MAKALELER / Güneş Enerjili Sokak Aydınlatması-Sulama





1--Solar Sokak Aydınlatması:


1—Ericom firması İSTKA dan aldığı 575174 TL lik destekle  Lityum ferrit fosfat batarya tabanlı solar sokak aydınlatması projesi gerçekleştirdi.


2—Sokak aydınlatmasında güneş panellerinin altına yerleştirilecek lityum bataryalar ve LED armatürler sayesinde direğin altında bir kabinete ihtiyaç kalmıyor.




2--Güneş Enerjili Sulama:


Sulamada DC Pompalı-Döner sehbalı-PV Panelleri:

Teks-Tar Güneş Enerjileri Ltd sahibi Işın Tarakçıoğlu:


1--Sulamada maliyetleri düşüren jeneratör yerine DC pompalı güneş panelli-jel aküsüz/şarj kontrolsüz/invertersiz sistemle sulama yapılabileceğini ifade etti.


2--1HP den küçük pompalarla haftada 5-10 saati geçmeyen sulamalar hariç sulamalarda DC Pompaların kullanımı ekonomik olarak daha uygun olup,Teks-tar ın PV panelleri altındaki döner tabla kolu yarımıyla el  ile sabah doğuya-öğle güneye-akşam batıya çevrildiğinde haziran-temmuz aylarında 8-18 saatları arası,eylül de 9-17 arası arasında çalıştırıldığında % 50 daha uzun çalıştırılabiliyor.


3--Dalgıç pompa ile aynı sistemden su çekilip,yerden 3 m yüksekte depolanıp,cazibeyle akşam saatlerinde topraklar sulanabilir.


Kaynakça:Dünya Gazetesi



3--Fotovoltaik Pilli Su Pompalama Sistemi:

 

1—PV-Fotovoltaik  piller gunes enerjisini dogrudan elektrik enerjisine donustürürler.

 

2--Bir PV pilin uretmis oldugu elektrik 0.6 volt civanndadir. Guneş pilleri seri olarak bağlanir ve PV modulleri olustururlar.

 

2.1--Tipik bir modul açik gunesli bir havada 12 volt, 10 amper yani 120 watt elektrik üretebilir. Modüller, elde edilen gerilimi artırmak için seri bağlanırken, akimi artırmak için ise paralel olarak bağlanırlar.

 

2.2--Birden fazla modülün baglanmasi ile PV levhalar meydana gelir. PV modul ureten firmalar pil ozelliklerini verirken 1 kW/m2 'lik gunes enerjisini ve 25 °C pil sıcakligını standart  olgu olarak alırlar.

 

2.3--Gunesten mumkun olan maksimum enerjiyi toplayabilmek igin PV modullerin kuzey yanm küresinde gun boyunca en çok günes gören güney yönüne  bakmalan ve bulunan enleme gore zamana baglı olarak yatay ile belirli bir açida olmaları gerekir.

Adana…………..37

Ankara………….40

Antalya…………37

Bursa……………40

Diyarbakır……....38

İstanbul………....41

Gaziantep…….....37

İzmir…………….39

Kayseri…………39

Konya…………..38

Trabzon………....41

Kollektörün Yatayla Yaptığı Açı=0,9*Enlem


4.4--Genel olarak kis aylannda moduller bulunan enlemden 15° daha dikey olmahdir. Yaz aylannda ise, gunesin daha dik olusundan dolayi moduller ile yatay arasindaki agi, bulunan enlemden 15° asagida olmalidir.


4.5--Modul egimini degistirmek kolay olmadigmdan ve kisin daha gok günes enerjisine ihtiyag duyuldugundan, PV moduller genellikle kis aylarına gore ayarlanirlar.


5--Güç Kontrol Cihazi

5.1--Günesten elde edilen elektrik enerjisi, gunes enerjisinin degisik zamanlardaki siddetine bagh olarak gün boyu değisir.

 

5.2--Tipik bir PV pilin karakteristik akim-gerilim egrisine gore, maksimum enerji egrisi gunes siddetine gore degismektedir. Guç kontrol cihazi genellikle mikroislemci tabanlı elektronik bir cihazdir.

 

5.3--Bu cihaz PV moduller ile su pompasi arasına konur ve pompanin her an maksimum enerji noktasinda çalismasini saglar. Böylece,gunesten elde edilebilecek maksimum enerji siirekli alınmış olur.


6--Su Pompası


6.1--Günes enerjisi ile çaışan su pompalan genellikle diger pompalara gore daha verimlidirler. Bu pompalar kuçuk uygulamalarda DCakım ile çalışırlar.


6.2--Fotovoltaik piller de DC akım ürettikleri için pompa dogrudan pillere baglanabilir.


6.3--Buyuk sistemlerde AC pompasi kullanmak daha ekonomiktir. AC pompalarının çesitleri daha çok olup, fiyatlan daha dusuktur. Fakat dogru akimi alternatif akima donusturmek igin inverter gereklidir. inverter pahali olup, bir gunes enerji sisteminin en sik arizalanan elemanidir.


7--Gunes enerjisi ile gahsan su pompalama sistemlerinde 3 degisik pompa konfigurasyonu yaygm olarak kullanilir. Dalgiç motor-pompa sistemlerinde, motor ve pompa su igerisine daldinlmistir. Bu sistemler orta derinlikteki (yaklasik 50 metre) su pompalamada yaygın olarak kullanilir.


7.1--Yüzey motor-pompa sistemlerinde pompa su igerisine daldirilir ve su dışına yerlestirilmis olan motora baglanir. Bu sistemler, bakimlan guç olduğundan ve pahalı olduklanndan dolayı kullanim alanları azdır. Yüzen motor-pompa sistemlerinde ise, motor ve pompa seti su uzerinde yiüzer sekilde durur. Bu sistemler daha çok yuzey su (baraj, gol vb.) pompalamasi ve ozellikle tanmsal sulama alanlarmda genis çapta kullanilirlar.


7.2--Su Deposu:

7.2.1--Gunes enerjisi ile çahsan tanmsal sulama sistemlerinde su deposu, genellikle suyu depolamak ve gunes olmadigi zamanlarda kullanmak igin gereklidir. Bu nedenle, enerjiyi saklamak igin batarya yerine su deposu kullanilir. 


7.2.1.1--Su pompalama için gerekli olan hidrolik enerji, pompalanacak olan yukseklik ile dogru orantılı oldugundan, su deposunun yerden yuksekligi mumkun oldugu kadar az ve depo çapının yuksekligine orani buyuk olmalidir .Su Deposu yerden 2-3 m yukarıda kurulursa gün boyu kuyudan depoya pompalalan su,akşam depo dolduğunda kendi cazibesi ile damlama sulama hatlarını besleyebilir.


8--1—Fotovolatik panelli su pompalama sisteminde kullanilan donanımlarla toplam sistem verimi %4-7 olmaktadir. Bu deger, gunesten gelen kullanilabilir enerjinin, istenilen miktardaki su kutlesinin, istenilen yukseklige pompalanmasi arasindaki enerji donusum verimidir.


9—Yaklaşık 10.000 TL ike pompası ve depo hatları ile DC pompalı-panelli toprak sulama sistemi kurulabilir.





Makalenin İzlenme Sayısı : 197

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Önceki sayfaya geri dön.