönüştürülerek evlerimizde kullanabileceğimiz şekle dönüştürülür.


3—Sistem Elemanları:

1--DC-AC inverter (Üretilen DC akımı AC akıma çevirmek için) ,   2--Akü,  ,

3--Şarj kontrol ünitesi

4--yedek güç kaynağı ve sistem kontrolörü gibi ekipmanlara ihtiyaç duyulabilir.


12—Sistem Elemanları-Detay:


12.1--Akümülatörler


1-- PV sistemleri tarafından üretilen elektrik akımı genellikle istendiği zaman kullanmak için depolanmalıdır. İhtiyaç duyulan depolamanın kesin miktarı kullanıcı için arzın sürekliliğinin önemine bağlıdır.


1.1--Bir telekomünikasyon röle istasyonu veya bir sağlık ocağında PV ile çalışan bir soğutucu gibi çok önemli bir uygulamada güneş ışığının az geldiği muhtemel dönemlerde veya bir PV sisteminde geçici bir kesilmenin tamamını karşılayacak şekilde yeterli miktarda elektrik akımı mutlaka depo edilmelidir.


2--PV sistemleri genellikle 12 voltluk kursun-asit akümülatörleri kullanır.


3--Daha pahalı, yeniden şarj edilebilir nikel kadmiyum akümülatörler çoğu kez yeniden şarj edilebilir lambalar gibi küçük uygulamalarda kullanılır.


4--Standart oto akümülatörleri (aküleri) zayıf taraflarına rağmen çok sık kullanılmaktadır,


5--Bazı üreticiler popüler adıyla güneş enerjisine dayalı aküler (solar batteries) satmaktadır; bu aküler de kursun-asit tipindedir fakat bu tip akülerin tasarımında yapılan bazı tadilatlar onları güneş enerjisine dayalı bir tesisattaki çalışma koşullarına daha uygun hale getirmektedir.

 

6--Oto akülerini PV sistemlerinde kullanmada ortaya çıkan sorun, Bu aküler bir araçta normal kullanımda, marsa basıldığı zaman akü az miktarda elektrik akımı boşaltır ve motor bir kere çalıştıktan sonra akünün şarjı çabuk eski haline gelir.Kursun-asitli oto aküleri üç veya dört yıl veya daha fazla dayanabilir.


6.1--Ancak aynı akü düzenli olarak yüksek boşalmaya maruz kalırsa, onun ömrü büyük ölçüde azalır (%75’lik düzenli boşalma ile ömür yaklaşık beste bir olup, periyodik boşalma olduğu zaman ise %10’dur).


7--akü tamamen bitinceye kadar boşaltılırsa, ciddi ve vahim hasar verilir.


8--Kapalı veya“bakım istemez” aküler özellikle ciddi boşalmalardan zarar görebilir ve onlar aynı zamanda büyük sıcaklık değişmelerinden zarar görme olasılığı yüksektir


9-- “Solar” aküler, oto akülerinin bazı zayıf taraflarını bertaraf etmek için tasarlanmıştır. Solar aküleri oto akülerinden daha fazla miktarda bir asit çözeltisini bir arada bulundurur ve ilaveten daha fazla miktarda aktif madde içerir.


9.1--Bu durum onların normal PV uygulamalarının şarj olma ve boşalma devrelerinde daha dayanıklı olmalarını sağlar. Eğer bu aküler yavaş yavaş boşaltılırsa, önemli miktarda ekstra kapasite yaratırlar.


10--C100 olarak adlandırılan, 100-saatin üzerinde bir kullanım (boşalma) kapasitesi, C8 veya C10 olarak bilinen 8-saatlik veya 10 saatlik kullanım kapasitesinin genellikle iki katıdır.


10.1--8-saatlik veya 10-saatlik kullanım kapasiteleri mutlaka eve ait PV sistemlerinin tasarımında kullanılmalıdır, fakat 100-saatlik kapasite maksimum emniyet tedbirlerinin gerekli olduğu bir telekomünikasyon uygulamasında uygun olabilir


11--Akünün depolama kapasitesi PV sisteminin ihtiyacını bir hafta karşılamaya mutlaka yeterli olmalıdır.


12--Akü ömrü ve akünün depolama büyüklüğü arasında faktörlerin bir dengesi vardır.


