MAKALELER / Güneş Enerjisi Kullanımı- Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde





1--Güneş Enerjisi Kullanımı- Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde:


1--Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki bazı iller için eğimli yüzeylere gelen güneş ışınımı şiddeti adı geçen araştırmacılarca sayısal olarak araştırılmıştır.


2--Türkiye’de güneş enerjisinin en yaygın kullanımı sıcak su ısıtma sistemleridir. Bilindiği gibi, konutlarda sıcak su üretiminde kullanılan kolektörlerin, güneş enerjisinden en yüksek oranda faydalanarak ısıtma yapabilmesi için belirli bir açı ile eğimlendirilmesi gerekmektedir. 


3--Sadece kış aylarında kullanılması düşünülüyorsa kollektör eğim açısının ısıtma yapılacak ildeki enlem açısından 15° fazla (s=L+15) eğimlendirilmesi gerekmektedir. 


4--Yaz aylarında kullanılması düşünülüyorsa enlem açısından 15° eksik (s=L-15) ve hem yaz hem de kış şartlarında kullanılması düşünülüyorsa enlem derecesine eşit bir açıda yerleştirilmelidir. Bu yüzden bu çalışma için, eğim açısı olarak illerin enlem açıları (L) esas alınmıştır. 


5--Mart’a kadar ise Van’dan sonra en yüksek güneş ışınımı değerleri Erzurum ilinde olmuştur.


6--En düşük güneş ışınımı şiddeti ise kış ayları boyunca Elazığ’da elde edilirken ,bahar ve yaz ayları boyunca Erzurum ilinde, Sonbaharda ise Bingöl ilinde elde edilmiştir.


7--Yıl boyunca en az güneş ışınımı değerleri Elazığ’da görülmüştür.


8--Kış ayları için maksimum güneş ışınımı şiddeti Van ilinde daha sonra ise büyükten küçüğe doğru sırasıyla Erzurum, Diyarbakır, Şanlıurfa, Malatya, Bingöl ve Elazığ illerinde elde edilmiştir. Bu illerde kış aylarında güneş enerjisinden daha fazla faydalanmak uygun olabilir.


9--Yaz ayları için ise en fazla güneş ışınımı yine Van ilinde daha sonra ise sırasıyla Diyarbakır, Şanlıurfa, Bingöl, Malatya, Elazığ ve Erzurum illerinde elde edilmiştir.Bu illerde Yaz ayları için güneş enerjisinden daha fazla faydalanmak uygun olacaktır.


10—Yedi il içinde Hem yaz hem de kış aylarında Van ilinin güneşten yıllık olarak faydalanma oranı bakımında en verimli il olduğu tespit edilmiştir.Bu ilden  Yıl boyunca güneş enerjisinden faydalanmak daha uygun olacaktır.


11--En az güneş ışınımı değerlerinin ise, kış aylarında Elazığ ilinde, yaz aylarında ise Erzurum ilinde elde edilmiştir.


KAYNAKÇA: Tesisat Mühendisliği Dergisi Sayı: 92, s. 33-39, 2006-Meral ÖZEL Gökhan KAHRAMAN -Kazım PIHTILI





Makalenin İzlenme Sayısı : 188

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.