12.1--Büyük miktarda depolama kapasitesi, daha düşük seviyede boşalma ve daha uzun ömürlü bir akü demektir, fakat daha yüksek bir başlangıç maliyeti anlamına gelir.


13--Bir eve ait PV teçhizatında akü kapasitesi ev sahibinin günlük elektrik tüketiminin yaklaşık beş katı olmalıdır.


14--Normal ışınım şartlarında akünün en fazla %20’si boşalır.


15--Bununla birlikte, satıcılar ve alıcılar her zaman bir PV tesisatının başlangıç maliyetini azaltmak için aküyü normalden daha küçük kullanmaya özenirler.


16--Akülerin bakım ihtiyaçları zahmetli değildir, fakat bakım mutlaka yapılmalıdır.


16.1--Akü mutlaka damıtık (saf) su ile dolu tutulmalıdır ve nem oranı düşük olan sıcak alanlarda kurulan PV tesisatlarında bunun yapılması özel önem taşır.


16.2--Aküye ateşle yaklaşılmaz.Aküden çıkan patlayıcı gaz karışımın(hidrojen ve oksijen) atmosfere atılması için akü odalarının havalandırması iyi olmalıdır.Örneğim 60x40 cm doğal havalandırma bacası veya  yarım açılabilir penceresi olması uygun olabilir.


17--Akünün kutup basları temiz tutulmalıdır ve altı ayda veya yılda bir vazelin sürülmelidir.


18--30 C’nin üstündeki sıcaklıklarda akünün ömrü ve performansının önemli ölçüde düşmesi nedeniyle, akü her zaman serin ve çok iyi havalandırılmış bir yere yerleştirilmelidir.

 

19--Akülerin ömürleri büyük ölçüde bakım durumlarına bağlı olarak değişir. Çok iyi bakılan bir durumda, bir oto aküsü 4–5 yıl dayanabilir, fakat umumiyetle 1-2 yıllık bir ömrü vardır.


19.1—İyi biri bakımla ve boşalma seviyeleri yaklaşık %15’i geçirilmediği takdirde, “solar” aküleri için 8-10 yıllık bir dayanma ömrü beklentisi gerçekleşebilir, normal çalışma koşullarında yaklaşık 5 yıllık bir ortalama ömür daha gerçekçidir.

 

20--Akü kapasiteleri amper saat (Ah) cinsinden ölçülür ve PV uygulamalarında kullanılan aküler yaklaşık 15-300 Ah arasında değişmektedir.


21-- Oto aküleri genellikle yaklaşık 1.00 $/Ah’e mal olmaktadır, fakat önemli değişmeler vardır. İyi kalite solar aküleri yaklaşık 2.00 $/Ah’e mal olmaktadır.


12.2-- Şarj Regülatörü:


1-- Aküyü aşırı şarjdan ve cereyan boşalmasından korumak için elektronik bir şarj regülatörü kullanılır.


2--Evlerdeki PV sistemlerinde kullanılan elektronik şarj regülatörleri şarj seviyesine bağlı olarak akünün voltajının düştüğünün veya yükseldiğinin tespitinde is görmektedir.


3--Voltaj tamamen şarjlı akü seviyesinin üzerine çıktığı zaman, regülatör PV donatısından voltajı keser; yine voltaj kabul edilebilir boşalma seviyesinin altına düştüğü zaman regülatör yükü keser.

 

4--Şarj regülatörlerinin gelişmişlik seviyesi ve buna bağlı olarak onların sağladığı koruma oldukça değişme gösterir.


4.1--Ucuz modeller ekseriyetle aşırı yükten korumak için yükün kesilmesi gerektiği zaman kararı kullanıcıya bırakarak, sadece aşırı yükten koruma özelliğine sahiptir.


5-- Bazı şarj regülatörlerine sıcaklık algılayıcıları takılmış olup, eğer akünün sıcaklığı 30 C’yi geçerse, şarj olan voltajın azaltılmasına izin vermektedir ve böylece akünün zarar görmesine karsı ek bir koruma tedbiri sağlamaktadır.


6--Şarj regülatörlerinin maliyetleri genellikle özelliklerine, imalât yerine göre değişir.


6.1--Endüstriyel dünyada üretilen gelişmiş özelliklere sahip regülatörlerin fiyatları 100 $ ve üstündedir,


6.2--Gelişmekte olan dünyada üretilen ve sadece aşırı yüke karsı koruma sağlayan modeller 10 $ kadar bir paraya bulunabilmektedir.


6.3--Şarj regülatörlerini çoğu kez daha ucuz PV tesisatlarına monte etmekten kaçınılmaktadır.


6.3.1--PV sistemleri çoğunlukla 12 voltluk bir doğru akım üretmek için tasarlanır. 220 voltluk bir dalgalı akımın gerekli olduğu durumda, bu bir elektronik adaptörle (çevirici)sağlanabilir.


6.4--Bir elektronik adaptör kullanılması ile %15’e kadar varan önemli bir güç kaybı meydana gelebilir.birçok ev aletinin enerji randımanı dikkate alınarak tasarlanmamış olmasıdır. Bu durum ana elektrik şebekesine bağlı tüketiciler için önemli bir problem değildir.


12.3—Diğer Devre Elemanları: 


kablolar, bağlantı elemanları, devre anahtarları (şalterler), bağlantı kutuları (buvatlar), elektrik sigortaları vs. oluşur.


1--Bunlardan birçoğu açık alanda monte edilmiştir ve bu yüzden sert hava koşullarına maruz kalır; eğer sistemin iyi çalışması isteniyorsa, bu elemanların mutlaka iyi kaliteli ve dikkatli bir şekilde yerleştirilmiş olması gerekir. Çürük veya hasarlı bağlantılar sisteme verilebilecek elektrik miktarını azaltır ve sistemin bütünüyle islemez hale gelmesine neden olabilir.


2--Şimşekli, yıldırımlı fırtınaların yaygın olduğu yerlerde, sistemler için paratoner görevi gören iletkenlere gereksinim duyulabilir.


3-- PV donatısı bir binanın çatısına kurulacağı zaman, hava dolaşımına imkân vermek ve aşırı sıcaklık oluşmasını önlemek için ,çatı yüzeyinden kısa bir mesafe yukarıya kaldırılarak kurulmalıdır.


4--Ayrıca, PV donatıları, alanı etkilemesi muhtemel en güçlü rüzgarların uçurma/yukarı kaldırma etkilerine mukavemet etmeye yetecek kadar mutlaka sıkı bir şekilde bağlanmalıdır.


5--Düzenli temizleme işlemleri kesinlikle yapılmalıdır. Donatıların yere monte edildiği durumlarda, onlar mutlaka ekseriyetle betondan olmak üzere sağlam temeller üzerine inşa edilmeli ve onları insanlardan ve hayvanlardan korumak için muhafazalı bir parmaklık içine alınmalıdır.


13--Uygulamalar:

1--PV sistemlerinin uygulama alanındaki toplam verim oranları ,25 ºC’nin üzerindeki her 10 ºC artış için güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren ünitelerin randıman oranı yaklaşık %0.5 düşer. 


1.2-Bu durum öğle sıcaklığının sık sık 30 ºC’yi geçtiği ve kapsüllerin çoğunlukla 60 ºC ve daha yüksek sıcaklığa sahip olduğu bir çok tropik ülkede gerçekten önemli olabilir ve verimde %20’ye kadar bir düşüşe yol açabilir.


1.3--kablolardan, devre anahtarlarından, elektrik yükü regülatörlerinden ve diğer elemanlardan da kayıplar olur. Bu nedenle kablo uzantıları mümkün olduğu kadar kısa ve kablo çapları uygun ebatta tutulur; uzun, ince ve ucuz kabloların kullanılması önemli kayıplara neden olabilir. Gevşek veya paslanmış bağlantılar da bu kayıpları artırır. Tozlar ve gölge yapan pislikler de sistemin performansını maksimum değerinin altına indirir.


1.4-- Cereyanı şarj etme-boşaltma devresinin genel toplam randımanı (verimliliği) yaklaşık %80’dir, ancak akü eskidikçe kayıplar önemli ölçüde daha büyük hale gelebilir.


1.4.1--Bu yüzden, üreticiye verilebilir nihaî elektrik akımı çıkısı kapsülün kabul edilen çıktısından türetilen değerin yaklaşık %70’idir. Bu koşullar altında 100 Wp’lik bir kapsülün günlük nazarî elektrik akımı çıkısı 500 vat saattir (Wh). 


1.4.2--Donatı ve tel kayıpları için %10 ayırırsak, bu miktar akü depolamasından önce 450 Wh’ye düşer. Akünün dolmasından sonra, aydınlatma ve elektrikli aletler için verilebilecek net miktar günlük yaklaşık 360 Wh’dir.


2--Güneş Enerjisi-Fotovoltaik Panel Kurulum Hesabı:

 

1—Fabrika-Çevre Aydınlatma:

 

1--Ortalama bir hesap yapıldığında; bir fabrikada 5 adet aydınlatma direği olduğu düşünülürse ve her bir aydınlatma direğinde 100 watt’ lık projektörler bulunduğu ve bu projektörlerin ortalama 8 saat/gün çalıştığı varsayılırsa, 


bir günde harcanan enerji;Bir günde aydınlatmanın 8 saat çalıştığı varsayılıp elektriğin birim fiyatı: 0,272 TL olarak alınırsa;


100 watt x 5 aydınlatma direği x 8 saat = 4000 watt/gün (4 kW/gün)


4 kW x 0,272 TL x30 günx12 ay= 391,68 TL (bir yılda harcanan elektriğin fiyatı)


Ayrıca araştırmalarla beraber 100 watt’lık normal bir projektörün ortalama olarak 12 watt’lık LED aydınlatmalı bir projektöre eşdeğer olduğu varsayılırsa, sonuçta enerji tüketimi 4000 watt/gün’den 480 watt/gün’e düşecektir.

 

1.1--Malzeme-Miktar-Toplam $ (Dolar)


1--160 W Nominal Gücünde Güneş Paneli Grubu, Solar Şarj Regülatörleri, VRLA/GEL Type Akümülatör Grubu, 220 VAC - 150 W, Tam/Saf Sinüs Dalga Çıkışlı Inverter, Elektrik Panosu, Standart Düz Zemin Montaj Aparatları….1 Tk……1.550 + KDV (ortalama fiyat)

 

2--12 W Ledli Projektör…..1 Adet…..270 + KDV (ortalama fiyat)

 (KDV: %18 ve 1 $ = 1.550 TL alınırsa) Maliyet = (1.550+ 270) 1.18 x 1.550 = 3.328 TL bulunur.

 

2—Konut:


1--4 Kişilik Bir Ailenin Elektrik Enerjisi Tüketimi ve Dağılımı

Kullanım Amacı……Topl Günlük Güç İhtiyacı (Wh)

             Fırın………………….400

            Aydınlatma…………..440

            Buzdolabı……………935

            Televizyon…………..680

            Çamaşır Makinesi…..300

            Bulaşık Makinesi……300

            Ütü - Saç Kurutma Mks. -Diğer Ev Aletleri-600

            Bilgisayar……………700

            Toplam……………..4355

 

2-- Kahramanmaraş'ta 1 kWp kurulu Fotovoltaik Panel değerleri

 

Elektrik Enerjisi Miktarı (kWh/gün)…………2,38     


Gerekli Kurulu Solar Güç……………………1830 Wh


Kullanılacak Solar Panel Gücü……………...175 Wp    


Kullanılacak Solar Panel Sayısı……………….10 Ad


Panellerin Kaplayacağı Alan……………....…12,6 m2   


12 V Akü Kapasitesi…………………………...907 Ah


Şarj Kontrol Cihazı gücü…………………23,8 Amper

 

%40 Deşarj derinliğine (Depth of Discharge) göre

2 seri x 9 paralel panel bağlantısına göre

 

2.1--4 Kişilik Bir Ailenin Elektrik Enerjisinin Güneş Enerjisinden Sağlanması İçin Toplam Maliyet Analizi

Kullanılacak Malzeme--Adet--.Fiyatı--Toplam


Panel (175 Watt 24 V)…......10…....510……...5100


Akü (200 Ah 12 V)………….6………..330……1980


İnvertör (12/24/48 Volt, 3000 Watt)…1-1180…1180 (çatıdaki DC akımı trifaze-alternatif akıma çeviriyor)


Şarj Kontrol Cihazı (12/24 Volt, 24 Amper)…2-75--150


KDV hariç Toplam (Euro)………………………8410

 

Kaynak: KSU Mühendislik Dergisi, 14(1), 2011





Makalenin İzlenme Sayısı : 205

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.